Gıda Takviyesi

Gıda Takviyesi
Diyet ya da beslenme takviyesi isimleriyle de anılan gıda takviyesinin çıkış sebebi, vücudun ihtiyacı olan ve yeterli miktarda tüketilemeyen besinlerin farklı formlarda vücuda alınması fikridir.

Gıda takviyeleri; mineral, vitamin, aminoasit, posa, fitokimyasallar, botanik ve herbal ürünlerdir ve tablet, kapsül, sıvı veya hap formunda kullanılabilir. Her insanın vücut yapısı, ihtiyaç duyduğu vitaminler, minerallerin vs. farklı olması sebebiyle gıda takviyesinin alımı ve miktarı da kişiye özeldir.

Öncelik her zaman bizim için gerekli mineral, vitamin, aminoasitlerin düzenli ve dengeli beslenme yoluyla alınmasıdır. Yani imkanımız varsa ilk tercihimiz gıda takviyesinden yana olmamalıdır. Taze tüketilen sebze ve meyvenin yerini unutmayın ki hiçbir gıda takviyesi tutamaz.

cinko--3.jpgKimler Kullanmalıdır?

Demir anemisi eksikliği yaşayanlar

Veganlar ve vejetaryenler

Düşük enerjili diyet programı uygulayan kişiler

Menopoza giren kadınlar

Çocuklarda D vitamini eksikliğinin önlenmesi için emziren kadınlar ve gebeler (folat, demir, B12 gibi.)

Uzun süreli ilaç kullanmak zorunda kalanlar (antibiyotik, diüretik, antiasit gibi.)

Besinlerden verimli şekilde yararlanamayan alerjik hastalar

Diyaliz hastaları

Yaşlılar

gıda takviyesine ihtiyaç duyan gruplardandır. Elbette kullanılan gıda takviyesinin miktarı ve zamanlaması çok önemlidir. Kullanmadan önce hekiminize ya da diyetisyeninize danışmayı unutmayın.

Alınması Gereken Gıda Takviyeleri

* E vitamini yaşlılık etkilerini yavaşlatıcı etkiye sahip bir vitamindir. Domates, kivi, mango ve çiğ badem, E vitamini açısından oldukça zengin içeriğe sahip besinlerdir.

* Kalsiyum, kemik sağlığına faydasıyla bilinir. Süt ve süt ürünlerinde bolca bulunan kalsiyumun tüketimi hayli önemlidir.

* Omega-3 yağ asitleri, kalp ve beyin sağlığı açısından oldukça önemlidir ve haftada iki kez vücuda alınmalıdır. Balıklar, omega-3 yönünden zengin besinlerdir.

* Bağışıklığı güçlü kılan ve antioksidan, beta, karoten bakımından zengin besinler kırmızı ve mor meyveler şeklinde isimlendirilen böğürtlen, ahududu ve çilek gibi meyvelerdir. İki günde bir tüketilmesi önerilir.

Etiketler :
HABERE YORUM KAT