Buca Metrosu'nun yapımında ağaçlara özel koruma

Buca Metrosu'nun yapımında ağaçlara özel koruma
İzmir tarihinin en büyük raylı sistem yatırımı Buca Metrosu’nda çalışmalar aralıksız sürüyor.
İzmir tarihinin en büyük raylı sistem yatırımı Buca Metrosu’nda çalışmalar aralıksız sürüyor. Hasanağa Bahçesi, Çamlıkule ve Dokuz Eylül istasyonlarının yapım çalışmalarının gerçekleştirileceği yeşil alanlardaki ağaçlar inşaat süresince koruma altına alınıyor. Yerlerinden özel yöntemlerle alınacak ağaçlar Büyükşehir Belediyesi’ne ait fidanlıklarda bakıma alınacak. Sökülen ağaçların bir kısmı kentteki yeşil alanlara, bir kısmı ise inşaat tamamlandığında eski yerlerine dikilecek.

İzmir tarihinin en büyük raylı sistem yatırımı Buca Metro hattında çalışmalar son hızıyla devam ediyor. İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin kendi kaynaklarıyla inşa edeceği, Üçyol-Dokuz Eylül Üniversitesi Tınaztepe Kampusu-Çamlıkule arasında 13,5 kilometrelik hatta 11 istasyonla hizmet verecek Buca Metrosu’nda tünel kazılarının başlayabilmesi ve istasyonların inşa edilebilmesi için şantiye alanlarındaki ağaçlar koruma altına alınıyor.

Özenle taşınacak

Önümüzdeki günlerde çalışmaların başlayacağı Hasanağa Bahçesi İstasyonu bölgesinde yer alan Atatürk Parkı ve çevresindeki bazı ağaçlar ile Çamlıkule İstasyonu bölgesindeki Mehmet Erenler Parkı ve Dokuz Eylül Üniversitesi İstasyonu'nun yapılacağı yeşil alanlardaki ağaçlar, özel teknik ve ekipmanlar kullanılarak yerlerinden alınacak. Taşınan ağaçlar İzmir Büyükşehir Belediyesi’ne ait fidanlıklarda bakılacak. Ağaçların bir bölümü kent genelindeki yeşil alanlarda değerlendirilecek, diğer bölümü ise inşaat tamamlandığında eski yerlerine dikilecek. Bu ağaçların yanı sıra istasyon alanına yeni fidanlar da dikilerek daha fazla yeşil alan yaratılmış olacak.

Eskisinden daha yeşil olacak

İzmir Büyükşehir Belediyesi Raylı Sistem Şube Müdürü Mustafa Kapçı, “İnşaat çalışmalarına başlamadan önce istasyonun bulunacağı alanda, Atatürk Parkı’ndaki ağaçlarımız özel teknik ve ekipmanlarla Park Bahçeler Dairesi Başkanlığımızın fidanlıklarında bakımı yapılarak koruma altına alınacak. Daha sonra çalışmalar bittiğinde bu ağaçlar tekrar dikilecek ve parkımız yeşillenecek. Bu tarz büyük projelerde çalışma alanı yaratmak çok zor. Başkanımızın çevreci vizyonu doğrultusunda mevcutta park olarak aldığımız bu alanı çalışmalar bittiğinde eskisinden daha yeşil ve kullanışlı olarak halkımıza sunacağız” dedi.

Aynı ekosistem olması için yakın lokasyon belirlendi

İzmir Büyükşehir Belediyesi Park ve Bahçeler Dairesi Başkanlığı Planlama Proje Şube Müdürü Volkan Barbaros, “Park Bahçeler Dairesi Başkanlığı olarak bu konuyla ilgili derinlemesine çalışıyoruz. Bu konuyla ilgili büyük deneyimlerimiz var. Özellikle buradaki ağaçlar taşındıktan sonra yakın bölgede belirlediğimiz ağaçlandırma alanımıza gelecek. Ağacın türüne, cinsine ve yaşına göre belirlediğimiz dikim çukurlarına nakledilecek. Yakın lokasyon seçmemizin bir amacı da sökülen ağacın aynı ekosistemle karşılaşması ve adaptasyon sürecinin hızlanması. Ağacın dikim harcının iyi ve uygun olması da önemli. Adaptasyon sürecini hızlandırıyor. Ağaçlara eski formuna ulaşması için gerekli bakım çalışmaları yapılıyor. Bu sürecin sonunda tekrar söküldüğü noktaya nakledilebiliyor” dedi.

“Mahalle sakinlerimiz müsterih olsun”

Atatürk Mahallesi Muhtarı Sedat Erşahin de metro istasyonunun Atatürk mahallesine hayırlı olmasını dilediğini belirterek “Başkanımız Tunç Soyer’e çok teşekkür ederim. Mahalle sakinlerimiz müsterih olsun. Bu park metro istasyonu inşaat alanı olacak. Ağaçlarımız yerinden sökülüp koruma altına alınacak. Metro bittikten sonra parkımız daha güzel hale gelecek, ağaçlar tekrar dikilecek. Mahalle sakinlerimizin kuşkuları olmasın, emin olun ki Tunç Soyer de bu konuda çok duyarlı. Yeşile, doğaya, ağaca çok duyarlı. Buca trafiği çok zor, metro trafiği rahatlatacak. Mahallem öğrenci bölgesi. Bu istasyon onlar için velinimet yatırımdır” dedi.

Günlük yolcu sayısının 400 bin olması bekleniyor

Hat üzerinde 3 tünel açma makinesi (TBM) çalışacak. İlerleyen günlerde TBM sayısının dörde çıkması da hedefleniyor. Üçyol, Zafertepe, Bozyaka, General Asım Gündüz, Şirinyer, Buca Belediyesi, Kasaplar Meydanı, Hasanağa Bahçesi, Dokuz Eylül Üniversitesi, Buca Koop ve Çamlıkule istasyonlarının bulunduğu Buca Metrosu, Fahrettin Altay-Bornova arasında çalışan mevcut metro hattı ile Üçyol İstasyonu'nda, İZBAN hattı ile Şirinyer'de entegre olacak. Bu hat üzerinde tren setleri sürücüsüz olarak hizmet verecek. Yaklaşık 305 milyon Euro değerinde araç alımı yapılacak. Hatta çalışacak trenlerle birlikte Buca Metrosu 765 milyon Euro'ya tamamlanacak. Dokuz Eylül Üniversitesi istasyonunda 240 araçlık otopark bulunacak. Hat işletmeye açıldığında günlük yolcu sayısının 400 bin olması bekleniyor.

Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı

Etiketler :
HABERE YORUM KAT