Cyberpunk 2077 ile DLSS 3.5 Testi

DLSS 3.5 ve Ray Reconstruction Nedir?

Yazılım konusunda başka bir noktaya ulaşan NVIDIA, Gamescom 2023’ü fırsat bilerek DLSS teknolojisinin yeni bir sürümü olan DLSS 3.5‘i kullanıcılarla tanıştırmıştı. Yeni sürüm Ray Reconstruction (Yeniden Işın Yapılandırma) adı verilen bir teknolojiyle geliyor. Şirket DLSS 3.5’i ilk kez Cyberpunk 2077’de kullanmayı tercih etti, biz de hem oyunun hem de Ray Reconstruction’ın detaylarına yakından bakalım istedik.

Özetle Ray Reconstruction, yoğun ışın izlemeli oyunlar ve uygulamalar için daha yüksek kaliteli görüntüler oluşturulmasına olanak tanıyor. Hatırlarsanız Cyberpunk 2077’ye Overdrive isimli bir mod gelmişti, böylelikle “path tracing (yol izleme)” teknolojisi oyunculara sunuldu. Path tracing gerçekten de ekran kartlarını ağlatan bir teknoloji. Sürekli gelişen DLSS (Derin Öğrenme Süper Örnekleme) teknikleri ise daha yüksek performans elde etmemizi sağlıyor; bunun son adımı da Ray Reconstruction oldu.

Işın izleme, GPU’lar her ne kadar gelişmiş olsa da en zorlu grafik işleme tekniklerinden biri olmaya devam ediyor. Yansımalara, kırılmalara ve çeşitli materyallerin fiziksel özelliklerine dayalı olarak nihai piksel renklerini hesaplamak çok fazla hesaplama gücü gerektiriyor. DLSS 3.5, ekrandaki her pikselde ışın izleme hesaplamaları yapmak yerine (piksel başına birden fazla ışınla) boşlukları doldurmak için yapay zekayı kullanıyor. Teknolojinin ardındaki isim olan NVIDIA ise buna “Ray Reconstruction (Yeniden Işın Yapılandırma)” diyor.

Işın izleme efektlerine sahip çoğu oyun genel kaliteyi artırmak için zaten denoiser tekniklerinden faydalanmakta. Ancak görüntü yükseltme derin öğrenmeden yararlandığı gibi denoising de benzer şekilde fayda sağlayabilir. NVIDIA, Ray Reconstruction’ın farklı ışın izleme efektlerini tanımak için eğitildiğini ve en iyi sonucu elde etmek için hem zamansal hem de uzamsal piksellerden yararlandığını söylüyor.

DLSS 3.5 ile sunulan Ray Reconstruction, ışın izlemeli görüntü kalitesini iyileştiren, daha öncesinde elle ayarlanan denoiser’ları bir yapay zeka ağıyla değiştiren ve yüksek kaliteli pikseller üretebilen bir teknoloji. DLSS 3’ten 5 kat daha fazla veriyle eğitilen DLSS 3.5, zamansal ve uzamsal verileri kullanma konusunda daha akıllı kararlar vermek ve üstün kaliteli yükseltme yapabilmek, yüksek frekans bilgilerini korumak için farklı ışın izleme efektlerini tanımlama yeteneğine sahip.

  • Denoising Nedir, Grafikler İçin Neden Önemli?

Gerçek zamanlı bir oyun sırasında oldukça yüksek hesaplama gücü gerekir. Yeniden Işın Yapılandırma tekniği ise bundan çok daha fazla hesaplama gücü gerektiren çevrimdışı işlenmiş görüntüler kullanılarak eğitilen bir yapay zeka modeli üzerine inşa edildi. Her şey arka planda yazılımsal olarak gelişiyor. Ray Reconstruction, eğitim verilerinden küresel aydınlatma veya ortam tıkanıklığı gibi aydınlatma modellerini alıyor, siz oynarken bunları oyun içinde yeniden oluşturuyor. Sonuçlar ise elle ayarlanmış denoiser kullanımından çok daha iyi.

