PwC: CEO'ların %73'ü, küresel ekonomik büyümenin önümüzdeki yıl yavaşlayacağını düşünüyor
Yayınlanma:
PwC’nin 26. Küresel CEO Araştırmasının sonuçları Dünya Ekonomik Forumu Davos yıllık toplantısında açıklandı
PwC’nin 26. Küresel CEO Araştırmasının sonuçları Dünya Ekonomik Forumu Davos yıllık toplantısında açıklandı
- CEO’ların yüzde 40’ı, şirketlerinin mevcut gidişatlarına devam etmesi halinde, önümüzdeki 10 yılda finansal olarak varlığını sürdüremeyeceğini düşünüyor.
- Türkiye’deki CEO’ların %77’si küresel ekonomik büyümenin önümüzdeki yıl azalacağını düşünüyor.
- Siber ve sağlık alanındaki tehditler bir yıl öncesine göre düşerken, enflasyon (%40), makroekonomik dalgalanma (%31) ve jeopolitik çatışma (%25) en önemli küresel tehditler arasında yer alıyor.
- CEO'lar maliyetleri düşürüyor, bununla birlikte %60'ı çalışan sayısını azaltmayı planlamıyor ve %80'i, "Büyük İstifa" trendinin ardından yetenekleri elde tutma mücadelesi verirken ücretleri azaltmayı düşünmüyor.
- Müşteri taleplerindeki değişim ( %56), yasal düzenlemeler ( %53) ile uzun vadeli endüstri kârlılığının önündeki en büyük zorluklarda görülürken Türkiye’de ise yasal düzenlemeler (%72), tedarik zinciri sorunları ( %66) ve işgücü/ yetenek (%66) ile ön plana çıkıyor.
- Bir yıl önce siber ve sağlık alanındaki tehditler en önemli endişeler iken, bu yıl ekonomik gerilemenin etkisi CEO'lar için ilk sırada yer alıyor. Enflasyon (%40) ve makroekonomik dalgalanma (%31) önümüzdeki 12 ay ve önümüzdeki beş yıl boyunca CEO'lar gündemindeki tehditlerin başında geliyor. Hemen ardından, %25 ile finansal olarak jeopolitik çatışma, siber riskler (%20) ve iklim değişikliği (%14) geliyor.
- Avrupa’daki savaş ve dünyanın diğer bölgelerindeki artan jeopolitik çerçevedeki endişeler CEO'ların iş modellerini çeşitli yönleriyle yeniden ele almalarına neden oldu. Katılımcıların neredeyse yarısı jeopolitik çatışmaya maruz kalırken, siber güvenlik veya veri gizliliğine yapılan yatırımları artırarak (%48), tedarik zincirlerinde düzenlemeler yaparak (%46), pazardaki payını yeniden değerlendirerek veya yeni pazarlara açılarak (%46) ya da ürün/hizmetlerini çeşitlendirerek (%41) daha geniş bir yelpazedeki olasılıkları stratejilerine ve kurumsal operasyonel modellerine dahil ettiler.
- Mevcut koşullar karşısında, CEO'lar maliyetleri düşürmenin ve gelir artışını teşvik etmenin yollarını arıyor. CEO'ların %52'si (Türkiye %74) operasyonel maliyetlerin düşürüldüğünü, %51'i (Türkiye %75 )fiyatların yükseltildiğini ve %48'i (Türkiye %48) ürün ve hizmetlerin çeşitlendirildiğini belirtiyor. Bununla birlikte yarısından fazlası, yani %60'ı, önümüzdeki 12 ay içinde işgücünü azaltmayı planlamadıklarını söylüyor. Katılımcıların %80’i yetenekleri elde tutmak ve işten ayrılma oranlarını azaltabilmek için personel ücretlerini düşürmeyi düşünmüyor.
- CEO'lar, uzun vadeli toplumsal değer yaratmak için güven inşa etmek ve sürdürülebilir sonuçlar elde etmek için çok çeşitli paydaşlarla işbirliği yapma ihtiyacına değiniyor. Araştırma sonuçları, şirketlerin sürdürülebilir kalkınma (%54), çeşitlilik, eşitlik ve kapsayıcılık (%49) ve eğitim (%49) için ticari olmayan kuruluşlarla iş birliği yaptığını ortaya koyuyor.
Ekonomi