AMD Ryzen 5 7520U İncelemesi

AMD Ryzen 5 7520U İncelemesi
Bu incelemede Acer Aspire 3 ile gelen yeni nesil AMD Ryzen 5 7520U mobil işlemcisine yakın bakıyoruz. AMD Ryzen 5 7520U işlemcili Acer Aspire 3’ün güncel fiyat bilgisi için bu bağlantıya tıklayabilirsiniz. AMD Ryzen 5 7520U İncelemesi Şimdiden ...

Bu incelemede Acer Aspire 3 ile gelen yeni nesil AMD Ryzen 5 7520U mobil işlemcisine yakın bakıyoruz.

AMD Ryzen 5 7520U işlemcili Acer Aspire 3’ün güncel fiyat bilgisi için bu bağlantıya tıklayabilirsiniz.

AMD Ryzen 5 7520U İncelemesi

Şimdiden belirteyim bu bir notebook incelemesi değil. Asıl olarak Ryzen 5 7520U işlemcisinin özelliklerine bakacağımız ve bu işlemciyle birlikte gelen Acer Aspire 3’e de göz atacağımız bir yazı olacak.


Acer Aspire 3’e genel bir bakış.

Mendocino Serisi İşlemciler

AMD Ryzen 5 7520U, Mendocino serisinden 4 çekirdek ve 8 izlekli çalışan yeni bir işlemci. Temelde 2,8 GHz’de çalışan bu işlemci, termal koşullar elverdiği sürece 4,3 GHz’e kadar hızlanabiliyor. 

Acer Aspire 3 harici grafik çipi bulundurmuyor, bu bakımdan işlemciyle tümleşik sunulan Radeon 610M grafik çipinden faydalanıyoruz. Bu GPU ile FullHD ya da HD çözünürlükte bazı oyunları oynayabilirsiniz ancak yüksek performans beklememek gerekiyor. 


Ryzen 5 7520U ile Valorant’ı rahatça oynayabilirsiniz.

DDR5 İle Yüksek Veri Yolu Hızları

Aynı zamanda DDR5 destekleyen Ryzen 5 7520U’ya, Aspire 3 içerisinde 1 adet 8GB kapasiteli bellek eşlik ediyor. Ancak cihazı açıp içine baktığımızda bu bellek modülünün anakarta lehimli yani sabitlenmiş olduğunu görüyoruz. Bu da ne yazık ki bellek değişimi ve yükseltme ihtimalini zora sokan bir durum. 


Acer Aspire 3 içerisinde gelen 5500 MHz hızındaki DDR5 bellek modülü, anakarta lehimli olarak geliyor.

Donanım ile AV1 Kodek Hızlandırma

Öte yandan Ryzen 5 7520U işlemcisinin asıl iddialı yönleri, AV1 kodek hızlandırma, Microsoft Plüton desteği ve yüksek enerji verimliliği olarak karşımıza çıkıyor.

7520U’nun içerisinde yer alan Radeon 610M grafik çipinin sunduğu AV1 donanım hızlandırma desteğiyle, geleceğin kodeği olarak görülen AV1 kodekli videoları, işlemcinize yük bindirmeden izleyebilirsiniz. Önümüzdeki yıllarda, özellikle Youtube ve Netflix gibi büyük platformların AV1 kodeğine geçiş yapacak olması, Acer Aspire 3’ü tercih etmeniz için bir etken olabilir.


Acer Aspire 3 ile uzun saatler yazı yazabilir ve günlük işlerinizi rahatça görebilirsiniz.

Microsoft Plüton Modülü

İşlemcinin içerisinde yer alan Plüton modülü, Microsoft’un uzun yıllardır AMD ile üzerinde ortaklaşa çalıştığı bir güvenlik sistemi. Buna göre Microsoft Plüton, güvenlik ekosistemini CPU üzerine kurarak bu iletişim kanalının saldırıya uğrama potansiyelini ortadan kaldırıyor ve bilgisayarın açıldığı andan itibaren donanımlarda dolaşan tüm bilgilerini buluta saklıyor. Ayrıca Plüton mimarisini kullanan Windows PC’ler BitLocker ve System Guard gibi TPM’e dayanan Windows özellikleri için gelişmiş güvenlikten anında yararlanma imkanı sunuyor.


