Teyit’ten depremzedelere “hayati bilgiler rehberi”
Doğrulama organizasyonu Teyit de deprem bölgelerindeki iletişim ve doğru bilgiye erişim problemlerine karşı desteğini sürdürüyor. Depremin ilk haftasından bu yana depremden etkilenen yurttaşlara İhtiyaç Haritası ve Afet Platformu işbirliğiyle ve uzmanların katkısıyla hazırladığı üç hayati bilgiler rehberini dağıtan Teyit, 17 Nisan’a kadar da üç farklı rehberi daha deprem bölgelerine ulaştırmayı hedefliyor.
Geçtiğimiz ay Kahramanmaraş ve Hatay merkezli meydana gelen depremler telafi edilmesi zor hasarlara yol açarken, depremden etkilenen vatandaşların da güvenilir kaynaklardan doğru bilgi alma ihtiyacı gün geçtikçe artıyor. Öyle ki bölgede internet erişiminin çok kısıtlı olması veya hiç olmaması, bunun yanı sıra çeşitli platformlara erişim engeli getirilmesi doğru bilgiye erişimi daha da zorlaştırıyor. Doğrulama organizasyonu Teyit ise deprem bölgelerinde doğru bilgiye erişim sorununun önüne geçmek için çalışıyor. Organizasyon, İhtiyaç Haritası ve Afet Platformu işbirliği ve uzmanların katkısıyla hazırladıkları pratik bilgilerin yer aldığı üç rehberi, depremin ilk haftasından bu yana bölgedeki yurttaşlara dağıtıyor. Teyit, 17 Nisan’a kadar da üç farklı rehberi daha deprem bölgelerine ulaştırmayı hedefliyor.
“Deprem bölgelerinde ihtiyaç duyulan hayati bilgiler rehberi”nde gıda güvenliği, ısınma, tuvalet, asbestten korunma yolları, enfeksiyon ve hastalıktan korunmak için yapılması gerekenler gibi depremden etkilenenlerin günlük hayatlarında faydalanabilecekleri bilgiler yer alıyor. Bunun yanı sıra, deprem gibi kriz anlarında karşılaşılabilecek yanlış bilgiler, komplo teorileri ve şehir efsanelerine dair bilgiler de bulunuyor. Rehberlerin dijital versiyonlarına da dijital platformlarından erişilebiliyor.
“Depremzedeler kendisini belirsizliğin ortasında buldu”
Konuya dair yaptığı açıklamada afet gibi kriz anlarında yanlış ve eksik bilgiye karşı mücadele etmede doğru bilgiyi yaymanın kritik bir önem taşıdığına dikkat çeken Teyit, şu ana kadar deprem felaketine ilişkin 150’ye yakın yanlış bilgi tespit ettiklerini aktardı. Bu kapsamda, yaygın yanlış bilgilere dair bilgilendirici afiş ve posterler hazırlayarak deprem bölgesindeki yardım ve destek merkezlerine astı.
Rehberin hazırlanmasında görev alan Teyit Editörü Beşire Korkmaz, “İnsanları doğru bilgilendirmenin hayati olduğu bir dönemden geçiyoruz. Özellikle en acil ihtiyaçların giderilmesi için bilgiye kesintisiz erişim sağlamak önemli. Depremden etkilenen bölgelerde insanlar bir anda kendisini belirsizliğin ortasında buldu. Yaşamlarını doğrudan etkileyen doğru bilgilere ihtiyaç duydu. Tam da bu noktada depremzedelerin ihtiyaç duydukları doğru ve gerekli bilgilerden oluşturduğumuz broşürleri doğru yerlere zamanında ulaştırmak için çabalıyoruz” dedi.
“Doğru bilgiye erişimi kolaylaştırmak için çalışıyoruz”
Bilgi broşürüne katkıda bulunan Teyit Eğitim Sorumlusu Kardelen Işık ise “Afetten etkilenen herkes için ilk günden beri hem doğru bilgiye erişimin kolaylaşması hem de yanlış bilginin önüne geçmek için çalışıyoruz. Broşürlerimizi, koşulları her an değişen deprem bölgesindeki insanların ihtiyaçlarını gözeterek oluşturuyoruz. Tüm kurum, kuruluş, profesyonel ve gönüllüler için çocukları gözeten hak temelli pratik bilgiler, içerikler ve araçlar üretmeye çalışıyoruz” ifadelerini kullandı.