Samsung Galaxy Z Fold5 Tanıtıldı! İşte Özellikleri

Samsung Galaxy Z Fold5 özellikleri

İlk Fold bundan dört sene önce, 2019’da tanıtılmıştı. Beşinci nesil ise bugün ilk defa Kore’de düzenlenen Galaxy Unpacked etkinliğiyle kullanıcılarla buluşuyor. Peki tamamen yenilenen katlanabilir Samsung Galaxy Z Fold5 özellikleri ve fiyatı ile ne sunuyor?

Samsung, bu yıl ilk defa Kore’de düzenlediği Galaxy Unpacked etkinliğinde yeni katlanabilir akıllı telefonları ve tabletlerini tanıttı. Elbette etkinliğin en çok dikkat çeken ve ön plana çıkarılan ürünü Samsung Galaxy Z Fold5.

Bildiğiniz üzere Samsung, Galaxy S23 ailesi ile birlikte çipset tarafında önemli bir adım atmıştı. Şirket, yalnızca Qualcomm üretimi çipsetler kullanmış, bu noktada da bir işbirliğine giderek özel bir sürüm kullanmıştı. Qualcomm tarafından özel olarak tasarlanan Snapdragon 8 Gen 2 for Galaxy çipset, şimdi beşinci nesil katlanabilir akıllı telefonlarda da yer alıyor.

Normal Snapdragon 8 Gen 2’ye göre çekirdek ve GPU frekansı artırılan çipsette performans artışının yanında pil verimliliği de artırıldı. Bu sayede cihazlar artık çok daha serin çalışıyor ve uzun pil ömürleriyle geliyor.


Samsung Galaxy Z Fold5 tıpkı bir bilgisayar gibi, geniş ekranı sayesinde işlerinizi kolayca yapmanıza odaklanıyor. Bu sebeple önceki nesilde olduğu gibi cihazın RAM kapasitesi 12 GB seviyesinde tutulmuş. Bu bir telefon için oldukça yüksek bir değer. Ayrıca LPDDR5X yongalarla donatılmış RAM’e ek olarak sanal RAM eklemeniz de mümkün.

Depolama tarafına geldiğimizdeyse 256 GB, 512 GB ve 1 TB seçeneklerini görüyoruz. Bu depolama seçenekleri UFS 4.0 standardında ve Galaxy S23 ailesiyle aynı tutulmuş (baz modellerdeki 128 GB seçeneği hariç).

Şimdiye kadarki en ince ve hafif Fold

Samsung, Galaxy Z Fold5 ile bugüne kadarki en ince ve hafif Fold cihazı üretmeyi başarmış. Geliştirilen soğutma teknolojisi sayesinde cihaz Galaxy Z Fold4‘e göre daha ince ve 10 gram daha hafif üretilebilmiş.

Ayrıca fiziksel özellikleri iyileştirilen tek şey telefonun kendisi de değil. Telefonla birlikte S-Pen de artık çok daha ince ve bu sayede S-Pen destekli kılıflar daha ergonomik hale geliyor.

Katlanabilir bir akıllı telefon için en önemli nokta menteşe diyebiliriz. Samsung, dört nesildir iki ekran arasında kalan boşluğu ortadan kaldırarak, tam olarak kapanabilen bir menteşe tasarımı geliştirmeyi başarmış. Ayrıca bu menteşe küçülmekle kalmayarak çok daha dayanıklı hale getirilmiş.

7.6 inç devasa iç ekran ve dayanıklılık

Galaxy Z Fold5, 7.6 inç boyutundaki Dynamic AMOLED 2X panel kullanan iç ekranıyla birlikte geliyor. Bu ekran 1812×2179 çözünürlük sunarken 1-120 Hz adaptif yenileme hızına sahip. Samsung bununla da kalmayarak çeşitli geliştirmeler yapmayı da ihmal etmemiş. Bunlardan biri de tabii ki dayanıklılık.


Galaxy Z Fold4 bildiğiniz üzere Corning Gorilla Glass Victus+ ile korunuyordu. Samsung, yeni seride ise ön ve arka camda Corning Gorilla Glass Victus 2 kullanıyor ve bu sayede cihaz eski nesle göre %25 oranında daha yüksek dayanıklılık vadediyor. Samsung ayrıca dayanıklılığın ekranın katlanma tarafında da arttığından söz etti ve cihazın 200.000 kez katlama yapılan bir testten başarıyla çıktığını belirtti.

Cihazın dış ekranına geldiğimizdeyse 6.2 inçlik bir panel görüyoruz. Bu panel de iç panel gibi 120 Hz yenileme hızı sunuyor ve yine Corning Gorilla Glass Victus 2 ile korunuyor.

Geliştirilmiş kamera üçlüsü

Samsung Galaxy Z Fold5, Galaxy Z Fold4’e göre kamera tarafında iyileştirme sunmuyor gibi gözükse de durum oldukça farklı. Samsung, kullanılan sensörlerde ve algoritmada yaptığı iyileştirmeler ile birlikte Galaxy S23 Ultra ile rekabet eden bir kamera grubu sunuyor.

Cihazın dış kısmında yer alan ana kamera 50 MP çözünürlük sunarken, 8K video kaydı desteğine sahip. Optik görüntü sabitleyici (OIS) ile gelen kamerada ultra yavaş video kaydı yapmak da mümkün.


