Yeni Araştırma 5G Ağ Altyapılarında Sürdürülebilirliğin Önemini Ortaya Koyuyor
AMD’nin 451 Research ile ortaklaşa yayınladığı yeni bir rapor, sürdürülebilirlik hedeflerinin artık ağ mimarisi kararlarını önemli ölçüde etkilediğini ortaya koydu. Bölgesel çatışmaların, ekonomik belirsizliklerin ve tedarik zincirinde yaşanan zorlukların ön plana çıktığı bu dönemde, telekom operatörleri 5G, açık ağlar ve uç bilişimin kesiştiği noktada önceliklerini gözden geçirmeye başladılar. Bunun sonucunda daha çevre dostu bir iş modeline sahip olma ihtiyacının artacağına ise kesin gözüyle bakılıyor.
Operatörler şimdiden altyapı düzenlemelerini yaparken sürdürülebilirlik özelliklerine öncelik vermeye başladı. Ankete katılan telekom ağı paydaşlarının %43’ü, uç sunucuları belirlerken göz önünde bulundurulan en önemli özelliğin güç verimliliği olduğunu belirtiyor. Hatta güç verimliliğinin %37 oranı ile ikinci sırada yer alan güvenlik ve kimlik bilgilerine güvenmenin bile önünde olduğu belirtiliyor.
Kurulan en yeni mobil ağlar giderek daha fazla buluta kaydırılırken, ayrıştırılmış, merkezi olmayan ve açık sistemler olma özelliğini taşıyorlar. Bu ağ yapısı modern bulut altyapıları gibi çalışmaya başladıklarında, yeni gelişmiş özellikler eklemeye ve 5G’nin bir sonraki bölümü için zemin hazırlarken sürdürülebilirlik sonuçlarını önemli ölçüde etkileyebilecek. Aynı zamanda enerji faturalarını kontrol altına alabilecek uç bilişim yeteneklerini entegre etmeye başlayabilecekleri için büyük bir fırsatı da ortaya çıkaracaklar.
5G operatörlerinin verimliliği artırmak için hedefleyebileceği ilk işlevsel katman, merkezi işlem birimini (CPU’lar) yükseltmekle başlıyor. Ağın diğer ucundaki kullanıcı işlemleri için x86 sunucular doğal bir seçim olma özelliğine sahipler ancak enerji verimliliği performansı ile ilgili deltalar statükonun bozulması için bir fırsat yaratmış oluyor. Ankete katılan operatörlerin %66’sı, ağ çekirdeği veya uç iş yüklerini desteklemek için alternatif bir x86 platformunu görevdeki bir sağlayıcıya karşı düşünmeye istekli olduklarını belirtiyor. Aynı zamanda bir değişikliği düşünmelerinin en önemli nedenlerinin daha iyi performans ve enerji verimliliği kazanımları olduğunu da belirtiyorlar.
Sunucu mimarilerini değiştirmenin yanı sıra, diğer bazı yenilik alanlarının da güç verimliliği hedeflerine katkıda bulunması bekleniyor. Bunlar arasında alternatif enerji kaynaklarının kullanımı, sıvı soğutma gibi veri merkezi yenilikleri, watt başına performansı artırmak için özel hızlandırıcılar ve uyku modu gibi radyo erişim ağı özellikleri yer alıyor.