Üniversiteler açılırken, kiralık konut fiyatları yükseldi

Gayrimenkul ve konutta Türkiye çapında ağustos ayı verileri yayınlandı, üniversiteler açılırken kiralık konut fiyatlarının yükselmesi ise dikkat çekti.

Ağustos ayında Türkiye genelinde önceki aya göre satılık fiyatları yüzde 2, kiralık fiyatları ise yüzde 4 artış gösterdi. Verilere göre ayrıca satılık konut fiyat değişiminde Ankara, kiralıkta ise Konya ağustos ayının lideri olurken, en çok arama yapılan ilçeler arasında Ankara’nın Çankaya ve Keçiören ilçesi ile, fiyat artışında ise İzmir’in Buca ilçesi birinci oldu.

Ağustos ayı verilerini değerlendiren Tolga İdikat, “Üniversite sınav sonuçlarının açıklanması ile öğrenciler kiralık konuta yöneliyor. Bu nedenle her yıl olduğu gibi ağustos ayında kiralık konut fiyatlarında bu yıl da Türkiye genelinde bir artış gözlemledik. Öte yandan, ağustos ayında ise satılık konut aramalarının yeniden arttığını ve kiralık konut arayışının önüne geçtiğini görüyoruz.” dedi.
Haziran ayında ilk defa kiralık konut arayışının, satılık konut arayışının önüne geçmesi sonrasında geçtiğimiz ay oranlar dengeye gelmişti.

TÜİK verilerine göre Türkiye genelinde konut satışları ağustos ayında bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 1,1 azalarak 122 bin 91 olurken, Ocak-Ağustos döneminde bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 15,5 azalışla 797 bin 418 olarak gerçekleşti. Türkiye genelinde ipotekli konut satışları Türkiye genelinde ipotekli konut satışları ağustos ayında bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 26,1 azalış göstererek 16 bin 375 oldu. Toplam konut satışları içinde ipotekli satışların payı yüzde 13,4 olarak gerçekleşti. Türkiye genelinde ilk el konut satış sayısı, ağustos ayında bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 9,5 azalarak 35 bin 310 oldu. Toplam konut satışları içinde ilk el konut satışının payı yüzde 28,9 oldu. İlk el konut satışları Ocak-Ağustos döneminde ise bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 13,8 azalışla 238 bin 109 olarak gerçekleşti.

Konut verilerine göre ağustos ayında Türkiye genelinde temmuz ayına göre satılık fiyatlarında yüzde 2 artış görülürken, kiralık fiyatlarında ise yüzde 4’lük artış gerçekleşti. Haziran ayında öne geçen kiralık aramaları, temmuz ayında yarı yarıya gerçekleşmişti. Verilere göre kiralık-satılık konut arama trendi ağustos ayında yeniden satılık konut lehine oldu ve aramaların yüzde 52’si satılık, yüzde 48’i ise kiralık konut için yapıldı.

En çok konut aranan iller arasında İstanbul ilk sırada yer alırken, listede üçüncü sırada bulunan Ankara satılık aylık fiyat değişiminde yüzde 9 artışla ağustos ayında bu alanda 10 il içerisinde birinci oldu. Kiralık aylık fiyat değişiminde ise Konya yüzde 16 ile ilk sırada yer alırken, yaz mevsiminin gözde şehri Muğla’da ağustos ayında kiralık aylık fiyat değişiminde yüzde 10’luk düşüş görüldü. Muğla’da ağustos ayında satılık aylık fiyat değişimi temmuz ayına göre değişiklik göstermedi.

Ankara’nın Çankaya ve Keçiören ilçeleri aramalarda liderliği devam ettiriyor

Ankara’nın Çankaya ve Keçiören ilçeleri en çok konut aranan ilçeler arasında ilk sıraları alırken, üçüncü sırada yer alan İzmir’in Buca ilçesi ağustos ayında hem aramalarda hem de aylık fiyat değişimlerinde dikkat çekti. Buca’da satılık aylık fiyat değişimi yüzde 13 yükseliş gösterirken, kiralık aylık fiyat değişimi ise yüzde 33 oldu. Satılık aylık fiyat değişiminde ilk 10 ilçe arasında yalnız İstanbul’un Beylikdüzü ilçesinde yüzde 5’lik düşüş gözlenirken, kiralık aylık fiyat değişiminde ise yüzde 10’luk artış tespit edildi.