Aşağıdaki sahne Cyberpunk 2077’den alınma. Elle ayarlanan denoiser’ın önceki karelerden hatalı aydınlatma efektlerini çekmesiyle birlikte arabayı çevreleyen hatalı far aydınlatması oluşuyor. DLSS 3.5 aydınlatmayı doğru şekilde yapabiliyor, böylece farların huzmesini ve ışığın arabanın önündeki kaldırımda yansımasını görebiliyoruz.


Cyberpunk 2077’nin Night City sokakları bildiğiniz gibi dönen reklam panoları ve neon ışıkların yansımalarıyla dolu. DLSS 3.5 etkinleştirildiğinde kalite ve netlik şehir genelinde iyileşiyor:


Bir başka sahne:


Cyberpunk 2077’nin Overdrive Modu, “yol izleme (path tracing)” olarak da bilinen “tam ışın izleme” teknolojisinin geleceği için bazı ipuçları veriyor. Bahsettiğimiz gibi bu mod GPU’ya çok fazla yük bindiriyor. Nitekim NVIDIA, gelişmiş ışın izleme deneyimini tatmak için GeForce RTX 40 serisi bir ekran kartı ve DLSS 3.5 kullanılmasını öneriyor.

Tam ışın izleme iki temel aydınlatma tekniğinden oluşmakta: NVIDIA RTX Direct Illumination ve tamamen ışın izlemeli Global Illumination. Tam ışın izleme, oyunculara oyunlarda bugüne kadar görülen en gelişmiş gerçek zamanlı aydınlatmayı sunuyor.

Şu anda mevcut teknolojiler buna tam olarak müsaade etmiyor. Ancak özetleyecek olursak, yazılımsal ve donanımsal gelişimlerle birlikte gelecekteki tüm oyunlar aydınlatma teknolojileriyle enfes görünecek. Cyberpunk 2077’nin Overdrive Modu da geleceğin önizlemesi gibi bir şey.

NVIDIA RTX Direct Illumination (RTXDI) Nedir?

RTXDI ile binlerce nesne ışın izlemeli ışık yayabilir. Artık her ışık kaynağı ışın izlemeli olup dünyayı doğru ışıkla aydınlatıyor. Hemen hemen tüm ışık kaynakları fiziksel olarak doğru yumuşak gölgeler oluşturuyor. Sonuç olarak, oyuncular daha iyi derinlik, ayrıntı ve gerçekçilik ile gelişmiş gölgeleme deneyimi yaşayacaklar.

Fully Ray-Traced Global Illumination Nedir?

Doğal renkli aydınlatma dünya genelinde birden çok kez yansıyarak daha gerçekçi dolaylı aydınlatma ve oklüzyon yaratıyor. Yansımalar artık yansıyan detayları da içeriyor ve tam çözünürlükte işlenerek sürükleyiciliği daha da artırıyor.

GeForce RTX 4000 Serisi kullanıcıları, Ray Tracing Overdrive Modunda yüksek FPS’leri yakalamak için Frame Generation (Kare Üretimi) de dahil olmak üzere DLSS 3.5’in sunduğu tüm performans ve görüntü kalite geliştirmelerinden faydalanabilecek. RTX 2000 ve RTX 3000 serisi kullanıcıları ise Frame Generation teknolojisinden yoksun olmak kaydıyla diğer tüm teknolojileri kullanabiliyor.

26 Eylül’de Cyberpunk 2077: Phantom Liberty tam ışın izleme, DLSS 3.5 ve Ray Reconstruction ile piyasada olacak. NVIDIA tarafından yayınlanan video hemen yukarda.

