Yerli girişimlerin geliştirdiği teknolojiler engellilerin hayatını kolaylaştırıyor

Akıllı bastondan sesli simülasyona kadar birçok yerli teknoloji, engellilerin hayatını kolaylaştırmaya yardımcı oluyor

AA muhabirinin derlediği bilgilere göre, engellilere yönelik teknolojilerde, yurt dışında geliştirilen teknolojilerin yanı sıra yerli girişimler de öne çıkıyor.

Bu teknolojiler arasında yer alan akıllı baston WeWalk, görme engellilerin hareket deneyimini teknolojiyle dönüştürmek için geliştirildi.

Uzun yıllar görme engelliler için teknolojiler geliştiren bir ekip tarafından kurulan WeWalk, uluslararası birçok ödüle layık görüldü ve TIME dergisi tarafından 2019 yılının en iyi icatlarından birisi olarak seçildi.

Vestel ve WeWalk mühendisleri tarafından birlikte geliştirilen akıllı baston Türkiye'de üretiliyor. Ürün, dünyanın önde gelen kurumlarıyla yapılan iş birliğiyle geliştiriliyor.

60'tan fazla ülkeden kullanıcıya sahip olan WeWalk Akıllı Baston, görme engellilerin yürürken karşısına çıkan direk, ağaç dalları gibi baş üzerindeki engelleri algılıyor ve titreşimle kullanıcısını uyarıyor. Alt bölümünde bulunan beyaz baston ile yerdeki engeller de kolayca algılanabiliyor. Kullanıcılar, WeWalk sayesinde, bulunduğu konumu il, ilçe, cadde detayında öğrenebiliyor, yeni konumları kaydedebiliyor ve gitmek istenen yere navigasyon desteği alabiliyor.

Akıllı baston ayrıca toplu taşımayla ilgili ihtiyaç duyulan tüm bilgilere hızlı erişim imkanı sunuyor ve telefon kaybedilmesi durumunda "telefonumu bul" özelliği ile telefonu kolayca bulma imkanı da sağlıyor. WeWalk dokunmatik paneli üzerinden ve ses ile bastona verilecek komutlarla baston kontrol edilebiliyor.

Engelliler her şeyi kimseye bağlı olmadan yapabiliyor

Engellilerin hayatını kolaylaştırmaya yönelik bir diğer yerli teknoloji BlindLook, görme engellileri sosyal hayatta ve dijital dünyada özgürleştirmek amacıyla teknolojiler geliştiriyor.

BlindLook, sunulan her ürün ve hizmeti, görme engelliler için tasarlanan sesli özgürlük dünyası sayesinde erişilebilir hale getiriyor. Bu sesli dünya sayesinde görme engelliler yemek yapmaktan spora, banka işlemlerinden dijital ürünleri kullanmaya kadar her şeyi özgürce yapabiliyor.

BlindLook tarafından geliştirilen, ses odaklı erişilebilirlik teknolojisi Audio Simulation, görme engellilerin ekran okuyucu programları ile paralel çalışıyor ve görme engellinin ürün ve hizmetlerdeki kullanım deneyimini iyileştiriyor. Küresel ve yerel ölçekte sektörlerinde öne çıkan birçok firmaya hizmet veren BlindLook'un "herkes için erişilebilir bir dünya" hedefine, Türkiye'nin mobilite alanında hizmet veren küresel teknoloji markası Togg da ortak oldu.

BlindLook'un partnerlerine sunduğu kapsayıcı hizmeti belgeleyen global sertifikası EyeBrand ağına katılan Togg, fiziksel ve dijital ürünlerinin temas noktalarını adım adım engelsiz bir hale getirecek. Yapılan iş birliği kapsamında Togg'un ürün ve hizmetleri BlindLook'un ses odaklı teknolojisiyle görme engelli kullanıcılar için erişilebilir olacak.

Sosyal hayata katılımı artırıyor

Bir diğer yerli teknoloji Blindoors ise alışveriş merkezleri, müze ve üniversite gibi yerlerde görme engellilere dijital erişilebilirlik çözümleri sunuyor.

Uygulama, görme engellilere sosyal alanlarda yön bulma hizmeti sunarak erişilebilirliği ve bu sayede görme engellilerin sosyal hayata katılımını artırmayı amaçlıyor.

İç mekan navigasyon hizmetleri ile hareket ve yön bulma kolaylığı sağlayan uygulama şu şekilde çalışıyor:

"Seçili lokasyonlara ait kat planlarının coğrafi yer tanımlamaları yapılarak açık-kapalı alan entegrasyonu sağlanıyor. Haritalarla belirlenen lokasyonlara bluetooth sensörlerinin kurulumu yapılıyor. Daha sonra cihazlara bulundukları noktalara ilişkin tanımlamalar yapılıyor. Bluetooth sinyallerini dinleyen Blindoors uygulaması, 'text to speech' algoritması ile sesli yönlendirme sağlıyor. Bu sayede kullanıcılar uygulama sayesinde eşliğe ihtiyaç duymadan hareket edebiliyor."

Uygulama sayesinde, haritası tanımlanan alışveriş merkezlerinde görme engelliler, kimseye ihtiyaç duymadan gitmek istedikleri mağaza, tuvalet, çıkış ve asansör gibi noktalar için yol tarifi alabiliyor. Erişilebilir kültür ve sanat etkinlikleri için sunulan ürünlerle görme engelliler, müzelerde önünde bulundukları eser betimlemesini dinleyebiliyor. Çok sayıda kuruma hizmet veren uygulama, her kat, departman ve ortak kullanım alanı için hazırlanan iç mekan navigasyonu ile engelsiz üniversiteler ve iş merkezleri oluşturulmasını sağlıyor.

Engellilere yönelik teknolojilerin sayısını artırmak amacıyla TEKNOFEST Havacılık, Uzay ve Teknoloji Festivali kapsamında Engelsiz Yaşam Teknolojileri Yarışması da düzenleniyor.

Yarışma ile bireylerin sosyal sorumluluk bilinçlerinin geliştirilmesi, teknolojik fikirlerin özgün, yerli ve milli kaynaklar aracılığıyla hayata geçirilmesi sağlanarak özel gereksinimli bireylerin yaşamlarının kolaylaştırılması hedefleniyor.


Muhabir: Tolga Yanık

İlk yorum yazan siz olun

Ekonomi Haberleri