İSİB'ten Endonezya ve Malezya'ya Sektörel Ticaret Heyeti Organizasyonu

İklimlendirme Sanayi İhracatçıları Birliği (İSİB), 5-10 Mart tarihleri arasında Endonezya ve Malezya’ya Türk ihracatçılarının katılımı ile Sektörel Ticaret Heyeti organizasyonu düzenledi.

İklimlendirme Sanayi İhracatçıları Birliği (İSİB), 5-10 Mart tarihleri arasında Endonezya ve Malezya’ya Türk ihracatçılarının katılımı ile Sektörel Ticaret Heyeti organizasyonu düzenledi. 

İki ülkeye ayrı ayrı yapılan ve toplam 5 gün süren Sektörel Ticaret Heyeti organizasyonuna heyet başkanları olarak İSİB Yönetim Kurulu Üyeleri Cem Savcı ve Murat Erenoğlu katıldı. 7 Mart’da Endonezya’nın başkenti Cakarta’da gerçekleştiren ikili görüşmelere Türkiye’den 11 firma, Endonezya’dan ise 66 firma katılırken toplam 130 iş görüşmesi gerçekleştirildi. Yapılan B2B görüşmeleri öncesi Türkiye Cumhuriyeti Endonezya Ticaret Müşavirleri Erkan Kiper ve Burak Avcı katılımcı firmalara ülkenin ticari durumu ve potansiyelleri hakkında bilgiler aktardı. 9 Mart’ta ise Malezya’nın başkenti Kuala Lumpur’da her iki ülkeden firmaların yetkilileri ikili iş görüşmeleri gerçekleşti. Türkiye’den yine 11 katılımcı firmanın katıldığı görüşmelere Malezya’dan 24 firma iştirak etti. B2B görüşmeleri öncesinde Türkiye Cumhuriyeti Kuala Lumpur Ticaret Müşaviri Setenay İyigün, Türk katılımcı firmalara ülke hakkında bilgiler verdi.  Aynı gün akşamı Türkiye Cumhuriyeti Malezya Büyükelçisi Emir Salim Yüksel, Büyükelçilik konutunda Türk delegasyonunu ağırladı.   İSİB Yönetim Kurulu Üyesi Murat Erenoğlu, Endonezya ve Malezya’ya düzenlenen sektörel ticaret heyet organizasyonlarının çok verimli geçtiğini belirterek şunları söyledi: “Endonezya ve Malezya hem Ülkemizin hem de sektörümüzün ihracat hedeflerinde ön sıralarda yer alan iki ülke. Her iki ülkenin 12 milyar dolarak yakın sektör ithalatı bulunuyor. Sektör ithalatında coğrafi yakınlık nedeniyle Çin’in büyük bir payı bulunuyor. Biz de bu ağırlık eksenini kaydırmak adına bu sektörel ticari heyet organizasyonunu gerçekleştirdik. Organizasyonumuza katılan firmalarımız bu görüşmelerde ihracata dönüşecek birçok bağlantı gerçekleştirdiğini gözlemledik. Bununla birlikte her iki ülkenin coğrafi olarak uzaklığına rağmen navlun maliyetlerinin görece düşük olması ve Malezya ile serbest ticaret anlaşmamızın bulunması ihracatçılarımız adına önemli  avantajlar olduğunu görüyoruz. Yaptığımız pazarlama, iletişim ve eğitim faaliyetleri ile ülkeler ve sektörler arası ilişkilerin daha da yukarılara çıkacağını ve ihracat hedeflerimizi daha da yükselteceğimizi düşünüyoruz. Firmalarımız için görüşmelerin ihracata dönmesi amacıyla toplantılar ardından da firmalarımıza desteğe devam edeceğiz” Kaynak: (BYZHA) - Beyaz Haber Ajansı

İlk yorum yazan siz olun

Ekonomi Haberleri