Ege Üniversitesi Yabancı Diller Yüksekokulu nitelikli yabancı dil eğitimi ile fark yaratıyor

Ege Üniversitesi kampüsünde, 10 bin 992 metrekare alanıyla 91 derslik kapasiteli Türkiye’nin en modern Yabancı Diller Yüksekokulunda 2 bin 500 öğrenci yabancı dil eğitimi alıyor.

Ege Üniversitesi kampüsünde, 10 bin 992 metrekare alanıyla 91 derslik kapasiteli Türkiye’nin en modern Yabancı Diller Yüksekokulunda 2 bin 500 öğrenci yabancı dil eğitimi alıyor.  Yeni binasında eğitim öğretimi sürdüren Ege Üniversitesi Yabancı Diller Yüksekokulu, değişen ve gelişen teknolojik imkânları, kaliteli eğitimi ve donanımlı akademik kadrosuyla yabancı dil eğitiminde fark yaratıyor.

         Ege Üniversitesi Yabancı Diller Yüksekokulu Müdürü Prof. Dr. Saniye Uysal Ünalan, “Yabancı Diller Yüksekokulu, 1963 yılında Yabancı Diller Okulu olarak kurulmuş, 1983 yılından itibaren Rektörlüğe bağlı Yabancı Diller Bölümü olarak hizmet vermiştir. 2010 yılından bu yana ise Yabancı Diller Yüksekokulu olarak eğitim-öğretim faaliyetlerine devam etmektedir. Yabancı Diller Yüksekokulunun bir ön lisans ve lisans programı mevcut değil. Burada sadece yabancı dil hazırlık eğitimi veriliyor. Bizim üniversitemizde İngilizce yoğunlukta ancak Almanca hazırlık sınıfları da mevcuttur” dedi.

“Hazırlık eğitimi veren en deneyimli okullardan biriyiz”

 Prof. Dr. Uysal Ünalan “Üniversitemizde, ön lisans ve lisans programlarında yüzde 30 ya da yüzde 100 yabancı dil eğitimi veren bölümlerde hazırlık programı zorunlu. Bu yıl yaklaşık 2 bin 500 öğrenciye burada İngilizce ve Almanca olmak üzere hazırlık eğitimi veriyoruz. Almanca hazırlık sınıfları sadece Alman Dili ve Edebiyatı ile Almanca Mütercim Tercümanlık bölümlerinde okuyacak öğrencilere yöneliktir. Burada da sayımız yaklaşık 200 öğrenci. Okulumuz, Türkiye’deki en deneyimli ve köklü hazırlık okullarından biridir. Sürekli iyileştirme anlayışıyla hazırlık eğitiminde hep daha kaliteli bir seviyeye gelme hedefindeyiz. 100’ün üzerinde öğretim görevlisinin görev yaptığı yüksekokulumuz, Ege Bölgesi’nin de en köklü, kurumsal olarak en güçlü yabancı diller yüksekokullarındandır.Yüksekokulumuz ayrıca tüm üniversitemiz bünyesinde lisans ve ön lisans düzeyinde eğitim alan öğrencilerin eğitim planlarına uygun olarak zorunlu yabancı dil derslerini verme görevini üstlenmiştir” dedi. 

“Ders kitaplarının içinde dijital öğrenme uzantıları mevcut ”

Dijital eğitim olanakları ile ilgili bilgi veren Prof. Dr. Uysal Ünalan, “Geçtiğimiz yıl yeni binamıza taşındık. Rektörümüz Prof. Dr. Necdet Budak’ın inisiyatifiyle ve destekleriyle okulumuzun yeni binası tamamlandı. Geçen yıl itibarıyla burada eğitim öğretim başladı. Akıllı tahta donanımlı 91 adet sınıfımız var. Bu tabi ki yabancı dil eğitimi için çok önemli, çünkü artık yabancı dil kitapları da dijitalleşen dünyaya uyum sağlamak zorunda. Kitapların içinde dijital öğrenme olanakları var. Hocalarımız ilgili kitapları akıllı tahtalardan açarak derslerini yapıyorlar. Öğrencilerin kendilerini boş zamanlarında ek olarak geliştirebilmesi için dijital eğitim olanakları mevcut. Geniş bir yelpaze var” dedi.

