Red Hat, Red Hat Enterprise Linux 9.2’nin genel erişime açıldığını ve Red Hat Enterprise Linux 8.8’in de yakın zamanda erişime açılacağını duyurdu. Yeni sürümler Red Hat’in veri merkezleri, genel bulutlar ve sınır hizmete alımları dahil hibrit buluttaki karmaşık Linux platform görevlerini kolaylaştırma ve iyileştirme çalışmalarını daha da ileriye taşıyarak BT ekiplerinin personel ve beceri eksikliklerini daha kolay aşmasına ve kritik altyapı alanlarında verimliliği artırmasına yardımcı oluyor.
IDC’nin Worldwide Server Operating System Environments Forecast, 2022-2026: The Public Cloud Shifts the OSE Market into Overdrive isimli raporuna göre Linux işletim sistem ortamları 2021’de hibrit bulut genelinin (fiziksel, sanal ve bulut dağıtımları) yüzde 78’ini oluştururken 2026’da bu oran yüzde 82’ye yükselecek. Red Hat için bu durum, kapsamlı Linux altyapı becerisine ve imkanlarına duyulan ihtiyacın azalmamakla kalmayıp, söz konusu ortamların karmaşıklık düzeyi arttıkça daha kritik hale geleceğini işaret ediyor.
Red Hat Enterprise Linux 9.2 ve 8.8, sıkça gerçekleştirilen yönetim görevlerini otomatikleştirerek her ölçekte daha fazla tutarlılık ve verimlilik sağlamaya yardımcı olan ve Red Hat Enterprise Linux’a özel Ansible içeriği olan sistem rollerinin imkanlarını artırmaya devam ediyor. Bu sayede Microsoft SQL Server’dan sanal özel ağlara (VPN’ler) kadar pek çok ortak Linux rolünün, giriş seviyesindeki Linux bilgisi ile kolayca yapılandırılabiliyor, yetkilendirilebiliyor ve hizmete alınabiliyor. Sistem rolleri ayrıca yükseltmelerin daha az kesintiyle yapılmasını sağlayarak uzun süre kullanılabilecek hizmete alımları destekliyor. Çünkü otomatikleştirilmiş yapı bu işlevlerin yeniden yapılandırılmasını kolaylaştırıyor.
Yeni sürümler bu rolleri Red Hat’in konteynerleri Linux platformunda geliştirmek, yönetmek ve çalıştırmak için kullanılan aracı olan Podman için Red Hat Enterprise Linux sistem rolüyle genişletiyor. Normalde bir Podman instansı (instance) oluşturmak için komut satırı bilgisi gerekiyor ancak bu sistem rolü, administratörlerin belirli ortamlarına uyacak yapılandırmaları otomatikleştirmesini sağlıyor. Sistem rolünün sağladığı imkanlar arasında önceden entegre edilmiş ve üretime hazır konteyner iş yüklerini Red Hat Enterprise Linux ana bilgisayarlarında devreye alma becerisi de yer alıyor. Bu sayede Linux adminlerinin konteyner altyapısını çalıştırma becerilerini iyileştirmelerine yardımcı oluyor.
Ek Red Hat Enterprise Linux sistem rol güncellemeleri arasında Microsoft SQL Server ve Microsoft Active Directory ile bağlantılı genişletilmiş imkanlar yer alıyor. Bu kapsamda SQL Server/Active Directory kimlik doğrulaması otomasyonuna ek olarak Always-On kullanılabilirlik grubu ve SQL Server 2022 desteği bulunacak.
Red Hat Enterprise Linux, BT kuruluşlarının imaj oluşturucu aracılığıyla BT kuruluşlarının hibrit bulut operasyonlarının üstün işletim sistemi standardına sahip olmasına yardımcı oluyor. İmaj oluşturucu, genel buluttan sınıra çeşitli ortamlar için optimize edilmiş ve belli bir standarda sahip olan işletim sistemi imajlarının oluşturma süreçlerini kolaylaştırırken sistem güvenliği ve uyumluluğu için kapsayıcı BT kontrollerine ve politikalarına bağlılığı da koruyor. Red Hat Enterprise Linux 9.2 ve 8.8’in yeni özellikleri arasında OpenSCAP tarafından tanımlanan ilkeler gibi sınır bilişim cihazlarını güvenle yapılandıran güvenlik profilleri gibi şirkete özel güvenlik ilkelerini oluşturulan imajlara dahil etme imkanı yer alıyor.
İmaj oluşturucu artık Red Hat Enterprise Linux planlarının veri merkezinin içinde ve dışında oluşturulmasını ve paylaşılmasını da destekliyor. Bu planlar belirli, standartlaştırılmış işletim sistemi görüntüleri için bir yapı sağlıyor ve imaj oluşturucular da bu yapıları teknik özellik olarak kullanabiliyor. Bu imkan, internet bağlantısı olmayan veya koruma altında olan Linux sistemlerinde bile dahili imaj standartlaştırmasına güç veriyor. BT ekipleri bu yeteneği benzersiz zorlukları gideren Linux yapılandırmaları için iş ortakları, son kullanıcılar ve açık kaynak toplulukları ile birlikte yaptığı çalışmaları artırmak için de kullanabiliyor.
