Avrupa Birliği’nin düzenleyici organı olan Avrupa Komisyonu, Microsoft’un Activision Blizzard’ı 69 milyar dolara satın alma planını onayladı. Öte yandan bu onay bazı şartlara bağlanmış durumda.
Avrupa Komisyonu’nun basın açıklaması, anlaşmanın Avrupa Birliği’ndeki konsol oyun rekabetinde sorunlara yol açacağına inanmadığını belirtiyor. Öte yandan, Avrupa Komisyonu’nun Microsoft’un bulut oyun planlarıyla ilgili endişeleri mevcut. Komisyon şunları belirtti:
“Potansiyeline rağmen, bulut oyun akışı bugün çok sınırlıdır. Komisyon, Activision oyunlarının popülaritesinin büyümesini destekleyebileceğini tespit etti. Bunun yerine Microsoft, Activision’ın oyunlarını kendi bulut oyun akış hizmeti Game Pass Ultimate’a özel yaparsa ve onları rakip bulut oyun akış sağlayıcılarından alıkoyarsa, oyunların bulut oyun akışı yoluyla dağıtımındaki rekabeti azaltacaktır.”
Microsoft, onayları için Avrupa Komisyonu’na iki çözüm yolu sundu:
- Avrupa Ekonomik Alanı’ndaki tüketicilere, istedikleri herhangi bir bulut oyun akışı hizmeti aracılığıyla, lisansına sahip oldukları tüm mevcut ve gelecekteki Activision Blizzard PC ve konsol oyunlarını izlemelerine olanak tanıyan ücretsiz bir lisans.
- Avrupa Ekonomik Alanı tabanlı oyuncuların herhangi bir Activision Blizzard PC ve konsol oyununu oynatmasına izin vermek için bulut oyun akış hizmeti sağlayıcılarına karşılık gelen ücretsiz bir lisans.
Avrupa Komisyonu, Microsoft’un bu çarelerinin “Activision oyunlarını daha küçük AB oyuncuları da dahil olmak üzere yeni platformlara ve eskisinden daha fazla cihaza getirerek rekabet ve tüketiciler için önemli faydaların kilidini açacağını” kabul etti. Ancak Avrupa Komisyonu, “Komisyonun gözetimi altında bağımsız bir mütevelli, bunların uygulanmasını izlemekten sorumlu olacak” diyerek Microsoft’un bu vaatleri yerine getirmesini sağlayacak.
Microsoft Başkanı Brad Smith, Avrupa Komisyonu’nun kararı hakkında şu açıklamayı yaptı: “Avrupa Komisyonu, Microsoft’tan popüler Activision Blizzard oyunlarını otomatik olarak rakip bulut oyun hizmetlerine lisanslamasını istedi. Bu, küresel olarak geçerli olacak ve dünya çapında milyonlarca tüketiciye bu oyunları seçtikleri herhangi bir cihazda oynama yetkisi verecek.”
Avrupa Komisyonu’nun onayı Microsoft için tabii ki iyi bir haber. Özellikle de Birleşik Krallık’ın Rekabet ve Piyasa Otoritesi şirketin Nisan ayında Activision Blizzard’ı satın alma hamlesini engellediğini unutmamak gerekiyor.