Wikipedia Tasarımı Güncellendi

Wikipedia, masaüstü arayüzünde on yılı aşkın bir süredir yapılan ilk büyük tasarım güncellemesini gerçekleştirdi. Wikipedia sunucularına ve MediaWiki platformu gibi diğer ilgili projelere ev sahipliği yapan kar amacı gütmeyen Wikimedia Foundation ...

Wikipedia, masaüstü arayüzünde on yılı aşkın bir süredir yapılan ilk büyük tasarım güncellemesini gerçekleştirdi. Wikipedia sunucularına ve MediaWiki platformu gibi diğer ilgili projelere ev sahipliği yapan kar amacı gütmeyen Wikimedia Foundation, Wikipedia’nın 22. doğum günü 15 Ocak için yeniden tasarımı duyurdu.

Vakıf, 300’den fazla dilde yazılmış 58 milyondan fazla makaleyi içeren bir bilgi hazinesiyle, “Wikipedia’nın içeriği ve popülaritesi son yirmi yılda önemli ölçüde arttı” diye açıklıyor. Dünyanın dört bir yanındaki gönüllüler ücretsiz ansiklopediyi düzenleyip yönetirken İnternet kullanıcıları siteyi her ay yaklaşık 16 milyar kez ziyaret ediyor.


Yeni tasarım, “İnternete aşina olup olmadıklarına bakılmaksızın” herkesin güvenilir bilgileri bulmasını ve bunlara başvurmasını kolaylaştırmayı hedefliyor. Geliştirilmiş masaüstü arayüzü, kullanıcılar sayfayı aşağı kaydırdıkça görünür durumda kalan yeni bir “içindekiler” gezinme paneline, bir makalenin yazıldığı mevcut dilleri bulmak ve değiştirmek için daha belirgin bir şekilde yerleştirilmiş bir bağlantıya, yapması gereken maksimum bir satır genişliğine sahip. Ayrıca uzun metinlerin okunması daha rahat ve akılda tutulması daha kolay olacak.

Wikipedia masaüstü artık makaleleri bulmayı kolaylaştıran resimler ve açıklamalar, kullanıcıların dikkatini dağıtmadan Wikipedia’nın sunduğu birçok araca erişmek için yeni bir katlanabilir kenar çubuğu ve oturum açmış kullanıcılar için metin sırasında üstte kalacak güncellenmiş bir başlık ile gelişmiş bir arama deneyimi sunuyor.

Wikipedia’nın yeniden tasarımı, uzun bir Masaüstü İyileştirme projesinin doruk noktası olarak nitelendiriliyor ve tıpkı özgür ansiklopedide barındırılan herhangi bir içerik gibi dünyanın her yerinden 30 farklı gönüllü grubun iş birliğinin sonucu olarak karşımıza çıkıyor. Yeni tasarım, küresel araştırma içgörüleri ve kullanıcı geri bildirimleriyle daha da şekillendirilmiş ve Wikimedia Foundation’ın doğduğu aynı temel bilgi eşitliği fikrinden ilham almış durumda.

İlk yorum yazan siz olun

Bilim-teknoloji Haberleri