Küçük ölçekli tıbbi cihazlar 'zamana duyarlı hastalıklarda' hayat kurtarıyor

Geliştirilen mobil ultrasonografiden yapay zeka destekli damara enjekte tüpe ve masaüstü test cihazlarına kadar çeşitli teknolojiler zaman ve maliyet tasarrufu da sağlıyor.

TEL AVIV (AA) - Mobil ultrasonografi, damara enjekte teknoloji ve masaüstü test cihazları, hızlı tedavi yöntemlerine ulaşmada kolaylık sağlamasının yanı sıra zamana duyarlı hastalıklara müdahale şansını artırarak, gereksiz kaynak kullanımının önüne geçilmesine de imkan veriyor.

Avrupa İsrail Basın Birliği (EIPA) tarafından organize edilen ve Türkiye'nin de dahil olduğu bir grup Avrupalı gazetecinin katıldığı Tel Aviv'deki çalıştayda, tıp alanındaki dijitalleşme çalışmaları ve taşınabilir teknolojiler masaya yatırıldı. Etkinlikte, İsrail'deki bazı firmalarca geliştirilen cihaz ve teknolojilerin de sunumu gerçekleştirildi.

Bunlar arasında Tel Aviv merkezli "Pulsenmore" şirketinin geliştirdiği, dünyanın cep telefonuna entegre ilk ve tek ultrasonografi cihazı da bulunuyor. Cihaz, özellikle hamile kadınların acil durumlarda kendi muayenesini yapmasına imkan verirken görüntülerin anında doktorla paylaşılmasını sağlıyor. Tıp uzmanı ve çalışanların iş yükünü hafifleten cihaz, gereksiz ilaç ve tıbbi malzeme kullanımının da önüne geçmeyi amaçlıyor.

Akciğer embolisine hızlı müdahale imkanı

Saptanması zor "pulmoner emboli" hastalığının teşhisi için geliştirilen cihaz da hayati müdahaleye imkan veriyor. Vücut içinde damara enjekte mikro ölçekte tüp ve bununla iletişimi sağlayan yapay zeka destekli cep telefonu uygulamasından oluşan sistem, felç geçirmesi olası hastaların takibini sağlıyor.

"Viz.ai" şirketi tarafından geliştirilen bu teknoloji, saniyeler içinde hastayı kontrol altına alarak müdahaleye imkan tanıyor.

5 dakikada iltihap testi

"GynTools" şirketi tarafından geliştirilen masaüstü test cihazı ise dünyada üç kadından birinde görülen vajina iltihabının teşhisinde yaşanan zorluklara çözüm sunuyor. Normalde günler süren ve farklı laboratuvarlarda test edilen analizler, geliştirilen yazılım ve teknolojiyle 5 dakikada sonuçlanıyor.

Bu cihazla söz konusu iltihabın 7 farklı durumunun tespiti yapılabiliyor.

Diğer yöntemlere göre zaman ve para tasarrufu sağlayan test cihazı, hekimler için de kullanım kolaylığı veriyor. Cihazın çalıştırılmasında uzmana ihtiyaç duyulmuyor, içinde bulunan yüksek algoritmik yazılımla sonuçlar analiz ediliyor.

"Teletıp" ve "telesağlık" uygulamaları artacak

Çalıştayda, Kovid-19 salgınının uzaktan görüntüleme, test sonuçları erişimi ve uzaktan hasta erişimi gibi teletıp ve telesağlık uygulamalarını artırdığı belirtildi.

Bu sistemler sayesinde radyoloji, hematoloji gibi tetkiklere ait görüntülere her zaman internet ortamında erişilebiliyor.

Söz konusu görüntülerin raporlanabilmesine, uzmanlar arası telekonsültasyon yapılabilmesine, tıbbi görüntü ve raporların kalite açısından değerlendirilebilmesine imkan veren söz konusu sistemler, hastaların da görüntüleme yapmasıyla teşhis ve tedaviyi hızlandırıyor.

Tıpta kullanılmak üzere geliştirilen teknoloji ve yazılımlarla mobil ultrasonografi ve bazı örneklerin test edilebildiği masaüstü cihazlar, hızlı tedavi yöntemlerine ulaşmada kolaylık sağlıyor. Zamana duyarlı hastalıklara müdahale şansını artıran uygulamalar sayesinde gereksiz kaynak kullanımının da önüne geçiliyor.

Muhabir: Gülşen Çağatay

İlk yorum yazan siz olun

Ekonomi Haberleri