“Engellilere yönelik sosyal sorumluluk projeleri”

Engelli öğrencilere yönelik uygulamalar hakkında konuşan Prof. Dr. Saniye Uysal Ünalan “Okulumuz,  zemin kat ile beraber beş katlı bir bina. Bir büyük konferans salonumuz ve iki tane de küçük konferans salonumuz var. Burada hocalarımıza yönelik mesleki gelişim etkinlikleri sürdürüyoruz. Bunun yanı sıra öğrenci kulüplerimizin çalışmaları ve sosyal sorumluluk projelerimiz çok yoğun bir şekilde devam ediyor. Kütüphanemiz ve etkinlik salonumuz var. Tiyatro kulübü, drama kulübü, konuşma kulübü gibi öğrencilerin sosyal olarak da bir araya geldikleri ve dil becerilerinigeliştirebildikleri etkinlikler sunuyoruz. Yeni binamıza taşınırken kitapmatiklerimizi de buraya getirdik. Öğrencilerimiz kitapmatiklerden seviyelerine uygun İngilizce kitaplar edinebiliyorlar ve bu şekilde oradan elde edilen gelir, Engelsiz Ege Birimi’ne aktarılarak özel gereksinimi olan öğrenciler yararına kullanılıyor. Bu çalışma, çok eski yıllara dayanan ve gurur duyduğumuz projelerimizdendir. Braille alfabesi ile ilgili bir sosyal sorumluluk projesi tamamlandı. Özel gereksinimi olan öğrencilere yönelik Engelsiz Ege Birimi bizimle bire bir çalışıyor. Öğrenciler, üniversite hayatlarına burada başlıyorlar; onlara gerekli sınav ve ders desteği, işitme engeli varsa buna yönelik, görme engeli varsa buna yönelik çalışmalar yapıyoruz. YÖK Engelsiz Üniversite ödüllerinde kazandığımız Engelsiz Program Nişanlarımız var” dedi.

“Dört beceri üzerinde duran eğitim sistemimiz var”

Eğitim metodu ile ilgili bilgi veren Prof. Dr. Saniye Uysal Ünalan “Eğitim Teknolojileri Birimi, Sınav Birimi, Öğretim Programları ve Değerlendirme Birimi gibi yüksekokul bünyesinde kendi ihtiyaçlarımıza hizmet eden farklı birimlerimiz var. Örneğin eğitim teknolojileri birimi, eğitim ve sınav koordinatörlerimizle beraber sınav hazırlıyor. Sadece gramer öğretmekle kalmıyoruz. Dört beceri üzerinde duran bir eğitim sistemimiz var. Listening sınavını hocalarımız bu yıl ilk kez yapay zeka yardımıyla uyguladılar. Yönergelerimiz yapay zeka vasıtasıyla yapıldı. Dolayısıyla çok güzel bir uygulama oldu. Yapay zekayı yabancı dil eğitimi ile kombine etmiş olduk. Bu yenilikçi ve açıkçası gurur duyduğumuz bir sınav uygulaması oldu. İlerleyen süreçlerde yelpazeyi de genişletmek istiyoruz” dedi.

 “Yabancı dili iyi öğrenmek kendi ana dilimizi iyi bilmekle de ilgili”

Yeni bir dil öğrenme ile ilgili Prof. Dr. Uysal Ünalan, “Dil öğrenme, kendi ana dilimize hâkim olmak ve öğrenme sürecini sahiplenmekle sıkı ilişki içindedir ve çok bireyseldir. Dolayısıyla bir yabancı dili iyi öğrenmek kendi ana dilimizi iyi bilmekle de ilgilidir. Bazı insanlar kelimeleri ezberleyerek öğrenir, bazısı bir kez duyduktan sonra hafızasına kazınır. Bireysel hafıza çok önemli. Ancak ana dilimizi ne kadar iyi bilirsek, yabancı dili de o derecede iyi öğrenebiliriz. Dil, bir bitki gibidir, sürekli beslemek gerekir. Klasik bir söz olacak ama dile maruz kalacaksınız. Bu da dinlemek, ama aynı zamanda dili etkin kullanmak, yazmak ve konuşmak, dille iç içe olmak anlamına geliyor. Tabi ki dijital dünyada farklı uygulamalar var, aplikasyonlar var. Üniversitemizin kütüphanesinde Rosetta Stone gibi pek çok dijital platform var. Bunlardan yararlanılabilir. Yabancı dil öğrenirken, kendi öğrenme eğilimlerimize uygun yöntemleri belirleyip bu doğrultuda ilerlememiz gerekiyor” dedi.

Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı

İlk yorum yazan siz olun

Eğitim Haberleri