AB Yetkilileri Yapay Zekayı Düzenlemek İçin Yasa Tasarısını Onayladı
Avrupa Birliği, Yapay Zeka Yasası olarak bilinen bir yasa tasarısını kabul ederek bölgede yapay zeka sistemlerinin kullanımını düzenlemeye yönelik büyük bir adım attı. The New York Times’ın belirttiği gibi, bu daha uzun bir sürecin yalnızca bir parçası ve yasanın son halini en erken bu yıl içinde görebiliriz. Ancak yasa mevcut haliyle yürürlüğe girerse, Avrupa Birliği yüz tanıma taraması gibi gerçek zamanlı ve uzaktan biyometrik sistemlerin kullanımını yasaklayacak.
AB ayrıca, çocuklarda tehlikeli davranışları teşvik ettiği düşünülen sesle etkinleştirilen oyuncaklar gibi bilişsel davranışsal manipülasyon sergileyen cihazlarla birlikte insanları sosyo-ekonomik statülerine veya kişisel özelliklerine göre sınıflandıran teknolojiler de yasaklanacak. Bu arada, “yüksek riskli” olarak kabul edilen teknolojilerin bir AB veri tabanına kaydedilmesi gerekecek. Bunlar arasında biyometrik tanımlama için yapay zeka sistemleri ve kolluk kuvvetleri tarafından kullanılacak olanlar yer alıyor.
Avrupa Komisyonu Yapay Zeka Yasasını ilk olarak Nisan 2021’de önermişti. Bu, yapay zekanın düzenlenmesine yönelik çağrıların artmasına yol açan üretken yapay zeka sistemlerinin popülaritesindeki yükselişten çok önceydi. Milletvekillerinin oyladığı versiyon, OpenAI gibi üretken yapay zeka şirketleri için, yapay zeka tarafından üretilen her türlü içeriği ifşa etmelerini gerektiren kurallar içeriyordu. Ayrıca, modellerini eğitmek için kullanılan telif hakkıyla korunan verilerin özetlerini yayınlamaları gerekecek.
Avrupa Parlamentosu, Avrupa Komisyonu ve Avrupa Birliği Konseyi temsilcilerinin yasanın son hali için ayrıntıları müzakere etmeleri gerekiyor. Yasanın bazı yönlerini değiştirmeye ve yüz tanımanın ulusal güvenlik amacıyla kullanılmasına izin vermek gibi bazı istisnalar eklemeye karar verebilirler. AB yetkilileri ayrıntıları yıl sonuna kadar sonuçlandırmayı umsa da, Yapay Zeka Yasası bu oylamadan sonra muhtemelen birkaç yinelemelerden geçecek.