Sol Parti: 'Sahiller halkındır, kiralanamaz'

Sol Parti: 'Sahiller halkındır, kiralanamaz'
Sol Parti Keşan İlçe Yönetimi, Keşan Belediyesi’nin sahilde yapacağı 8 adet ihaleye ilişkin açıklamada bulundu.

Erdoğan DEMİR / EDİRNE (İGFA) - Sol Parti Keşan İlçe Yönetimi, Keşan Belediyesi’nin bugün gerçekleştirilmesi planlanan sahilde yapılacak 8 adet ihale ilgili yazılı bir açıklama yaparak, sahillerin halkın olduğunu ve kiralanamayacığını belirtti.

Açıklama şöyle;

“Saros Körfezi kumsalları ile ilgili tartışmalar ve mücadele 2019 yılı temmuz ayından beri sürmektedir. Saros Körfezi kıyıları 17.07.2019 yılında Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından ihaleye çıkarıldı. Keşan Belediye Başkanı ve Belediye Meclisi bu yerlerin belediyeye alınmasında aynı düşüncede olmalarına karşın yerler alındıktan sonra yerler hakkındaki tasarruf yetkisinde anlaşma sağlanamadığından ihaleye girilip yerler alınamadı. Başkan yerler alındıktan sonra tasarruf yetkisinin kendisine verilmesinde ısrar etmiş, Meclis yetki devri yapmamıştı. Bakanlık da ihaleye giren olmadığından ihaleyi iptal etmişti.

Daha sonra Bakanlık 21.10.2019 tarihinde Saros Kıyılarını “Muğla’ya Hizmet Vakfı” MUÇEV’e pazarlık usulüyle kiraya verdi. 2021 yılı başlarına kadar MUÇEV bu yerleri kiraya veremediği gibi kendisi de 3 aylık yaz sezonu olan Saros Körfezini karlı görmediğinden bir şey yapmadı. Saros Körfezinde kiraladığı yerleri Bakanlığa iade etti. Bakanlık bu yerleri Edirne Valiliği Edirne İli Çevre Koruma Vakfına “EÇEV”e verdi. EÇEV Saros Sahilinde Enez’den Mecidiye’ye kadar 14 parsel kıyıyı 23.06.2021 günü 3 yıllığına ihaleye çıkardı. O gün için 14 parselin 8 parseli alıcı buldu. Ancak 3 alıcı dışında alıcıların bir çoğu teminatlarını yaktı, kalanlarında bu gün için süreleri doldu. Şu an Keşan Belediyesine Erikli Sahilinde verilen 7 parsel ile Mecidiye sahili 2021 haziranında da ihaleye çıkarılmıştı ama alıcı bulamamışlardı. 3 yıldır boş duran parseller neden şimdi Keşan Belediyesine ihale koşullu verildi?

2019 yılından bu yana ticarete açılıp talan edilmek istenen Saros Körfezinde ki sahillerimize sahip çıkıldı.. "Sahiller Halkındır, Kiralanamaz” diyerek sahillerin kiralanmasına karşı ciddi direnç gösterildi ve mücadele edildi. Bugün ve bu günden sonrası da farklı olmayacak.

Sahiller ile ilgili dün yapılmaya çalışılanlar da bu gün yapılmak istenen ihale de Anayasa madde 43’e ve 3621 Sayılı Kıyı Kanununun 5. Ve 6. Maddelerine aykırıdır. Çünkü yapılmak istenen bu işlemlerde kamu yararı yoktur. Bunun anlamı kıyıları parası olanlara açıp, halka kapatmaktadır.

Edirne Valiliğinin 24.04.2024 tarihli yazısından “Saros Körfezi Alan Yönetimi” oluşturulduğunu ve bu yönetimin hazırladığı ”Yönergeye” göre de ihale ve sonrası işlemlerin yapılacağı belirtiliyor. Alan Yönetiminin yasal dayanağı 2863 Sayılı Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kanunudur. Ancak görev, yetki ve sorumlulukları yönetmelikle belirlenmiştir. Bu yönetmelik Saros Körfezi Alan Yönetimine sadece sahilleri parselleyip ticarete açın görevi vermiyor.

Keşke Saros Körfezi Alan Yönetimi Saros Körfezinde Edirne ili sınırları içinde Anayasa madde 43 ve 3621 sayılı Kıyı Kanununun 5. Ve 6. Maddelerine aykırı olarak yapılan uygulamaları görüp gereklerini yapsaydı.

Örneğin; Sazlıdere’de denizin doldurulup ticarete açılmasını, Saros’un ölüm fermanı olan FSRU Liman inşaatını, Gökçetepe sahilinde Milli parkın sınırlarının İbrice Limanına kadar uzatıldığını, tel örgülerle çevrildiğini, yapılaşmaya açıldığını, yerli halkın yakınından geçemediğini ve badigartlar tarafından engellendiklerini, Geçen yaz yapılan kazı ile görünür kılınan ama bu yıl ekip hazır olduğu halde göreve çağırılmayan ve hiçbir şey yapılmayan, şu an için defineciler tarafından yağmalanan Mecidiye Kalesini, Yayla Sahilinin en güzel kumsalı olan sahilin kale duvarları ile çevrildiğini, 1. Derece tarihi ve doğal sit olan Enez’de kurulan RES’leri, taş ve Betonit Ocaklarını görse ve kamudan yana taraf olsaydı. Zaman zaman Saros için alan başkanlığı telaffuz ediliyor. Alan başkanlığı da”Saros Körfezi Alan Yönetimi anlayışı ile yapılacaksa Saros’dan uzak dursun. Zira “Alan başkanlığı, Talan Başkanlığı” demektir. Bu iddia Kapadokya ve Uludağ ‘daki uygulamalar ile sabittir.

25 Haziran Salı günü Erikli sahilinde 7 ve Mecidiye sahilinde 1 parsel yeri ihaleye çıkaracak olan Sayın Belediye Başkanına çağrımızdır!

Kamucu, katılımcı, paylaşımcı, sosyal belediyecilik anlayışından ödün vermeyiniz. Lütfen! Bu ihaleyi geri çekiniz. Sahilleri parası olanlara değil halka açacak projeleri katılımcı bir anlayış ile oluşturabilirsiniz. Bu projeler ile Erikli ve Mecidiye sahillerinin en az elli yılı sorunsuz bir şekle dönüştürülebilir. Erikli ve Mecidiye sahillerine yapılacak planlı bir müdahale şu an sahillerde sorun yumağına dönüşmüş durumu bir daha yaşanmayacak şekilde ortadan kaldırabilir. Ülkemizin yaşamakta olduğu bu atmosferde; yöre halkını, kendi parti tabanınızı, doğa severleri, yaşam savunucularını kısacası tüm demokrasi güçlerini karşınıza almayınız.

Ayrıca Engelliler Parkının süresi dolan eski işletmecisine yeniden verilmesi ve sonrada parkın eski işlemecisi tarafından üçüncü şahısa devredilmesi konusunun bir çok şaibeyi içerdiği iddiaları ortalığı sarmıştır. Belediye yönetimi töhmet altına sokulmuştur. Bu konuda da kamuoyunu ikna edici bir açıklama yapılır umarız.”

Etiketler :
HABERE YORUM KAT