Bahmut şehrinde halk zor şartlarda yaşıyor

Bahmut şehrinde halk zor şartlarda yaşıyor
Rusya'ya karşı savaşın sürdüğü Donetsk bölgesinde en sıcak çatışmaların olduğu, elektrik, su ve doğal gazın bulunmadığı Bahmut şehrinde yaşayanlar, adeta hayatta kalma mücadelesi veriyor.

Ukrayna ile Rusya arasında 24 Şubat'ta başlayan ve 8 aydan fazladır devam eden savaşta özellikle son dönemlerde ağır çatışmaların yaşandığı Ukrayna'nın Bahmut şehrinde halk, artan tehlike nedeniyle tekrar sığınaklara inmeye başladı.

Rusya'ya karşı savaşın sürdüğü Ukrayna'nın Donetsk bölgesinde en sıcak çatışmaların olduğu, elektrik, su ve doğal gazın bulunmadığı Bahmut şehrinde yaşayanlar, adeta hayatta kalma mücadelesi veriyor.

Kış mevsiminin yaklaşmasıyla havanın da oldukça soğumaya başladığı şehirde kalan az sayıdaki sivillerin çoğu, gece gündüz depolarda veya sığınaklarda kalmaya ve bulundukları yerlerden dışarı çıkmamaya çalışıyor.

Şehrin, genellikle tank ve askeri personeli taşıyan zırhlı araçlar ile ambulansların hareket ettiği sokaklarında sürekli şiddetli patlama sesleri duyuluyor.

Ağırlıklı olarak yaşlı, hasta veya gidecek yerleri bulunmadığı için evlerini terk etmeyenlerin yer aldığı şehirde mermilerin altında gönüllüler tarafından halka gıda, ilaç ve içme suyu dağıtılıyor.

Bazı sivillerin, cesaret ederek dışarıya çıkıp odunla yaktıkları ateşte yemek hazırlama çabasında olduğu şehirde telefon ve internet bağlantısı bulunmadığı için halk, son gelişmelerden haberdar olamıyor.

Halk, banyo yapmaları, çamaşır ve bulaşık yıkamaları için gereken suyu yağmurdan ya da apartmanların çalışmayan kalorifer sitemlerindeki borulardan toplamaya çalışıyor.

Sakinlerinin birçoğunun terk ettiği ve hayatın adeta durma noktasına geldiği şehirde kalanlar, şiddetli patlama sesleri ve mermilerin altında hayat sürmeye çalışıyor.

Füze, yoğun topçu ve diğer ağır silahların hedefinde olan şehre giren Bahmut'ta sivillerin zor şartlar altındaki yaşamları görüntülendi.

Tekrar sığınaklara döndüler

Komşularıyla Bahmut'un merkezindeki apartmanın bodrum katına sığınan 54 yaşındaki adam Valeriy İvanov, 22 yıldır bu şehirde yaşadığını söyledi.

Saldırılar nedeniyle apartmanın deposunda kaldıklarını anlatan İvanov, "Orada (sığınakta) patlamaların, saldırıların geçmesini bekliyoruz. Hayati tehlike taşıyan saldırılar sırasında oraya inmek gerekiyor." dedi.

Savaşın başladığı 24 Şubat'tan sonra yaz aylarına kadar sığınaklarda kaldıklarını ancak daha sonra durumun az da olsa sakinleşmesiyle evlerde kalmaya başladıklarını belirten İvanov, son dönemlerde çatışmaların şiddetinin oldukça artmaya başladığını kaydetti.

İvanov, "Savaşta yeni aşama başladı. Durum bir süre, yaz döneminden sonbahara kadar daha sakindi ama artık tekrar ağırlaştı. Siviller için durum çok daha kötü oldu." ifadelerini kullandı.

Apartmandaki kalorifer sisteminde kalan suyu kullanıyorlar

İvanov'un eşi ile diğer komşuların kaldığı apartmanın deposundaki odalarda haftalardır yaşayanların kalorifer sisteminin borularından su temin etmeye çalışmaları dikkati çekiyor.

Sığınakta kalanlar, gaz hizmetinin verilmemesi ve savaş nedeniyle ısıtma sistemlerinin bozulması sonucu bir süredir çalışmayan kalorifer sisteminin borularından çektikleri suyu çeşitli amaçları için kullanıyor.

İvanov, çamaşır, bulaşık yıkamak ve hijyen için yağmur suyunu ve apartmandaki kalorifer sisteminden çektikleri suyu kullandıklarını belirtti.

Çocuk, genç ve orta yaşta olanların çoğunun şehirden ayrıldığını söyleyen İvanov, burada daha çok yaşlı, hasta veya gidecek yeri olmayanların kaldığını ifade etti.

"Nereye gideceğimizi bilemiyoruz"

Bahmut'ta yaşadığı binada patlamaların altında komşusuyla sokakta yaktıkları ateşte yemek pişiren 51 yaşındaki Olga da ellerindeki imkanlarla geçinmeye çalıştıklarını söyledi.

Evde 85 yaşındaki hasta annesinin olduğunu, ayrıca aynı apartmanda engelli kız kardeşinin de yaşadığını ifade eden Olga, gerek buradaki evlere sahip çıkmak gerekse annesi ve kardeşine bakmak için şehirden ayrılmadığını anlattı.

Olga'nın annesi Mariya da Bahmut'taki durumun şimdilik çok ağır olduğuna dikkati çekerek, "Sürekli atışlar yapılıyor. Atışlar başladığı zaman durum korkunç, ev sallanıyor. Biz de saklanmaya çalışıyoruz. Nereye gideceğimizi bilemiyoruz." dedi.

HABERE YORUM KAT