İMİB Yönetim Kurulu Üyesi Çekiç, Beylikova'daki nadir toprak elementlerine ilişkin açıklama yaptı

ESKİŞEHİR (AA) - İstanbul Maden İhracatçıları Birliği (İMİB) Yönetim Kurulu Üyesi Metin Çekiç, Eskişehir'in Beylikova ilçesinde havacılık, savunma, uzay sanayi, biyomedikal gibi alanlarında kullanılan nadir toprak elementleri keşfine...

ESKİŞEHİR (AA) - İstanbul Maden İhracatçıları Birliği (İMİB) Yönetim Kurulu Üyesi Metin Çekiç, Eskişehir'in Beylikova ilçesinde havacılık, savunma, uzay sanayi, biyomedikal gibi alanlarında kullanılan nadir toprak elementleri keşfine ilişkin açıklamada bulundu.

Eskişehir Madencilik Kümelenmesi Başkanı da olan Çekiç, yaptığı yazılı açıklamada, Türkiye'nin dünyayı kıskandıracak yeraltı kaynakları olduğu belirterek, bu kaynakların doğru kullanılmasıyla ekonomiye milyarlarca dolar katkı sağlanarak cari açığın azaltılacağını bildirdi.

Beylikova ilçesinin dünyada tenör kalitesi olarak da bilinen en iyi maden sahasına sahip olduğunu ifade eden Çekiç, şunları kaydetti:

"İlk aşamada kurulan pilot tesiste yılda 1200 ton cevher işlenecek. Pilot tesisin ilk çalışmalarından sonra 570 bin ton cevher işleme kapasitesine erişerek, yılda 10 bin ton nadir toprak elementi, 72 bin ton barit, 70 bin ton florit ve 250 bin ton toryum işlenecek. Türkiye'nin nadir toprak elementi rezervi, dünyanın 1000 yıllık ihtiyacına cevap verebilecek durumda. Elde edilecek barit, katkı malzemesi olarak sanayi ürünlerinde, petrol veya doğal gaz sondaj kuyularında, boya ve kağıt yapımında kullanılacak. Florit ise çelik metalürjisinde, hidroklorik asit üretiminde, yüksek oktanlı benzin üretiminde ve haşere ilaçları üretiminde kullanılmasının yanı sıra gıda, çimento, renkli cam, optik, plastik endüstrisi ve seramik yapımı gibi birçok sektörün ana malzemesi konumunda. Cevherler zenginleştirildikten sonra elde edilecek konsantre hibrit araç pillerin yapımında, çakmak taşı yapımında, kamera ve teleskop camı ile enerji depolama sistemlerinde, gece görüş gözlükleri, özel cam ve lensler gibi birçok önemli sektöre hammadde olarak katkı sunacak."

Çekiç, rezervlerin işlenmesinin en son aşamasında uç ürün olarak göz cerrahisinde, yüksek güçlü kızılötesi yeşil lazerlerin üretiminde, mesafe ölçme cihazlarında, cam ve kaynak üretim gözlükleri gibi ürünlerde kullanılacak mıknatıs ile hibrit otomobil motorlarında, cam ve seramik ürünlerde, fiber optik kablolarda, televizyon ekranları ve enerji tasarruflu camlar olmak üzere çok değerli ürünlerde kullanılabilecek toryum oksit elde edileceğini vurguladı.

Metin Çekiç, Türkiye'nin sahip olduğu nadir toprak elementlerinin işlendiğinde, hem ekonomiye milyarlarca dolar katkı yapıp ülke refahının gelişmesini sağlayacağı hem de yöre insanına ve gençlere ciddi istihdam yaratılacağını vurguladı.

İlk yorum yazan siz olun

Ekonomi Haberleri