Kemik Ağrısına Ne İyi Gelir?

Kemik Ağrısına Ne İyi Gelir?
Kemik ağrısı, çocuklarda ve yetişkinlerde çeşitli nedenlerden dolayı meydana gelen bir rahatsızlık olarak görülmektedir.

Kemik ağrısı, çocuklarda ve yetişkinlerde çeşitli nedenlerden dolayı meydana gelen bir rahatsızlık olarak görülmektedir. Kemik ağrısına ne iyi gelir sorusunun cevabı ise, doktor tavsiyesi ile alınacak kalsiyum takviyesi olabilir. Sağlıklı kemiklerin oluşması için vücudun yeterli miktarda kalsiyum alması gerekir.

Kemik ağrısı neden olur?

Kemik ağrısı, hem çocukluk döneminde hem yetişkinlik döneminde hem de yaşlılık döneminde görülebilen bir rahatsızlıktır. Farklı dönemlerde yaşanan bu kemik ağrılarının çeşitli sebepleri bulunmaktadır. Çocukluk döneminde görülen kemik ağrıları, büyümeye bağlı olan ağrılar olurken, yetişkinlik döneminde yanlış hareket yapmak, ağır kaldırmak gibi nedenlerden kaynaklanabilmektedir. Yaşlılık döneminde görülen kemik ağrılarının temel sebebi ise genellikle kemik erimesi, romatizmal hastalıklara bağlı görülmektedir.

Bunların dışında kemik ağrılarını etkileyen unsurlar şöyle sıralanabilir: Eklemlerde bulunan kıkırdakların yıpranması, eklemlerde şişlik, basit yaralanmalar, kemiklere darbe gelmesi, eklem romatizması, fazla yük kaldırma ve aşırı zorlanma, kemik kırık ve çıkıkları, eklem burkulması, çeşitli kemik hastalıkları, gut hastalığı.

Kemik ağrısı belirtileri nelerdir?

Farklı nedenler sonucu ortaya çıkan kemik ağrısı rahatsızlığı yaşayan kişiler, gün boyu huzursuzluk hissi içinde olurlar. Kemik ağrısı yaşayan hastalar, eşya taşırken ağrı ve sancı hissederler. Kaburga kemiklerinde ve eklemlerde ağrı oluşur. İş ya da okul hayatı sonrası bitkinlik hali vardır. Kolların kaldıracak gücü kalmayabilir. Bunlar, kişilerin yürüyüşünü de etkilemekte ve kişi yürüyüş bozukluğu yaşayabilmektedir.

Kemik ağrısı için ne kullanılmalıdır?

Hem yetişkinlerde hem de çocuklarda sağlıklı kemik oluşumu için, kalsiyum çok önemlidir. Kalsiyum, kemiklerin güçlü olmasını ve sağlıklı olmasını sağlar. Kemik ağrıları başta olmak üzere, kemik erimesi ve romatizma gibi hastalıkların birçoğu kalsiyum eksikliğinden kaynaklanmaktadır. Vücudun yeterli miktarda kalsiyum alabilmesi için süt ve süt ürünleri ile fıstık, ceviz, badem, lahana, brokoli, balık, yeşil sebzelerin tüketilmesi gerekir. Kalsiyumun dışında kemikler için iyi gelen vitamin ve mineralleri şu şekilde sıralayabiliriz:

A vitamini: Kemik gelişimine büyük katkı sunar. Süt, yumurta, balık, karaciğer gibi gıda ürünlerinde mevcuttur.

Magnezyum: Kuru baklagiller, koyu yeşil yapraklı sebzelerde fazlaca bulunur. Kemik gelişimi için önemlidir.

Çinko: Deniz ürünleri, kırmızı et, ceviz, badem, fındık gibi ürünler ile vücuda kazandırılabilir.

D vitamini: Balık yağı, süt ve süt ürünleri, yumurta sarısı, yulaf ezmesi gibi gıdalarda fazlaca bulunan D vitamini, özellikle yaşlıların ve çocukların kemik gelişiminde büyük rol oynar.

K vitamini: Havuç, erik, şalgam, maydanoz, ıspanak, lahana gibi sebzelerde bulunur. Kemik dostu bir vitamindir.

Doktora ne zaman gidilmelidir?

Vücudunun farklı bölgelerindeki eklemlerde ve kemiklerde geçmeyen ağrıları olan kişiler, kemik ağrısına ne iyi gelir diye düşünürken, yapılması gereken öncelikli iş bir doktora gitmektir. Spor yapmaktan ya da fazla çalışmaktan dolayı oluşabilecek kemik ağrıları birkaç günlük dinlenme ile geçerken, bazı kemik ağrıları ise uzun bir süre geçmemektedir. Fiziksel olarak oluşabilecek bir nedeni bulunmayan kemik ağrılarının nedenini öğrenmek ve tedavisini bulmak için bir doktora gidilmelidir. Nedensiz kemik ağrıları farklı hastalıkların da sebebi olabilir. Farklı bir hastalığın belirtisi olarak ortaya çıkan kemik ağrısının, daha fazla ilerlemeden tedavi edilmesi gerekir. Erken dönemde teşhisi ve tedavisi yapılmayan kemik ağrıları romatizma, kemik erimesi gibi hastalıkların kapısını aralayabilir ve tedavi edilmesi daha zor bir döneme girilmiş olur.

Kemik ağrısı nasıl teşhis edilir?

Kemik ve eklem ağrısı için doktora giden kişilere, öncelikli olarak ön muayene yapılır. Burada hastanın şikayetlerine göre çeşitli kan testleri istenir. Kemiklerin ve eklemlerin bir darbe almış olması ihtimaline karşı da röntgen çektirilmesi talep edilir. Kan testi ile eklemlerde bir iltihaplanma olup olmadığına bakılır. Röntgen ile de kırık ya da çıkık olup olmadığı kontrol edilir. Bunların dışında saptanamayan ya da daha ciddi bir durum olduğu düşünülürse MR (manyetik rezonans) ve BT (bilgisayarlı tomografi) yapılması doktor tarafından istenir. Gerekli tetkikler sonucu elde edilen sonuçlara göre, hastanın kemik ağrısının nedeni belirlenmiş olur ve tedavi sürecine geçilir.

Kemik ağrısına ne iyi gelir diye araştıran hastaların, kemikler için faydalı olan tüm vitaminlerin ve minerallerin bir arada bulunduğu, güvenilir takviye edici ilaçları, doktor tavsiyesi ile kullanması önerilir. Vitamin ve minerallerin fazla alınması beraberinde farklı hastalıkları da getirebilir.

Etiketler :
HABERE YORUM KAT