Şahin, AA muhabirine, 14 Ekim Dünya Standartlar Günü dolayısıyla değerlendirmede bulundu.
Uluslararası Standardizasyon Zirvesi'nin 52'ncisini bu yıl "Gelecek Nesillere Sürdürülebilir Bir Dünya Devredebilmek Adına, Uluslararası Standardizasyon Teşkilatları, Kıtaların Birleştiği Yerde Buluşuyor" temasıyla Dünya Standartlar Günü'nde İstanbul'da yapacaklarını bildiren Şahin, "Standartların, ticaretin ortak dili olması, üretimin verimli olarak yapılması için kılavuz vazifesi görmesi ve tüm tüketicilere uygun ürün ve hizmetin arzını temin etmesi yönleriyle önemi malumdur. Bu farkındalığın toplumun her kesiminde yaygınlaşması adına her fırsatı değerlendiriyor, çeşitli farkındalık artırıcı faaliyetleri eş zamanlı olarak yürütüyoruz." diye konuştu.
Şahin, ilk Dünya Standartlar Günü'nün 14 Ekim 1970'te Türkiye'de gerçekleştirilen ISO Genel Kurulu etkinlikleri çerçevesinde kutlandığını, günün her yıl değişen teknoloji ve gelişmelere uygun olarak farklı bir temayla kutlandığını söyledi.
"Uluslararası standartlar ticaretin ortak dilidir"
"Dünya için sürdürülebilirlik" teması çerçevesinde uluslararası standardizasyon teşkilatlarının başkanları ve yetkililerinin konuşmacı olarak yarın yapılacak etkinlikte yer alacağını belirten Şahin, şunları kaydetti:
"Zirvede, ülkemizde çevre ve sürdürülebilirlik adına önemli faaliyetler yürüten kamu kurum ve kuruluşları ile sivil toplum kuruluşlarından, bayrak taşıyıcı firmalarımızdan konuşmacıların yer alacağı paneller düzenlenecek. Bugün hızla değişen ve kaynakları günden güne azalan dünyamızda standartlara ve standardizasyona duyulan ihtiyaç her geçen gün daha da artmaktadır. Dünyamızın karşılaştığı sorunların ortak akıl ve uzlaşıyla çözümünün etkin yolu, standardizasyona verilecek önemde ve uluslararası paydaşlarla yapacağımız iş birliğinde saklıdır. Uluslararası standartlar ticaretin ortak dilidir ve ortak akılla hazırlanmaktadır. Bu nedenle tüm üretici, akademisyen, mevzuat yapıcı ve tüketicileri, standart hazırlık süreçlerine katkı sunmaya davet ediyoruz. Standart hazırlık süreçlerine katılımlarını kolaylaştıracak bilişim altyapısı projemiz Avrupa Birliği eş finansmanıyla çalışılan IPA projesi kapsamında devam etmektedir. Yazılımın hayata geçirilmesini müteakip yine proje kapsamında üretilen animasyonlar da dahil materyallerle farkındalık artırıcı faaliyetlerimiz yoğun şekilde devam edecektir."
Şahin, uluslararası ve bölgesel standardizasyon kuruluşlarında ülke olarak etkin yer alınmasının Türkiye'yi standartlara uyan değil, standartları belirleyen taraf konumuna getireceğini bildirdi. Bunun da Türkiye'yi uluslararası ticaretin kurallarını belirlemede söz sahibi olmanın yanı sıra hızla değişen dünyada sürdürülebilir üretim, tüketim ve kaynakların korunmasında da avantajlı bir konuma taşıyacağını vurgulayan Şahin, 14 Ekim Dünya Standartlar Günü'nü kutladı.
Muhabir: Ayşe Böcüoğlu Bodur