İmaj oluşturucunun ötesinde Red Hat Enterprise Linux web konsolu hibrit bulut genelinde BT güvenliğini artırırken uyumluluk ilkelerinin daha sıkı bir şekilde uygulanmasına yardımcı oluyor. Konsol administratörlerin kullanımı kolay bir tarayıcı arayüzüyle çeşitli yapılandırma ve yönetim işlerini gerçekleştirebilmesini sağlıyor.
Web konsolunda artık ağa bağlı disk şifreleme (network bound disk encryption, NBDE) özelliğini kullanarak kök dosya sistemlerinde açılan otomatik şifreli disk kilidini yapılandırma imkanı bulunuyor. Bu imkan hazırda bekleyen verilerin korunmasına yardımcı oluyor ve önceden komut satırı parametreleri için beceri sahibi olmak gerekirken artık farklı Linux becerilerine sahip kişiler de bu imkanı kullanabiliyor. Adminler artık sistem genelinde şifreleme politikaları arasından sık kullandıklarını seçmek için web konsolunu da kullanabiliyor. Böylece ilgili tüm sistemlerin çeşitli uyumluluk kriterlerini karşılamasına ve şirkete özel ihtiyaçları gidermesine yardımcı oluyor.
Konteynerleştirilmiş uygulamalar yeni yazılım inovasyonlarının büyük çoğunluğuna güç veriyor ve bu yüzden BT kuruluşlarının ölçeği katlanarak artan konteynerleri yönetmesi ve çalıştırması gerekiyor. Red Hat Enterprise Linux 9.2 ve 8.8’in ikisi de hem manuel hem de otomatik bir iş akışının parçası olarak konteyner oluşturma süreçlerini takip etme özelliğinden itibaren pek çok alanda konteynerlerin artışına düzen getirmeye yardımcı olmak için Podman‘a yapılan geliştirmeleri içeriyor.
Podman de BT yöneticilerinin bir konteyner sağlıksız hale geldiğinde otomatik olarak düzeltme ve kaldırma süreçlerini otomatikleştiren özel konteyner sağlık kontrollerini destekliyor. Böylece uzak veya sınır bilişim ortamlarındaki bağlantısı kesilen konteynerleştirilmiş uygulamalar bile merkezi operasyonlarla tutarlı bir şekilde çalıştırılabiliyor.
Red Hat Enterprise Linux’un son sürümlerine Arm mimarisi için 64k sayfa boyutları için destek ekleniyor ve bu sayede Red Hat müşterilerinin kullanabileceği Arm tabanlı ve sertifikalı donanımların sayısı artıyor. Genişleyen donanım seçenekleri, yoğun bir bellek kullanımı gerektiren iş yükleri çalıştıran şirketlerin bile özel ihtiyaçlarına göre en uygun temel mimariyi seçmesini kolaylaştırıyor.
Red Hat müşterilerinin Red Hat Enterprise Linux’un destek yaşam döngüsüyle ilgili ihtiyaçlarını dinlemeye devam ediyor. BT kuruluşları artık desteklenen kurumsal Linux için iki yeni yaşam döngüsü yönetim seçeneğine sahip olabiliyor:
- İyileştirilmiş Genişletilmiş Yazılım Desteği sayesinde Red Hat Enterprise Linux 9 ve sonrasını kullanan kullanıcılar, 9.2 güncellemesinin genel erişime açılmasının ardından dört yıla kadar bir süre boyunca yazılım güncellemelerini alabiliyor.
- Red Hat Enterprise Linux 7.9 için erişilebilir olacak Red Hat Enterprise Linux 7 Genişletilmiş Yaşam Döngüsü Desteği (Extended Lifecycle Support (ELS) ile 10 yıllık Red Hat Enterprise Linux 7 yaşam döngüsü bakımının sona ermesinden sonra desteğin devam etmesini sağlıyor. Genişletilmiş yaşam döngüsü, 1 Temmuz 2024 ile 30 Haziran 2026 arasında geçerli olacak. Red Hat, müşterilerinin bu genişletilmiş destek hizmetini mevcut aboneliklerinin bir parçası olarak yapabilecekleri Red Hat Enterprise Linux 8 veya 9’a geçiş yapmayı planlamak için kullanmasını öneriyor.
Mevcut Red Hat Enterprise Linux aboneliklerine sahip müşteriler Red Hat Enterprise Linux 9.2’yi Red Hat Customer Portal’dan indirebiliyor.
Red Hat Başkan Yardımcısı ve Red Hat Enterprise Linux Genel Müdürü Gunnar Hellekson, konuyla ilgili şunları söylüyor: “Linux hibrit bulut genelinde giderek daha karmaşık hale gelen operasyonların temelini oluştururken BT organizasyonlarının yeni beceriler veya kaynaklar eklemek zorunda kalmadan operasyonlarını genişletebilmesi hayati önem taşıyor. Dünyanın önde gelen kurumsal Linux platformunun en yeni sürümleri, BT ekiplerinin erişimlerini hibrit bulut genelinde genişletmelerine yardımcı olmak için daha fazla otomasyon sağlarken aynı zamanda konteyner ve yeni donanım mimarilerinde inovasyonu benimsemeyi kolaylaştırıyor.”