Windows 11, Üçüncü Taraflara Kullanıcı Verisi Gönderiyor
Teknoloji dünyasında kullanılan birçok yazılım, kullanıcı verileri toplar ve geliştirmeler yapmak, daha iyi hizmet sağlamak için geliştiriciye gönderir. Ancak PC Security Channel tarafından hazırlanan bir rapora bakılırsa Windows 11 işletim sisteminde işler daha ileri seviyede. Son sürüm işletim sistemi Windows 11, verileri yalnızca Washington merkezli Microsoft’a değil, aynı zamanda birden çok üçüncü taraf kuruluşa gönderiyor.
PC Security Channel, yeni dizüstü bilgisayara yüklenmiş bir Windows 11 kopyası tarafından oluşturulan DNS trafiğini analiz etmek üzere Wireshark ağ protokolü çözümleyicisini kullandı. Wireshark, ağ üzerinde tam olarak neler olup bittiğini ortaya çıkarıyor. Sonuçlar, “Windows 11’in casus yazılım” olarak adlandırılmasına yetecek kadar şaşırtıcı.
Sadece internette gezinmek üzere alınan, hiç kullanılmamış yepyeni bir Windows 11 bilgisayar düşünün. Bu PC yalnızca Windows Update, MSN ve Bing sunucularıyla değil, aynı zamanda Steam, McAfee, geo.prod.do ve Comscore ScorecardResearch.com ile de bağlantı kuruyor. Görünüşe göre Microsoft’un en son işletim sistemi telemetri verilerini topluyor, çeşitli pazar araştırma şirketlerine ve reklam hizmetlerine gönderiyor.
PC Security Channel, bunu kanıtlamak için aynı aracı kullanarak sisteme yeni yüklenen Windows XP işletim sistemini inceledi. Nihayetinde ise 20 yıllık işletim sisteminin yalnızca Windows Update ve Microsoft Update sunucularıyla bağlantı kurduğu ortaya çıktı.
Açıkçası 20 yılda çok şey değişti ve artık 2000’lerin başına kıyasla daha fazla çevrimiçi hizmet kullanıyoruz. Sonuç olarak, belirli özellikleri çalışır durumda tutmak için çeşitli telemetri verilerinin çevrimiçi olarak gönderilmesi gerekiyor. Ancak Microsoft, en azından üçüncü taraflara aktarılan veriler için izin isteyebilir ve daha şeffaf olabilir. PC Security Channel, telemetri izleme üçüncü taraf yardımcı programlar tarafından devre dışı bırakıldığında bile Windows 11’in belirli verileri göndermeye devam ettiğini vurguluyor.