'Sertifikalı Tohum Kullanım Desteklerindeki Artış Tarıma Verilen Önemin Göstergesi'

Türkiye Tohumcular Birliği (TÜRKTOB) Yönetim Kurulu Başkanı Hacı Ömer Güler, bitkisel üretimde 2025- 2027 yıllarını kapsayan yeni destekleme modelini ve sertifikalı tohum kullanımındaki artış oranlarını değerlendirdi. Güler, “Yeni destekleme modeli, sertifikalı tohum kullanım desteklerindeki artış tarıma verilen önemin göstergesidir” dedi.

Yeni destekleme sisteminin 40 yıldan beri tarım sektörünün beklentisi olan ve sürekli gündeme getirilen üretim planlamasını sağlayacak en önemli unsur olduğunun altını çizen TÜRKTOB Başkanı Hacı Ömer Güler “Son 50 yılda dünya nüfusu 2 katına çıktı. Nüfus projeksiyonlarına göre 2050 yılında dünya 10 milyar, ülkemiz 105 milyona ulaşacak. Kentleşme hızı da son 50 yılda yüzde 20 artarak yüzde 57'ye yükseldi. Bu kısa süre zarfında gıda üretiminin yüzde 70 artırmak zorundayız. Bu nedenle üretimin planlanması, üreticiye daha çok destek verilmesi ve tarımın en stratejik unsuru olan tohumun ve tohumculuk sektörünün daha çok önemsenmesi gerekiyordu. Yeni model ve destekleme miktarları bu gerekliliği sağlayacak şekilde revize edildi” dedi.

TÜRKTOB Başkanı Güler, yeni destekleme modelinde yer alan temel desteklerin üreticinin ana girdi kalemleri olan mazot ve gübre masraflarının büyük bölümünü karşıladığını, üretim yapılan tarım havzalarına göre düzenlenen ve temel desteklere ek olarak verilecek planlı üretim desteklerinin ise uzun yıllardır dile getirdikleri üretim planlamasını sağlayacağını vurguladı.

“YENİ MODEL TARIMIMIZI BİR ÜST LİGE TAŞIYACAKTIR”

Yeni modelde uygulanacak 244 TL’lik birim değerin ve katsayıların daha şimdiden bitkisel üretim desteklerini çok üst noktalara taşıdığını ifade eden Güler, “Çiftçilerimiz gelecek yıl Tarım ve Orman Bakanlığının planlama kapsamına aldığı ürünleri belirlenen havzalarda üretirse ciddi miktarda destek artışı elde edecekler. Bu üretimi sertifikalı tohum kullanarak yaptıkları takdirde destekleme miktarları daha da yükselecek. Tüm bu gelişmeler tarım sektörümüzü bir üst lige çıkaracaktır” ifadelerini kullandı.

Üreticinin önümüzdeki üç yıl boyunca yeni modele göre planlama yapabileceğini ve hangi ürüne nerede, ne kadar destek alacağını önceden bilmesinin tohumculuk sektörü için de çok önemli olduğunu söyleyen Güler, “Üretim planlaması, tohumculuk sektörümüzün de daha gerçekçi bir yol haritası çizmesini sağlayacak. Tohum yetiştiricisi çiftçilerimiz, sanayicilerimiz ve tohum dağıtıcılarımız planlı ürün desenine göre strateji geliştirebilecekler. Arz- talep dengesi, stok yönetimi ve fiyatlama politikaları şimdikinden çok daha öngörülebilir olacak” dedi.

Yeni modeldeki sertifikalı tohum kullanım destekleri artışına da değinen TÜRKTOB Başkanı Güler, “Buğday, arpa, çavdar, çeltik, tritikale ve yulaf üreticilerimiz sertifikalı tohum kullanırlarsa tüm bu desteklere ek olarak dekar başına 122 TL daha alacaklar. Bu rakam buğday, arpa, çavdar ve tritikale ürünleri için bir kilogram sertifikalı tohum kullanımına 5,30 lira, çeltik ve yulaf için ise 5,55 TL destek anlamına geliyor. Bir önceki yıla göre yüzde 87 artış sağlandı. Diğer ürünlerde de sertifikalı tohum kullanım desteklerinin artış oranı yüzde 25’ten, yüzde 488’e kadar değişen olanlarda arttı. Bu oranlar devletimizin tohumculuğa ve sertifikalı tohum kullanımına verdiği önemin bir göstergesidir.’’ Diye konuştu.

Sertifikalı tohum kullanımın ürünün verim, kalite ve dolayısıyla satış fiyatlarını da artıracağını hatırlatan TÜRKTOB Başkanı Güler, açıklamasını, “Tarım ve Orman Bakanlığının yeni üretim modelinde çok önemli hedefleri var. Örneğin 2027 sezonunun sonunda hububatta yüzde 13, yağlı tohumlarda yüze 22, baklagillerden yüzde 17 üretim artışı sağlanması planlanıyor. Bu artışın sağlanmasının en önemli unsurlarından biri de sertifikalı tohum kullanımıdır” cümleleri ile tamamladı.

İlk yorum yazan siz olun

Güncel Haberleri