Uzayda yapay zeka hem insanlı hem de insansız görevler için büyük avantajlar sunuyor. NASA bu amaçla astronotların ChatGPT benzeri bir arayüz kullanarak manevralar yapmasına, deneyler gerçekleştirmesine ve daha pek çok şeye olanak tanıyacak bir sistem geliştiriyor.
IEEE’nin yeni nesil uzay iletişimi konulu bir toplantısında konuşan Dr. Larissa Suzuki “Uzay araçlarıyla karşılıklı etkileşim kurduğumuz ve onların da bize uyarılar hatta ilginç bulgular hakkında geri dönüşte bulundukları bir noktaya ulaştık. Artık bilim kurgu diye bir şey yok, gerçekten yaşıyoruz” dedi.
NASA bu sistemi Ay’ın yörüngesinde dönecek ve NASA’nın Artemis görevine destek sağlayacak bir uzay istasyonu olan Lunar Gateway’e yerleştirecek. Sistem, astronotların karmaşık kılavuzlara dalmadan deneyler veya manevralar hakkında tavsiye almalarını sağlayan doğal bir dil arayüzü kullanacak.
NASA, Lunar Gateway için küçük işletmelerin desteğini talep eden özel bir sayfada, boş olduğu zamanlarda da çeşitli sistemleri yönetmek için yapay zeka ve makine öğrenimi teknolojilerine ihtiyaç duyacağını yazdı.
Suzuki, “Bir uzay aracı çalışamayacak bir durumda olduğunda ya da yazılımı bir şekilde bozulduğunda uzaya bir mühendis gönderemeyiz” diyerek sistemin veri iletimindeki aksaklıkları, verimsizlikleri ve diğer dijital kesintileri otomatik olarak düzelteceği bir senaryonun ana hatlarını çizdi.
Sistemin astronotları aşırı derecede rahatlatacağını düşünüyoruz. Umarız kısa sürede faaliyete geçerek bilime ışık tutar. Sizce bu sistem düzgün çalışabilir mi? Düşüncelerinizi yorumlarda belirtmeyi unutmayın.