TANAP, Türkiye Biyoçeşitliliğine ve Uluslararası Literatüre Yeni Türler Kazandırmaya Devam Ediyor

TANAP, Türkiye Biyoçeşitliliğine ve Uluslararası Literatüre Yeni Türler Kazandırmaya Devam Ediyor
Bugüne kadar 8 böcek ve 5 bitki türünü bilim dünyasına kazandıran TANAP Doğalgaz İletim A.Ş. (TANAP), “Lathyrus turcicus”un da literatüre geçmesine katkı sağladı.
Bugüne kadar 8 böcek ve 5 bitki türünü bilim dünyasına kazandıran TANAP Doğalgaz İletim A.Ş. (TANAP), “Lathyrus turcicus”un da literatüre geçmesine katkı sağladı. Böylelikle TANAP, Türk Burçağı olarak da tanımlanan bu yeni bitki türü ile beraber toplam 14 yeni türü bilim dünyasına resmi olarak kazandırmış oldu. Bununla birlikte 3 yeni tür üzerinde de tanımlama çalışmaları devam ediyor.  

İnsana ve çevreye saygı ilkesi ile hareket eden TANAP Doğalgaz İletim A.Ş. (TANAP); çevresel, tarihi ve kültürel mirasa konu tüm değerlere gereken hassasiyetin gösterilmesi, bu değerlerin araştırılması, bilime kazandırılması ve korunması ilkelerini benimsiyor. Bu bakış açısı ile çalışma sahası içerisindeki arkeolojik eserleri, bitki ve canlı türlerini özenle araştırarak bilim dünyasına katmaya devam ediyor. 

Bilim dünyasına kazandırılan 6. yeni bitki türü: Lathyrus turcicus (Türk Burçağı)

Yeni bitki türü olan Lathyrus turcicus (Türk Burçağı) ilk olarak, TANAP’ın Bursa Büyükorhan ilçesindeki ekolojik izleme çalışmaları sırasında 31 Ağustos 2022 yılında keşfedildi. Bilimsel araştırma ve hazırlıkların tamamlanmasının ardından, bu yeni bitki türü ile ilgili makale Phytotaxa Dergisi’nde 19 Mayıs 2023 tarihinde yayımlandı. Böylelikle, Lathyrus turcicus (Türk Burçağı) resmiyete kavuşarak Uluslararası Bitki Adları İndeksine (IPNI) girmeye hak kazandı. 

TANAP daha önce yaptığı ekolojik izlemeler sonucu; Tanap cinarTipula tanapHilara ardahanensisHilara elifae ve Hilara hasbenlii vb. hakkında bilimsel makaleler yayınlanmasına vesile olarak dünya bilim camiasına yeni türler kazandırmıştı. 3 yeni tür üzerindeki tanımlama çalışmaları ise devam ediyor. Çalışmalar tamamlandığında, toplamda 17 yeni tür bilim dünyasına kazandırılmış olacak. 

TANAP’ın Doğaya ve Bilime Katkısı

Çevresel ve Sosyal Etki Değerlendirmesi (ÇSED) süreçlerini titizlikle yürüten ve örnek faaliyetlere imza atan TANAP, boru hattı güzergâhında belirlenen 67 karasal ve 27 sucul kritik habitat için Biyoçeşitlilik Eylem Planı hazırladı. Bunlara ilave olarak, Biyoçeşitlilik Dengeleme Stratejisi’ni de oluşturan TANAP, doğanın ve biyoçeşitliliğin korunması için alınan önlemlerin yanı sıra, gerek güzergahın geçtiği bölgelerde yapılan ağaçlandırma çalışmaları, gerekse orman ve step habitatlarında hayata geçirilen biyoçeşitlilik dengeleme çalışmaları ile üzerinden geçmiş olduğu habitat alanlarına pozitif katkı sağlamak için çalışmalarını sürdürüyor. 

 

Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı

Etiketler :
HABERE YORUM KAT