E-pazaryeri e-ticaretin kapılarını Anadolu’ya açıyor
2022’yi 800,7 milyar TL’lik hacimle kapatan yerel e-ticaret pazarındaki oyuncuların büyüme hedefleri doğrultusunda yeni e-pazaryeri arayışı devam ediyor. E-ticaret dünyasına henüz katılan b4mar ise satıcılar için birçok avantaj sunarken, aynı zamanda uluslararası işbirlikleriyle globalleşme hedeflerine de katkıda bulunuyor.
T.C. Ticaret Bakanlığı tarafından açıklanan verilere göre Türkiye’deki e-ticaret hacmi 2022’de bir önceki yıla göre %109’lık artış kaydederek 800,7 milyar TL’ye ulaştı. E-ticaretin genel ticaretteki payı ise 2021’de %17,7 iken, bu oran geçtiğimiz yıl %5 artarak %18,6’ya çıktı. E-ticaret pazarın büyümesi ve gelişmesiyle birlikte sektöre katılanların sayısı da yükselişe geçti. E-ticaret faaliyetinde bulunan şirketler 2022 itibarıyla 548 bin 688 olurken, bunların %97’si e-ticaret pazaryerlerinde faaliyet gösteriyor. Bu durum ise e-pazaryerlerini e-ticarette başarılı olmak için kritik bir hale getiriyor.
Piyasadaki e-pazaryerlerinin sayısının yetersizliği, bu platformlarda mağaza açan tedarikçilerin yeni e-pazaryerleri ihtiyacını doğururken, sektör oyuncularının ihtiyaçlarına cevap vermek için yola çıkan Ahmet Sefa Bir ve Şerafettin Özsoy b4mar isimli e-pazaryerini kurdu. Sanayici iş insanı Melih Sınırcı’nın da yatırımcı olarak desteklediği
b4mar’ın gelecek dönemde pazarının ilk beş oyuncusundan birisi olması bekleniyor.
E-ticaretin kapılarını Anadolu’ya açıyor
Anadolu’da birçok üretici, satışlarını artırmak için çözümü e-ticaret pazaryerlerinde satış yapmakta buluyor. Fakat piyasada adı duyulmuş pazaryerlerinde satış yapmak oldukça maliyetliyken bunların ilk sırasında ise %30’lara varan komisyon oranları geliyor. Öte yandan aynı ürünü satan binlerce satıcının varlığı rekabeti de yoğunlaştırıyor. Üstelik bir ürünü satmak için sadece düşük fiyat vermek de yeterli olmuyor. Rakiplerinden bir adım öne çıkmak için pazaryerlerinde reklam satın almak zorunda kalıyor. Her bir unsur özellikle Anadolu’daki üreticilerin büyümesinin önünde birer engelken, b4mar ise üreticiler için büyük bir avantaj sağlıyor. Her bir ürün çeşitinde her markadan bir satıcının olacağı şekilde tedarikçi mağaza açma stratejisi uyguluyor. Öncelik ise markanın üreticisine veya exclusive (özel) satış haklarına sahip şirketlere tanınıyor. Ayrıca komisyon oranları da diğer pazaryerlerine kıyasla oldukça makul seviyelerde tutuluyor.
Ölçek ekonomisiyle avantaj yaratıyor
b4mar’dan edinilen bilgilere göre platform tüketicilere dakikalar içerisinde ürün gönderimi vaadinde bulunmuyor. Çünkü böyle bir vaadin yüksek maliyetinin diğer pazaryerlerinde fiyatlara ve tüketicilere yansıtılıyor. B4mar bu yüzden yakın zamanda referanslı satışı da hayata geçirecek. Böylelikle müşteri olmasına referans olunan kişilerin satışlarından da özel indirimler ve ücretsiz ürünler kazanma şansı doğacak. Mağaza sahipleri, tedarikçiler için ürünleri daha uygun fiyata sunabilmeleri adına ayrıcalıklar yakalayacak. Her markadan sadece bir satıcının bulunabileceği b4mar’da satıcıların mümkün olduğunda üretici olması ya da üreticiden özel haklarla ürün tedarik edebilmesi isteniyor. Böylece aracısız bir şekilde üretici fiyatlarına erişebilmesi hedefleniyor. Böylece mağaza sahibi hem daha düşük pazaryeri komisyonu öderken hem de kendi markalarında tek satıcı olmanın getirdiği ölçek ekonomisinden faydalanıyor. Satış kolaylığının bir avantajı olarak kârlılık sorununu ortadan kaldırarak tüketicilere daha cazip fiyatlar sunabiliyor.
Globalleşme hedefleri için uluslararası görüşmelere başladı
Daha iyi tedarikçilere erişilebilmek ilk adımda çok daha az ama ülke çapında saygın üreticilerle anlaşma yoluna giren b4mar, globalleşme hedefi doğrultusunda birçok ülkeyle ön görüşmelere başladı. Bunların ilk sırasında Suudi Arabistan yer alıyor. Türk gıda ve tekstil ürünlerinin Suudi Arabistan’a, Suudi petrol türevli perakende ürünlerin de ülkemize satışının kolaylaştırılması için hem Türk hem Suudi resmi makamların desteğiyle işbirlikleri yapılması planlanıyor. Ayrıca ödeme sistemlerinde katılım bankacılığının dijital ürün ve ödeme sistemlerinin merkeze alınması da amaçlanıyor. Ön görüşme yapılan diğer ülke Almanya ortaklığında ise özellikle gurbetçi Türk vatandaşlarının iki ülke arasındaki alışverişlerini katalizör güç olarak değerlendirilerek faaliyet alanlarının Almanya’dan diğer Avrupa ülkelerine genişletilmesi hedefleniyor. Türki Cumhuriyetler için Özbekistan merkez üs olarak düşünülürken, koşer sertifikalı ürünlerin satışında yer almak için ise İsrail, ana ülke olarak konumlanıyor. b4mar, Kafkaslara açılmak için de Gürcistan’ın merkez ülke olması için çalışmalarını sürdürüyor.