Park Beyond’un ilk fragmanı yayınlandığında Bandai Namco’ya ulaşmış ve beta sürecine dahil olmak için başvuruda bulunmuştum. Çünkü sınırsız modlanabilir yapısı, eğlenceli içeriği ve yüzlerce saati gömme ihtimalim oyunu benim için farklı bir noktaya çekmişti.
Ve sonunda saatlerce Park Beyond oynadıktan sonra oyun hakkındaki görüşlerimi yazmaya hazırım diyebilirim. Park Beyond gerçekçilik hedefleyen bir tema park oyunu değil, tamamiyle fantastik ve uçuk öğelerle dolu bir oyun. Simülasyon kısmı da aynı şekilde bu uçukluğu kapsıyor. Oyun yatak odanızın penceresinden bir kağıt uçağı fırlatmanızla başlıyor ve bu uçak, şehrin üzerinde jetpacking yapan genç bir kıza çarpoyor. Park Beyond için çalışan bu hanımefendi size şehirde bir hız treni inşa ettirerek zor durumdaki park için uygun olup olmadığını ölçüyor.
İlginç ama rollercoaster’lar oyundaki gerçek zamanınızın çok küçük bir kısmını kapsıyor. Mesela park ziyaretçilerinin tuvalete zamanında ulaşmasını sağlamak nedense çok daha önemli olabiliyor. Çünkü şirket için gerçekten çalışmaya başladığınızda, en büyük endişeniz “Amazement” adlı bir para birimini yükseltmek ve oyunun odağındaki rollercoaster’lar bu konuda ilginç bir şekilde çok başarısız. Ek olarak çok pahalıya mal oluyorlar, inşa etmeleri uzun zaman alıyor ve nadiren kar elde ediyorlar.
Oyunda her aracın bir sıra yolu ve bir çıkış yolu olmalı ki bu da bazen yokuşları ve yükseltilmiş alanları hesaba katmanız anlamına geliyor. Hal böyle olunca farklı sorunlar ortaya çıkıyor çünkü insanlar tuvalet, yiyecek dükkanı veya çömelmek için bank olmadan çok uzun süre sıraya girmek zorunda kalırsa telaşlanıyorlar ve genel mutluluk puanınız düşüyor. Amazement artırmak için parkı eğlenceli tutmalısınız, böylece insanlar hızla ata binebilir, yolda abur cubur ve tatlılar satın alabilir veya ihtiyaç duyduklarında uygun bir bankta dinlenebilirler.
Tam bu noktada park kadrosu devreye giriyor. İçeriyi heyecanlı kılmak için şovmenler, becerikli insanlar, temizlikçiler işe almanız gerekiyor. Bunlarda dikkat ederseniz de gelişim kaçınılmaz oluyor. Parkınızın seviyesini yükselttikçe, oyuncaklarınız ve dükkanlarınız için ekstra temalar içeren modüllerin kilidini açabiliyor ve yeterince Amazement’ınız olduğunda, bir gezintiyi, alışverişi, hız trenini, hatta bir personel üyesini Impossible hale getirebilirsiniz. Bu, hedefin etkili seviyesini yükseltirken, genel olarak bilet başına daha fazla para almanızı sağlıyor.
İlginç ama daha en baştan kilidi açılmış tonlarca süs eşyanız var. Çeşmeler, işaretler, ışıklar, heykeller, ağaçlar, çiçek tarhları ve dev Rubik Küpleri veya pervane araçları gibi çeşitli şeyleri daha en başta kullanabiliyorsunuz. İşin kötü yanı bunlar tamamen kozmetik değişiklikler yapıyor. Bunları parkın her yerine yerleştirmek, parkı güzelleştirebiliyor ama hiçbir işe yaramıyor, bu nedenle, gerçekten ilgilenmediğiniz sürece çabaya değdiğini düşünmüyorum. Ama eğer benim gibi her şeyin çok güzel görünmesini istiyorsanız düşünebilirsiniz.
Oyunda ziyaretçi profilleri üç kategoriye ayrılıyor: yetişkinler, gençler ve aileler. Onları incelemek, nelerden keyif aldıklarını öğrenmek son derece önemli. Her şey göründüğünden çok daha basit ve BT ekibinize ne kadar ödediğiniz ve bir elma şekeri için ne kadar ücret aldığınız gibi ince ayrıntılara girebilseniz de, nadiren bu konuda çok fazla endişelenmeniz gerekiyor.
Bence grafiksel açıdan Park Beyond oldukça iyi görünüyor ve oyundaki ses tasarımı da son derece iyi. Güzel, erişilebilir, çoğunlukla stressiz bir park inşa etme deneyimi ve Rollercoaster Tycoon gibi serilerin hayranları için biraz yavan olabilir, ancak yine de boş vakitlerinizde tasarım kasmak istiyorsanız Park Beyond tam size göre.