Böbrek Hastaları Neden Fazla Su İçemez?

Böbrek Hastaları Neden Fazla Su İçemez?
Özellikle böbrek, kalp ve solunum yetmezliği olan ileri yaş hasta grubunda, günlük idrar miktarı sürekli olarak yetersiz olabilir.

Bu yüzden tüketilen su miktarına önem verilmesi gerekmektedir. Bu bireylerde içilen suyun tamamı idrarla dışarı atılamaz. Zamanla dışarı atılamayan su fazla vücutta birikmeye başlar. Bunun sonucunda ise nefes darlığı ve ödem ortaya çıkar.

Bu durum genellikle böbrek yetmezliği hastalığı olan bireylerde daha belirgin bir durum haline gelir. Örnek ile açıklamak gerekirse hem kalp hem de böbrek yetmezliği olan bir hastanın günlük idrar miktarı tahmini olarak bir litre civarında ise o hastanın günlük 2,5-3 litre su içmesi kendisine ekstra bir fayda sağlamaz. Tam aksine, belirli bir süreden sonra nefes darlığı problemi, bacaklarda şişme, kandaki tuz oranının düşmesi gibi çeşitli sorunlara neden olabilir. Bu sebeple böbrek yetmezliği yaşayan hastaların fazla su tüketme konusunda zorlanmamaları gerekir.

Diyaliz hastalarının ise, iki diyaliz arasında 2,5 kilodan fazla almaması gerekir. Çok fazla su tüketen ve tuzlu yiyecekler tüketen diyaliz hastalarında, seanslar yapılırken tansiyonun bir anda düşebilme durumu görülür ve kasların fazla kasılmasına neden olur. Bu durum geriye kalan böbreklerin zamanla işlevlerinin daha da düşmesine ve uzun vadede ömrünün azalmasına sebep olabilir. Bu sebeplerden dolayı böbrek yetmezliğinden muzdarip hastaların fazla su içmesine çokta faydalı değildir.

Çok su içmek böbrekleri yorar mı?

Normal koşullarda gereğinden fazla su tüketilmesi böbreklerin aşırı derecede çalışmasına, vücuttaki sodyum, potasyum ve birçok mineralin dengesinin bozulmasına, buna bağlı olarak da vücudun tüm işlevsel faaliyetlerinin olumsuz bir şekilde etkilenmesine sebep olabilir.

Böbrek hastaları ne kadar su içmeli?

Öncelikle normal bireylerin içmesi gereken su miktarından bahsedeli. Kadınların günde sekiz adet 200 ml’lik bardak, erkeklerin ise on adet 200 ml’lik bardak sıvı içilmesi tavsiye edilmektedir. Bu görüş, Avrupa’daki bilim insanları tarafından da desteklenmektedir.
Buna ek olarak her bireyin farklı olduğunu ve doğru sıvı alım seviyesinin bir dizi faktöre bağlı olduğunu da ifade etmek gerekir. Bunlar yaptığımız egzersizin miktarını ve türünü, hava koşullarını ve hamilelik veya emzirme gibi sağlıkla ilgili konuları kapsayabilir. Ayrıca, böbrek hastalığı olan bazı bireyler, özellikle böbrekleri çalışmayı bırakmış ve diyaliz gibi tedavi gören bireyler, sıvı alımlarını çok dikkatli bir şekilde takip etmelidir.

Etiketler :
HABERE YORUM KAT