Satılık konut arayışı artarken, en çok dikkat edilen konu fiyat/yatırım getirisi

Ağustos ayına yönelik olarak gerçekleştirilen özel araştırmada ise satılık-kiralık konut tercihleri gözlemlendi. Katılımcıların yüzde 46’sı satılık konut arayışındayken, yüzde 40’ı ise kiralık konut aradığını belirtti. Arsa veya arazi arayanların oranı ise yüzde 10,1 oldu. Katılımcılar gayrimenkul satın alırken yüzde 40,4 ile en çok fiyat/yatırım getirisine dikkat ettiklerini belirtti. Bununla birlikte katılımcılar gayrimenkul satın alırken yüzde 46,4 ile öncelikli olarak kendi yaşam alanını oluşturma başlığını seçerken, yatırım yapmak seçeneği ise yüzde 25,3 oldu. Kiralık ev arayanların bütçelerine yönelik olarak sorulan soruda ise katılımcıların yüzde 50’sinin bütçesinin 0 ila 8 bin TL arasında görüldü. Katılımcıların yüzde 25,9’u ise 8 bin – 15 bin TL arası bütçesi olduğunu belirtirken, yüzde 9,7’sinin bütçesi ise 30 bin TL’nin üzerinde oldu.

Sektör temsilcisi Tolga İdikat: “Üniversite döneminin yaklaşması ile kiralık fiyatları artışa geçti”

Verilere göre ağustos ayında Türkiye genelinde gerçekleşen yüzde 4’lük aylık kiralık konut fiyat değişimi oranının dönemsel olarak her yıl görüldüğünü belirten İdikat, “Üniversite sınav sonuçlarının açıklanması ile birlikte yurt bulamayan ya da evde yaşamak isteyen öğrenciler doğal olarak kiralık konuta yöneliyor. Bu nedenle her yıl olduğu gibi ağustos ayında kiralık konut fiyatlarında bu yıl da Türkiye genelinde bir artış gözlemledik. Öte yandan, haziran ayında ilk defa yaşadığımız kiralık konut arayışının, satılık konut arayışının önüne geçmesi sonrasında geçtiğimiz ay oranlar dengeye gelmişti. Ağustos ayında ise satılık konut aramalarının yeniden arttığını ve kiralık konut arayışının önüne geçtiğini gözlemledik. Satılık konut fiyatlarındaki artışın, ağustos ayında yavaşlamasının bunda önemli bir etkisi olduğunu söylemek mümkün. Fiyatlarda artışın hız kesmesi ile yatırım için alan arayanlar konuta yönelmeye başladı. Ancak kredi faizleri nedeniyle, yaşamak için konut almak isteyenlerden çok, yatırım için alan arayanların konut alabileceği bir ortamda, satılık konut fiyat artışlarının önümüzdeki dönemde de sınırlı kalacağını öngörüyoruz.” dedi.

“Bursa’da satılık konut arayışı ön planda”

Emlak sektörü temsilcisi Ahmet Kılıç ise Bursa’da da satılık konut arayışının ön planda olduğunu ve portföylerinin büyük çoğunluğunu satılık konutun oluşturduğunu belirterek, “Gayrimenkul arayışında olanların çoğu kiraların yükselmesinden kaynaklı, bir şekilde tasarruflarını artırarak ev sahibi olmak için çaba gösteriyor. Bu yüzden müşterilerimizin satılık konut arayışı genellikle oturum amacı içerdiği için fiyat faktörü daha öncelikli. Okul sezonunun yeniden başlamasıyla özellikle üniversite öğrencileri kiralık ev arayışını artırdı. Üniversite bölgesi olarak geçen Görükle’de 4-6 bin TL aralığında kiralık evler bulunduğundan öğrencilerin çok zorlanmadığını görüyoruz. Bursa’nın üniversiteli öğrenciler için daha yaşanabilir bir şehir olduğunu söyleyebilmek mümkün.” diye konuştu.

İlk yorum yazan siz olun

Ekonomi Haberleri