Peki performans nasıl? NVIDIA ekibi, Ray Tracing: Overdrive modunda DLSS 3.5 ile aşağıdaki sonuçları elde etti:

Ekran Kartı Çözünürlük DLSS FPS
GeForce RTX 4090 1920×1080 DLSS 3.5 Kalite 180.2
2560×1440 DLSS 3.5 Kalite 132.1
3840×2160 DLSS 3.5 Performans 102.3
GeForce RTX 4080 1920×1080 DLSS 3.5 Kalite 165.8
2560×1440 DLSS 3.5 Kalite 111.8
3840×2160 DLSS 3.5 Performans 84.5
GeForce RTX 4070 1920×1080 DLSS 3.5 Kalite 114.2
2560×1440 DLSS 3.5 Kalite 70.7
GeForce RTX 4060 Ti 16 GB 1920×1080 DLSS 3.5 Kalite 89.1
GeForce RTX 4060 1920×1080 DLSS 3.5 Kalite 67.1
  • Ana menüdeyken veya oyun esnasında Esc tuşuna basarak SETTINGS (AYARLAR) menüsünü açın.
  • GRAPHICS (GRAFİKLER) sekmesine gidin.
  • Sayfayı kaydırarak NVIDIA DLSS bölümünü bulun. Buradan DLSS Frame Generation ve DLSS Ray Reconstruction seçeneklerini aktif edin. DLSS Sharpness çubuğunu kaydırarak DLSS’nin uygulayacağı keskinliği ayarlayabilirsiniz.

  • Ana menüdeyken veya oyun esnasında Esc tuşuna basarak SETTINGS (AYARLAR) menüsünü açın.
  • GRAPHICS (GRAFİKLER) sekmesine gidin.
  • Quick Preset (Hızlı Ön Ayar) bölümünden Ray Tracing: Overdrive modunu aktif hale getirin.

DLSS Teknolojisi RTX 20 ve RTX 30 Serisi RTX 40 Serisi
Super Resolution Destekliyor Destekliyor
Frame Generation Desteklemiyor Destekliyor
NVIDIA Reflex Destekliyor Destekliyor
Ray Reconstruction (DLSS 3.5) Destekliyor Destekliyor

NVIDIA, GeForce 537.42 Game Ready sürücüsüyle RTX 20 “Turing”, RTX 30 “Ampere” ve yeni RTX 40 “Ada Lovelace” serisi dahil olmak üzere tüm RTX ekran kartlarıyla uyumlu olan DLSS 3.5 Ray Reconstruction teknolojisi için destek sundu. Bu sürümle DLSS 3.5 teknolojisini destekleyen tüm oyunlarda daha iyi performans elde edilebilecek.

NVIDIA’nın Uygulamalı Derin Öğrenme Araştırmaları Başkan Yardımcısı Bryan Catanzaro, verdiği yanıtlarda doğal çözünürlüklü oyunların artık maksimum grafik doğruluğu için en iyi çözüm olmadığını söyledi. Catanzaro, oyun grafik endüstrisinin gelecekte yapay zeka tabanlı grafik oluşturma yöntemlerine daha fazla yöneleceğini dile getirdi.

Yapay zeka alanında tecrübeli olan yönetici, “Moore Yasası’nın öldüğü” gerçeğinden hareketle sadece donanımsal olarak grafik doğruluğunu artırmanın artık ideal bir çözüm olmadığını vurguluyor. Sonuç olarak Catanzaro, grafik doğruluğunu artırmak ve günümüz grafik donanımlarında görülen nesilden nesile sağlanan zayıf performans iyileştirmelerini aşmak için DLSS gibi daha akıllı teknolojilerin uygulanması gerektiğini düşünüyor.

Yapılan bir röportajda Catanzaro’ya oyun grafiklerinde makine öğreniminin geleceği sorulmuştu. NVIDIA’nın deneyimli ismi, yapay zeka/DLSS’nin eninde sonunda geleneksel render işleminin yerini tamamen alacağını söyledi.

İlk yorum yazan siz olun

Bilim-teknoloji Haberleri