Hazine'den 'menkul satışlarda TL zorunluluğu' açıklaması

Hazine ve Maliye Bakanlığı, menkul satışlarda TL zorunluluğu getirilmesine yönelik açıklamada bulundu.

Hazine ve Maliye Bakanlığı, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada TL'nin değerini korumaya ve dolarizasyonla mücadeleye yönelik çalışmaların kararlılıkla devam ettiğine dikkat çekildi.
Söz konusu değişikliğin Türkiye'deki yerleşik kişilerin arasında yapılan sözleşmelerde geçerli olduğu, yurt dışı yerleşik ve yurt içi yerleşiklerin arasında geçerli olmadığı belirtildi.
Bunun yanı sıra Türk parası cinsinden ödeme zorunluluğunun 19 Nisan 2022 tarihinden sonrasını kapsadığı ifade edilen açıklamada, 19 Nisan Salı günü Resmi Gazete'de yayımlanan kararda Türkiye'de yerleşik kişilerin kendi aralarında yapacakları sözleşmelerde ödeme yükümlülüklerinin Türk parası cinsinden yerine getirilmesi zorunlu tutulduğuna dikkati çekilerek, karara ilişkin ayrıntılara yönelik resmi açıklama yayımladı.
Bakanlıktan yapılan açıklamada, TL ödeme zorunluluğunun Türkiye’de yerleşik kişilerin kendi aralarında yaptığı sözleşmeyi kapsadığı, yurt dışı yerleşiklerle yapılanlarda böyle zorunluluğu olmadığı belirtildi.
Duyuruya göre, 19 Nisan’dan itibaren yapılan taşıt sözleşmelerinde ödeme döviz cinsinden yapılamayacak. Sermaye piyasası araçlarının döviz cinsinden oluşturulması ve ödenmesi yasak kapsamında olmayacak. Bakanlık tarafından yapılan ve menkul satışlarda döviz cinsi sözleşmelerin ödemelerinde TL kullanımına açıklık getirilen duyuruda, 2018 yılında Resmi Gazete’de yayımlanan Cumhurbaşkanı Kararı ile Türk Parası Kıymetini Koruma Hakkında 32 Sayılı Karar’da Türkiye'de yerleşik kişilerin kendi aralarında akdedecekleri belirli sözleşme türlerinde sözleşme bedelinin ve diğer ödeme yükümlülüklerinin döviz cinsinden veya dövize endeksli olarak belirlenemeyeceğine ilişkin bazı düzenlemeler yapıldığı, söz konusu düzenlemeler sonrasında bazı istisnaların da belirlendiği anımsatıldı.
Ayrıca, 19 Nisan 2022'de söz konusu karara ilişkin tebliğ değişikliğinin de Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdiğine dikkati çekilen açıklamada, bu kapsamda menkul satış sözleşmelerinde bedellerin döviz cinsinden veya dövize endeksli olarak kararlaştırılmasına imkan tanıyan istisnanın, piyasanın işleyişini ve ticaretin devamlılığını sekteye uğratmamak amacıyla korunması ancak bu sözleşmeler konusu ödeme yükümlülüklerinin Türk parası cinsinden yerine getirilmesinin ve kabul edilmesinin zorunlu hale getirildiği belirtildi.
Kamu kurum ve kuruluşları ile Türk Silahlı Kuvvetlerini Güçlendirme Vakfı şirketlerinin bu zorunluluktan muaf tutulmasının hedeflendiği kaydedilen açıklamada, şu ifadelere yer verildi:
"Türk parası kıymetini koruma amacıyla oluşturulan kambiyo mevzuatının temel amacına uygun olacak şekilde, serbest piyasa koşulları çerçevesinde Türk lirası kullanımını önceliklendirmeye ve dolarizasyonla mücadeleye yönelik çalışmalar yürütülmeye devam edilmektedir."

İlk yorum yazan siz olun

Ekonomi Haberleri