Senegal Yükseköğretim Bakanı Moussa Balde, Türk üniversiteleri ile her türlü iş birliğine açık olduklarını belirterek, Türkiye ile Senegal’in eğitim diplomasisini geliştirmesi gerektiğini söyledi.
Ankara Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Necdet Ünüvar, 3 günlük Gambiya programının ardından Senegal’e geçti. Ünüvar, başkent Dakar’da Senegal Yükseköğretim Bakanı Moussa Balde ve ülkenin önde gelen yükseköğretim kurumlarıyla temaslarda bulundu, olası iş birliği imkânlarını görüştü.
“Her Türlü İş Birliğine Açığız”
Yükseköğretim Bakanı Moussa Balde, Türkiye’nin Dakar Büyükelçisi Nur Sağman’ın da hazır bulunduğu görüşmede, Türkiye ile Senegal arasında diplomatik ve ticari ilişkilerin iyi gittiğini, bu ilişkilerin eğitim alanında da geliştirilebileceğini söyledi.
Ankara Üniversitesi ve diğer Türk üniversiteleri ile her türlü iş birliğine açık olduklarını ifade eden Balde, “Türkiye ile Senegal arasında çok fazla ortak nokta var. Bizim eğitim diplomasimizi geliştirmemiz gerekiyor” diye konuştu.
“Uzun Vadede Ülkeler Arasındaki En Değerli İlişki Eğitim Kurumları Arasındaki İlişkidir”
Rektör Ünüvar da Ankara Üniversitesinin hem sağlık hem sosyal bilimler hem de fen ve mühendislik alanlarında Türkiye’nin önde gelen üniversitelerinden biri olduğunu vurguladı.
Ankara Üniversitesinin pek çok uluslararası iş birliği bulunduğunu, ancak Senegal ile henüz hiçbir iş birliği anlaşması olmadığını belirten Ünüvar, “Cumhurbaşkanlarımızın diyaloğunun çok iyi olduğunu biliyorum. Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan'ın Afrika’da Başbakan ve Cumhurbaşkanı olarak en fazla ziyaret ettiği ülke olan Senegal’i Ankara Üniversitesi olarak bizim de önemsememiz gerekir” ifadelerini kullandı.
Senegal’deki yükseköğretim kurumları ile temaslarından da bahseden Ünüvar, özellikle, devlet adamı yetiştirme noktasında önemli işler yapan Senegal İdari Bilimler Okulu ile Senegal Bilim ve Teknoloji Ulusal Akademisiyle iş birliği yapacakları hususları belirlediklerini ve bu yönde adımlar atacaklarını kaydetti.
Görüşmelerde Senegal’in eğitim sistemiyle ilgili de önemli bilgiler edindiğinin altını çizen Ünüvar, “Ülkeler arasında ticari ilişkiler olabilir, bu önemli. Sanayi ile ilgili ilişkiler de olabilir, bu da önemli. Dış politikayla ilgili ilişkiler olabilir, bu da çok önemli ama eğitimle ilgili iş birliği olmazsa eksik kalır. Belki de uzun vadede ülkeler arasındaki en değerli ilişki eğitim kurumları arasındaki ilişkidir. Bu yönde adım atmak adına bugün buradayız” diye konuştu.
Yükseköğretim Kurumları ile Yoğun Temas Trafiği
Rektör Ünüvar, yükseköğretim kurumu temasları kapsamında, devlet adamı yetiştirme noktasında önemli bir rol üstlenen Senegal İdari Bilimler Okulu Direktörü Cheikh Awa Balla Fall ile iki üniversite arasındaki potansiyel iş birliklerini görüştü. Görüşme sonrası kampüsü ve okulu gezip, öğrencilerle sohbet eden Ünüvar, Senegal eski Ankara Büyükelçisinin dersine de konuk oldu.
Daha sonra Senegal Bilim ve Teknoloji Ulusal Akademisi Başkanı Dr. Mocteur Toure’yi ziyaret ederek, bilim ve teknoloji alanında yapılabilecek iş birliklerini konuşan Rektör Ünüvar, bir sonraki ziyaretinde Yüksek Teknoloji Okulu Müdürü Falilou Mbacké Sambe’yle bir araya geldi. 2022 yılında Ankara Üniversitesini ziyaretinde kendisine hediye edilen Ankara Üniversitesi radyosunu odasının baş köşesinde sergileyen Sambe, iade-i ziyaretten duyduğu memnuniyeti dile getirdi.
Rektör Ünüvar, Dakar’da, Ahmadou Makhtar Mbow Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. İbrahima Cissé ile Cheikh Ante Diop Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Bachir Niang’ı da ziyaret ederek, üniversiteleri hakkında bilgi aldı. Ünüvar, yoğun trafik nedeniyle yetişemediği için Numérique Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Moussa Lo ile de araçtan çevrim içi görüştü.
Büyükelçi Sağman’a Ziyaret
Ankara Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Necdet Ünüvar, Dakar Büyükelçisi Nur Sağman’ı da ziyaret ederek, Siyasal Bilgiler Fakültesi mezunu olan Sağman’a, Ankara Üniversitesi rozeti, eğitim dönemine ait transkripti ile diplomasını takdim etti. Ünüvar, nazik ev sahipliği için Büyükelçi Sağman’a teşekkür etti.
Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı