Gordon & Betty Moore Vakfı ve Intel, Intel’in kurucu ortağı Gordon Moore’un 94 yaşında hayata gözlerini yumduğunu duyurdu. Moore, 1968 yılında yakın arkadaşı Robert Noyce ile birlikte Intel’i kurmuştu. Ancak teknoloji dünyasında “Moore Yasası” tabirini de sıkça duymuşsunuzdur.
İlk olarak 1965’te kaleme alınan Moore Yasası, bir entegre devre üzerindeki transistör sayısının her yıl ikiye katlanacağını belirtiyordu. Bu yasa, yarı iletken endüstrisini sürekli olarak ileri taşımak üzere bir kılavuz rolü oynuyordu. 1975’te Moore, transistörlerin her iki yılda bir ikiye katlanacağını öngörerek bu yasayı revize etti. Pek çok tartışmaya ve bazı aksaklıklara rağmen, Moore Yasası büyük ölçüde geçerliliğini korudu.
Moore ve Noyce ayrıca Fairchild Semiconductor’ın kurucuları arasında yer alıyordu. İki isim Temmuz 1968’de teknoloji devi Intel için ilk adımı atmaya karar verdi. İlk işe aldıkları Andy Grove ile birlikte üçlü bir ekip olarak Intel’i başarıya taşıdılar.
Intel başlangıçta yatırımcılardan 2,5 milyon dolarlık yatırım aldı ve Statik RAM (SRAM) bellek üretti. Şirket daha sonra işlemcilere yönelirken 1971’de piyasada bulunan ilk mikroişlemci olan Intel 4004’ü piyasaya sürdü. Intel tarihler 1978’i gösterirken x86 imparatorluğunun ilk yapı taşı olan efsanevi Intel 8086 modelini görücüye çıkardı. ~ 167 milyar dolar değerinde olan mavi renkli dev son yıllarda GPU pazarına adım atmış olsa da ilk odağında halen CPU’lar var.