Riskli Yapı Maliklerinin Dikkat Etmesi Gerekenler
Riskli Yapı Maliklerinin Dikkat Etmesi Gerekenler
Dolayısıyla 6306 sayılı Kanunumuz ile uygulama yönetmeliği uyarınca gerçekleştirilecek olan kentsel dönüşüm uygulamaları konusunda halkımızın bilinçlendirilmesi, depremle mücadele konusunda son derece önem arz etmektedir.
Kentsel Dönüşüm İmkanları, Maliklerin Zararlarını Minimize Etmeye Odaklı
Riskli yapılar ve depremle mücadele sorunlarının en başında, riskli yapı maliklerinin maddi menfaat kayıpları geliyor. Yıkılma ve ağır hasar görme riski taşıyan binaların malikleri, taşınmazlarının yıkımı halinde çok büyük maddi menfaat kayıpları yaşayacakları yanılgısına kapılabiliyorlar. Ancak kentsel dönüşüm uygulamaları ile riskli yapı maliklerinin eski ve riskli yapılarının yıkımının sağlanmasının yanında, yeni ve depreme dayanıklı yapıların malikler üzerinde maddi külfetler doğurmadan inşa edilmesinin de önü açılıyor. Bu tip hususların alanında uzman bir Ankara gayrimenkul avukatı ile görüşülerek yürütülmesi, hak kaybını önleyici sonuçlara gebedir. Malikler 6306 sayılı kanun ve uygulama yönetmeliği uyarınca müteahhit ile anlaşabiliyor ve çeşitli kredi ile hibe imkanlarından da yararlanabiliyorlar.
Kentsel Dönüşüme Katılım Göstermek İstemeyen Maliklerin Arsa Payları Satılabilir
Maliklerce riskli yapı tespiti yaptırılan taşınmazlara ilişkin olarak eski ve riskli olan yapının yerine yaptırılacak olan yeni yapının inşası ile ilgili müteahhit ile anlaşma sağlanmasına rağmen, bazı maliklerin kentsel dönüşüme katılım sağlamaması söz konusu olabilmektedir. Bu halde kentsel dönüşüm taraftarı olan maliklerce ortak karar protokolü düzenleneceğine ilişkin gerekli tebligat süreci uygulanarak kat malikleri toplantısı düzenlenebilir ve 2/3 çoğunlukla ortak karar protokolünün düzenlenmesi halinde, diğer maliklerin ortak karar protokolüne katılım göstermeye davet edilmeleri için noter kanalıyla ihtarname gönderilebilir, ihtarnameye ilişkin olarak gayrimenkul avukatı Ankara ile görüşülerek hukuki danışma ve temsil desteği temin edilmesi, usule ve esasa ilişkin hususlarda eksikliklerin yaşanmasını ve sürecin yıllar sürmesini engelleyecek niteliktedir. Ortak karar protokolüne katılım göstermeyen maliklerin arsa payları, satışa çıkarılır. Bu satışın önce diğer arsa malikleri arasında gerçekleştirilmesi amaçlanır, ancak arsa maliklerinden alıcı olmak isteyen çıkmazsa, herkesin katılabileceği bir açık artırma düzenlenir. Hiçbir alıcı çıkmaması ihtimalinde ise söz konusu arsa payı kamu kurumlarınca kullanılmak üzere devlet tarafından alınır.
Kaynak: https://www.delilavukatlik.com/post/riskli-yapi-kentsel-donusum