James Webb Teleskobu, Başak Takımyıldızı’nda Doğan Yıldızları Görüntüledi
NASA, Avrupa Uzay Ajansı (ESA) ve Kanada Uzay Ajansı (CSA), birkaç haftada bir James Webb Teleskobu’ndan çarpıcı ve evren hakkındaki bilgilerimizi genişleten etkileyici fotoğraflar veriyor. Teleskoptan son gelen görseller ise (yukarıdaki fotoğrafın son üst köşesi) parlak çubuk nedeniyle “çubuklu” galaksi olarak adlandırılan çubuklu sarmak galaksi NGC 5068’i gösteriyor.
Gördüğünüz fotoğraf teleskopun MIRI (Orta Kızılötesi Cihaz) ve NIRCam (Yakın Kızılötesi Kamera) sensörlerinden alınan kızılötesi çekimlerden oluşturulmuş bir kombinasyon.
Bu sensörlerin yakaladığına göre, Başak Takımyıldızı’nda Dünya’dan yaklaşık 20 milyon ışıkyılı uzaklıkta bulunan bir galaksi var. James Webb Teleskobu, yıldızları doğarken çevreleyen toz ve yıldızı görebildiğinden, özellikle yıldızların oluşum sürecini gösteren görüntüler üretmek için biçilmiş kaftan.
Birleşimi oluşturan iki ayrı görüntüye bakıldığında, galaksinin farklı katmanları ortaya çıkıyor. MIRI sensörü tarafından üretilen görüntü, galaksinin yapısının ve yeni oluşan yıldızları temsil eden parlayan gaz kabarcıklarının bir görünümünü sağlıyor.
NIRCam’dan alınan ikinci resim, önplandaki devasa yıldız şeridine odaklandı. Bu arada birleşim, hem bölgedeki muazzam miktardaki yıldızı hem de yeni “doğmuş” yıldızları gösteriyor.