AMD Ryzen 5 7520U ile birlikte Radeon 610M grafik çipi de dahili olarak geliyor.

12 Saatlik Şarj Süresi

AMD’nin ince ve hafif dizüstü bilgisayarlar için tasarladığı Mendocino ailesi işlemcilerin dikkat çeken bir diğer özelliği ise yüksek enerji verimliliği. 6nm FinFET üretim teknolojisinin bir sonucu olan bu işlemci ailesinin bir üyesi olan Ryzen 5 7520U, maksimum 15 wattlık bir TDP değerine sahip ve Acer’ın verilerine göre, pildeyken 12 saatlik bir kullanım vadediyor.  

Cihazın pil performansını PCMark Modern Office batarya testiyle teyit etmek istedik. Ve bu bağlamda ekran parlaklığı %50, ses seviyesi %50, Wi-Fi ve Bluetooth açık, Denetim Masası üzerindeki özel “Acer” güç seçeneği seçili şekilde yaptığımız testlerde, 11 saat 45 dakikalık bir sonuç elde ettik.


Acer Aspire 3 ile yaptığımız testte 12 saate yakın pil süresi elde etmeyi başardık.

Sistemde Yer Alan Diğer Bileşenler

Ryzen 5 7520U’ya bu cihazda 8GB DDR5 belleklerin eşlik ettiğini söylemiştik. Bununla beraber depolama birimi olarak Micron 2450 modeli 256GB kapasiteli bir NVMe SSD’si mevcut. Bu SSD PCI-e 3.0 ara yüzünü kullanıyor ve 1739 MB/s okuma, 1624 MB/s yazma hızlarında bir performansa sahip.


Acer Aspire 3’ün içerisinde yer alan tüm donanım bileşenlerinin listesi bu şekilde.

Öte yandan AMD Mendocino ailesi işlemciler Wi-Fi 6 desteğiyle geliyor. Bu bağlamda cihazda MediaTek’in MT7921 modeli bir Wireless LAN kartı konumlandırılmış.

Son olarak Windows 11 Home yüklü şekilde gelen Acer Aspire 3 için ayrıca bir işletim sistemi satın almanıza gerek yok.

Test Sonuçları

Gelelim bu işlemcinin sentetik testlerdeki performansına,

Test Sonuç
Blender The Junk Shop 06dk:39sn
Geekbench 5.1 CPU – Tek çekirdek 1078 puan
Geekbench 5.1 CPU – Çok çekirdek 4007 puan
Cinebench R23 – Tek çekirdek 1003 puan
Cinebench R23 – Çok çekirdek 3672 puan
Photoshop PugetBench 360 puan

Sıcaklık Değerleri

AMD Ryzen 5 7520U genel olarak çok ısınan bir işlemci değil. AIDA64‘ün yarım saat boyunca açık kalan stres testi sonucunda, sıcaklık değerlerinin 90 derece civarında seyrettiğini gördük. Bu sınıfa ait bir işlemciyi tam yükte, bu kadar uzun zaman kullanma ihtimaliniz bir hayli düşük olduğu için bu değerleri sizin asla görmeme ihtimaliniz bile var.

Sistem boştayken ise işlemcinin sıcaklığı ortalama 45 derece civarında dolanıyor ve fanları çoğunlukla kapalı oluyor. Kısacası notebooku kullanım amacına uygun kullandığınız koşullarda ısınma veya fan sesi ile ilgili rahatsız edici bir durumla karşılaşmayacaksınız.


Aspire 3’ün dokunmatik yüzeyi oldukça rahat bir kullanım sunuyor.

Sonuç

AMD Ryzen 5 7520U önümüzdeki günlerde çok daha yaygın bir işlemci haline gelecek ve özellikle orta segment profesyonel amaçlı üretilen mobil bilgisayarlar için fiyat/performans bakımından iddialı olacağı kesin. Bu işlemciden gücünü alan Acer Aspire 3 ise 12 saate var pil performansı, göze hoş gelen tasarımı ve hafifliği ile ön plana çıkıyor.

Etiketler :
HABERE YORUM KAT