Cihazın ikinci kamerası ise 12 MP çözünürlüğe sahip ekstra geniş açılı sensörden oluşuyor. Üçüncü kamera ise telefoto görevi gören 12 MP çözünürlüklü bir sensöre sahip. Bu sensör Optik görüntü sabitleyici (OIS) ile geliyor ve 3X optik zoom yapabiliyor.

Selfie kameralarına geldiğimizdeyse biri 10 MP ve biri 4 MP olmak üzere iki selfie kamerası bulunuyor. Her iki sensör de EIS desteği ile gelirken 4K 60 FPS video kaydı yapabiliyor.

Bir Fold’un en iyi özelliği: Üretkenlik

Samsung’un Note serisi akıllı telefonları üretkenlik konusunda büyük bir farklılık sunuyordu. Cihazla birlikte gelen S-Pen, hem notlarınızı tutmaya hem de sanatınızı icra etmenize olanak tanıyordu. Note serisi şimdi yerini S serisindeki Ultra modellerine bıraktı. Ancak tek seçeneğiniz tabii ki Ultra modelleri değil.

Galaxy Z Fold5 de S-Pen desteğine sahip ve oldukça büyük ekranıyla birlikte çalışmanızı çok daha elverişli hale getiriyor. Yenilenen esnek mod paneli ile ekran kontrolü artık hiç olmadığı kadar iyi. Ayrıca çoklu pencere modu sayesinde ekranı ikiye bölebilir, farklı uygulamaları aynı anda kullanabilirsiniz. Böylelikle uygulamalar arasında geçiş yapmaya gerek kalmadan, iki uygulama arasında rahatlıkla çalışabilirsiniz.


Bu sizin için yeterli değilse, geliştirilmiş görev çubuğu sayesinde uygulamalar arasında hızlı geçiş, uygulamayı sürükle bırak özelliği ile ana ekrana aktarma (görev çubuğuna 12 uygulama eklenmektedir.) gibi özellikler de bulunuyor. Ek olarak uygulamaları pop up haline getirip, ana ekranda konumlandırarak ekstra bir alan kullanabilirsiniz.

Batarya

Galaxy Z Fold5 oldukça büyük bir telefon. Ancak katlanabilir olması, büyük bir alanın menteşe için kullanılmasını gerektiriyor. Bu sebeple 4400 mAh değerinde bir batarya sığdırılabilmiş. Ancak Samsung, kullandığı pil teknolojisi ve optimizasyonu sayesinde günü fazlasıyla çıkarabilecek bir performans almayı başarmış.

Şirket, akıllı telefonun 20 saate kadar video oynattığını ve 72 saate kadar da müzik dinletebildiğini belirtiyor. Bu kadar büyük ekranlara sahip bir cihaz için etkileyici değerler.

Söz konusu batarya 25W hızlı şarj ve 15W kablosuz şarj desteğine sahip. Ayrıca Samsung, cihazın %50 şarja 30 dakikada çıkabildiğini belirtiyor.

Bağlantı seçenekleri

Samsung Galaxy Z Fold5, kullandığı çipset sebebiyle aslında Galaxy S23 serisiyle aynı bağlantı özelliklerine sahip. Yani cihaz Wi-Fi 6E, Bluetooth 5.3 ve NFC gibi kablosuz iletişim teknolojilerini destekliyor. Bunun yanında cihazın 5G desteğinin de bulunduğunu belirtelim. Ayrıca kablolu bağlantı tarafında da USB 3.2 Gen 1 standardına sahip USB Type-C portu bulunuyor.

Samsung Galaxy Z Fold5
İşlemci Qualcomm Snapdragon 8 Gen 2 for Galaxy
– 1x 3.36 GHz ARM Cortex-X3
– 2x 2.8 GHz ARM Cortex-A710
– 2x 2.8 GHz ARM Cortex-A715
– 3x 2.0 GHz ARM Cortex-A510
– Adreno 740 GPU
RAM ve Depolama – 12 GB LPDDR5X RAM
– 256 GB, 512 GB ve 1 TB UFS 4.0 Depolama
Ekran 7.6 inç iç ekran
– Dynamic AMOLED 2X Panel
– 1812×2179 Pixel Çözünürlük
– 1 – 120 Hz Dinamik Yenileme Hızı
– Corning Gorilla Glass Victus 2

6.2 inç dış ekran
– Dynamic AMOLED 2X Panel
– 904×2316 Pixel Çözünürlük
– 1 – 120 Hz Dinamik Yenileme Hızı
– Corning Gorilla Glass Victus 2

Kamera 50 MP ana kamera
– f/1.8 Diyafram Açıklığı
– 1.0µm Piksel
– Optik Görüntü Sabitleyici (OIS)
– 8K 24 FPS Video Kaydı
– 720p 960 FPS Ultra Yavaş Çekim Video Kaydı

12 MP telefoto kamera
– f/2.4 Diyafram Açıklığı
– Optik Görüntü Sabitleyici (OIS)
– 3x Optik Zoom

12 MP ultra geniş açılı kamera
– f/2.2 Diyafram Açıklığı
– 1.12µm Piksel
– 123 Derece Açı

Batarya 4400 mAh Kapasiteli Batarya
– 25W Hızlı Şarj
– 30 Dakikada %50 Kapasite
– 15W Kablosuz Şarj
Bağlantı Seçenekleri – Wi-Fi 6E (802.11 a/b/g/n/ac/ax)
– Bluetooth 5.3
– NFC
– 5G
– USB 3.2 Gen 1
İşletim Sistemi Android 13
– One UI 5.1

İlk yorum yazan siz olun

Bilim-teknoloji Haberleri