Güvenlı̇k Analı̇stı̇ Onur Dı̇kmecı̇’den Ezber Bozan Çıkış: 'Lı̇selere Mı̇llı̇ Güvenlı̇k Dersı̇ Getı̇rı̇lsı̇n!’
Milli Güvenlik dersinin liselere yeniden getirilmesini savunan Dikmeci’nin açıklamaları şöyle;
"25 Ocak 2012’den sonra sivil liselerden Milli Güvenlik dersleri kaldırıldı. Bu durumu eğitimcilerin geneli sağlıklı değerlendiremediler. Halbuki o dersi okullardan kaldırtan odaklar, öğretmenin hakkına, öğrencinin edinmesi gereken genel bilgi ve eğitim düzeyinde karşı çıkar. Çünkü bu odaklar küresel mercilerdir ve iyi niyetli siyasileri yanlış yönlendirmişlerdir. 2012’ye kadar öğrenciler rütbe nedir tanıyor, güvenlik nedir biliyorlardı. Artık çoğu gencimiz asker ya da polis olmak istemiyor. Bu, öğrencilerin hatası değildir. Çünkü öğrenciler bilgi sahibi değiller ve özlük hak kavramını da tanımıyorlar. Çoğu okulun rehberlik servisleri ise zaten iş yükleri sebebiyle ek olarak bu bilgilendirmelerle iştigal edemezler. İlgi çeken konular teknoloji, siber, vatandaşlık, genel coğrafya gibi konulardan müteşekkil bir Milli Güvenlik müfredatı oluşturulabilir. Milli Savunma Bakanlığı ile ilgili protokoller yapılır ve askerler liselerde bu dersleri yeniden verebilirler. Genel kültür ve bilginin yanı sıra güvenlik kurumlarına da da ilgi yeniden artırılabilir.”
Dikmeci: 'Bu Dersleri Sivillerde Verebilirler'
Ezber bozan açıklamalarını sürdüren Onur Dikmeci, bu kapsamdaki ders metodunu da detaylı aktardı;
“Liberal değerler ve Türkiye’nin içerisinde bulunduğu demokratik iklim sebebiyle askerlerin üstelik üniformalarıyla sivil liselere girmeleri sakıncalı karşılanabilir. Bu durum aslında bana göre gayet doğaldır ve ordu millet tasavvuru demokrasiye aykırı değildir. Fakat yine de çekinceler genele yayılırsa, uluslararası ilişkiler, güvenlik bilimleri gibi bölümlerde yüksek lisans-doktora çalışmaları yürütmüş kişiler var. Hatta bu kişilerin bir bölümü YÖK proje asistanları olarak doktora yaptılar ve sonrasında üniversitelerde kadro alamadılar. Bu akademik düzeyli kişiler Milli Güvenlik derslerini verebilirler. Böylece hem liselerin akademik düzeyleri yükselir, hem de dersleri verecek uygun kişiler belirlenmiş olur."
Dikmeci: Müfedata Yönelik Eleştiriler İdeolojik
Milli Güvenlik dersiyle ilgili çarpıcı açıklamalarda bulunan Dikmeci son olarak Milli Eğitim müfredatını değerlendirerek, "Branş bazında her dersin müfredatını bilmem mümkün değil. Ancak öğretmen arkadaşlarla konuyu görüştüğümde olumlu dönüşler alıyorum. Milli Eğitim Yeni Müfredatına yönelik eleştiriler ideolojik olabilir. Ben güvenlik analistiyim ve strateji yazarıyım. Her konuyu milli güvenlik perspektifinde değerlendiririm. Dolayısıyla genel müfredatı tartışmak benim işim değil. Milli Güvenlik dersiyle ilgili uzun yıllardır taşıdığım bazı fikirler vardı ve sorulunca bunu açıklamak istedim. Konuyu siyasilere de açacağım” yorumuyla gerekli bilgilendirmeyi yapmış oldu.