Işık Hızında PCIe: PCI-SIG, Optik Ara Bağlantı Teknolojilerini Araştırıyor
Sürekli gelişen PCIe standartlarıyla birlikte veri aktarım hızları da katlanarak artıyor. Örneğin, ilk olarak 2025 yılında resmileşmesi beklenen PCI Express 7.0 teknolojisiyle çift yönlü olarak 128 GT/s ham bit hızı ve 512 GB/s’ye kadar veri akışı sunulacak. Bu bağlamda, böylesine yüksek hızları uzun mesafelerde bakır kablolar üzerinden sağlamak son derece zorlaşıyor.
PCI-SIG, Çarşamba günü PCI Express teknolojilerinde optik ara bağlantı standartlarını geliştirmek üzere PCI-SIG Optik Çalışma Grubunun (PCI-SIG Optical Workgroup) kurulduğunu duyurdu. Zaman içinde PCIe optik ara bağlantıları özellikle yapay zeka, veri merkezi ve yüksek performanslı bilgi işlem uygulamaları için fayda sağlayacak.
Sunucularda genişletilmiş PCIe 5.0 (32 GT/s) bağlantıları kullanıldığında, mesafeler uzunsa sinyal bozulmaları yaşanabiliyor. Böyle durumlarda PCIe 5.0 zamanlayıcıları (retimer) kullanmak gerekiyor, nihayetinde eski özelliklere kıyasla PCIe 5.0 ara bağlantılarının iz uzunlukları azalıyor. Bu mesafe malzeme seçimine ve çevresel koşullara bağlı olarak değişebilir, ancak genel olarak PCIe 5.0 zamanlayıcılar (retimer) modern yapay zeka ve HPC makinelerinde yaygın olarak kullanılıyor.
PCIe 6.0 (64 GT/sn) ve PCIe 7.0’ın (128 GT/sn) piyasaya sürülmesiyle birlikte bakır ara bağlantılardaki sinyal bütünlüğü sorunu kendini daha fazla hissettirecek. PCI-SIG, sinyal sorunlarının üstesinden gelmek için optik ara bağlantı seçeneklerini araştırıyor. Optik ara bağlantılar, PCIe ve CXL bağlantılarına gelişmiş performans, daha düşük güç tüketimi (PCIe 5.0 retimer’lar 10W’ın üzerinde güç tüketmekte), daha geniş erişim ve daha düşük gecikme süresi gibi çok sayıda fayda sağlayabilir.
Bu noktada PCI SIG, hangi PCI Express sürümünün optik ara bağlantılardan yararlanacağını açıklamadı.