Türkiye jeotermal kapasitesini 10 yılda yapılan yatırımlarla 30 megavattan yaklaşık 1.700 megavata kadar çıkardı.
Yenilenebilir Enerji Destekleme Mekanizması (YEKDEM) programı çerçevesinde jeotermal yatırımların dolar bazlı yatırım imkanına ulaşması neticesinde jeotermal alanında dünya genelinde en büyük sıçramanın Türkiye’de yaptı.
Bu sıçrama ile Türkiye’de 65 jeotermal santral ve 27 sektör oyuncusunun oluştuğunu söyleyen Sektör Temsilcisi Selçuk Ilıkcan, "Simav, İzmir, Dikili, Afyon gibi jeotermal sahaların bulunduğu bölgelerde yaklaşık 158 bin ev jeotermal enerji ile ısınıyor. Jeotermal enerji doğalgaza göre maliyet açısından daha avantajlı bir yenilenebilir enerji kaynağı. “Bu açıdan baktığınızda jeotermal enerji Türkiye’nin enerji geleceğini şekillendirecek önemli bir kaynak” dedi.
Jeotermal Enerji: Türkiye’nin Yeni Petrolü
Yapılan sondaj çalışmasında bulunan ısı 150 dereceyi geçtiğinde yeni teknolojilerle hidrojen üretebiliyorsunuz, aynı zamanda 90 derecenin üstündeki ısılarda elektrik üretebiliyorsunuz diyen Selçuk Ilıkcan; 60 derecenin üstünde endüstriyel kurutma yapabiliyorsunuz, 45-50 derece sıcaklıklara kadar gıda kurutması yapabilirken; jeotermal kaynağın ısısını 35-40 dereceye kadar kullanarak sera ısıtması gerçekleştirebiliyorsunuz. Eğer sıcaklıktan hala faydalanmak istiyorsanız, suyu re-enjekte etmeden önce 10 derece sıcaklığa kadar balık yetiştiriciliği yapabiliyorsunuz. Tüm bu işlemler bitikten sonra yukarı çıkardığınız jeotermal akışkanı yeniden ısınmak üzere kaynağına geri gönderiyorsunuz. Dünya çekirdeği ısı üretmeye devam ettikçe sonsuz bir enerji üretiminden bahsediyoruz. Doğalgaza göre 8’de 1 daha az maliyetli yerli ve milli bir kaynaktan bahsediyoruz. Türkiye’de de geliştirmiş olduğumuz yerli İleri Jeotermal Sistemler (AGS) Teknolojileri ile 5-6 milyon evi jeotermalle ısıtabiliriz” diye konuştu.
En Yüksek Alım Garantisi Veren Ülke Türkiye
Türkiye’nin özel sektör ve yatırım finansmanıyla şu ana kadar jeotermal enerji santrallerine 8 milyar dolar kaynak aktarmış durumda olduğunu belirten Selçuk Ilıkcan, "Dünyada jeotermal kaynaklara sahip devletler megavat başına ortalama 70-100 dolar olan alım garantisi verirken, YEKDEM’in yenilenmesiyle Türkiye’de megavat başına 95-115 dolar arasında bir alım garantisi veriliyor. Bu da yerli ve yabancı yatırımcı ilgisini oldukça artıyor. Ilıkcan, “Dünya Bankası jeotermali yenilenebilir ve sürdürülebilir bir enerji kaynağı olarak görüyor. Bu nedenle Türkiye Kalkınma Bankası üzerinden kullandırdığı 40 milyon dolar kadar bir hibe var. Bu hibe bir sigorta mekanizması olarak değerlendiriliyor” dedi.