Son dönemde aile ve eşlerin birbirlerine karşı davranışları daha da önem kazandı.
Türkiye Ajansı olarak biz de aile hayatında kocanın eşine nasıl davranması gerektiğini anlatan 10 önemli noktayı sizler için derledik;
1. Karısına sabırlı davranmak
Bir erkek eşine iyi davranmalı, eşine karşı hoşgörülü olmalı, incitici söz ve eylemlerine dikkat etmelidir. Karısına merhamet göstermeli, bağışlayıcı ve sabırlı olmalıdır. Peygamber Efendimiz (S.A.V) veda hutbesinde, Eşlerinize zulmetmeyin" diye vasiyet etmiş, kendi eşlerine sabır göstermiş, onların zayıflıklarını bağışlayarak ümmetine bu konuda önemli bir mesaj vermiştir.
2. Espri ve şaka yapmalı, onu mutlu etmeli, eğlendirmeli
Bir koca yalnızca eksikliklerine karşı hoşgörülü bir tavırla sınırlı olmamalı, zaman zaman eşiyle şakalaşmalı, espriler yapmalı, onu memnun etmeli ve eğlendirmelidir. Peygamber Efendimiz de eşleriyle şakalaşırdı. Hz. Enes (Radiyallâhu Anh) şöyle dedi, Allah'ın Elçisi eşleriyle en neşeli insandı. Başka bir Hadiste Peygamber Efendimiz (S.A.V) şöyle buyurmuştur; Sizin en hayırlınız, ailesine karşı en hayırlı olanınızdır. Ben de aileme karşı en hayırlı olanınızım. (Tirmizi, Menâkıb, 63)
3. Bir koca karısına çok fazla düşkün olmamalı, onu çok fazla şımartmamalı
Çok fazla düşkünlük ve aşırı şımartılmak karı koca arasında belirli sorunlara yol açabilir. Bir koca eşinin aşırıya kaçtığını gördüğünde hoşnutsuzluğunu göstermelidir. Yeryüzü ve göklerdeki her şey bir disiplin ve düzende tutulur, sınırların ötesine geçen her şey tam tersine gider, bu nedenle karısına karşı "altın" bir orta noktada sadık kalmalısınız. Eşinizi çok fazla serbest bırakamazsınız çünkü davranışları bozulabilir. Aşırı derecede sert davranamazsınız çünkü o zaman da kendini ezilmiş hissedecektir. Kadınların doğası gereği zayıf olduklarından, zihinsel zayıflıklarına karşı merhametle, şakayla ve yumuşak, nazik sözlerle uyarmak gerekir.
4. Karınızın müstehcen davranışlarına göz yummayın!
Kocanın izin vermediği ve tehlikeli sonuçlara yol açabilecek şüpheleri varsa, hiçbir şey fark etmiyormuş gibi davranmamalıdır. Kadınların başkalarına çok güzel, akılda kalıcı veya açık kıyafetlerle kendini göstermesi dinen ve aile kurallarına göre uygun değildir. Eğer karısının veya kızının müstehcen davranış belirtileri varsa, hiçbir şeyi fark etmiyormuş gibi davranmamalı, buna göz yummamalıdır. Eşlerin başkalarının dikkatini çekmek için açıkta veya parfümlü bir bedenle evlerinden çıkmalarına izin veren kocalar kıyamet günü bunun sorumluluğunu almak zorunda kalacaklardır. Bir Hadiste Peygamber Efendimiz şöyle buyurmuştur; Hepiniz çobansınız. Hepiniz güttüğünüz sürüden sorumlusunuz. Âmir memurlarının çobanıdır. Erkek ailesinin çobanıdır. Kadın da evinin ve çocuğunun çobanıdır. Netice itibariyle hepiniz çobansınız ve hepiniz idare ettiklerinizden sorumlusunuz. (Buhârî, Cum`a 11, İstikrâz 20, İtk 17, 19, Vesâyâ 9, Nikâh 81, 90, Ahkâm 1; Müslim, İmâre 20. Ayrıca bk. Ebû Dâvûd, İmâre 1, 13; Tirmizî, Cihâd 27)
5. Karısına yapılan harcamalarda ılımlı davranmak
Eşinizi harcamalarda ve kıyafetlerde kısıtlayamazsınız, aynı zamanda ona karşı çok savurgan olmamalısınız, her zaman ılımlılığa bağlı kalmanız gerekir.
6. Karı-koca ve aile ile birlikte yemek yemenin önemi
Tek başına yemek yerine bütün aile tarafından yemeğe oturmak daha hayırlıdır. Eğer bir yemek aile ile birlikte yenirse melekler onlar için güzel bir dua okur.
7. Haram yollardan elde edilen parayı aileye harcamayın
Eşinize ve çocuklarınıza hayırlı olmayan yollarla elde edilen gelirle (tefecilik, hırsızlık vb.) harcama yapmayın, helal yollardan kazanılan parayla rızık temin edin.
8. Karısına dinin temellerini ve dini sorumluluklarını öğretmek
Kocanın eşine imanın, İslam'ın, namazın temellerini öğretmesi, adet döneminde davranış kavramını vermesi, haram ve helal olanı anlatması gerekir. Eğer kendisi bilmiyorsa, o zaman ilahiyatçılara sormalı ve sonra bu bilgiyi karısına iletmelidir.
9. Nafaka bir erkeğin karısına sağlaması gereken içeriktir
İslam'da bir erkek eşine bir ev, yiyecek, güzel kıyafetler vermeli, ebeveynlerine ve Allah'a karşı ondan sorumlu tutulmalıdır. Eğer bir erkek karısının ihtiyaçlarını, nafaka ve iaşesini temin etmezse, ibadetleri kabul edilmez.
10. Eşinin cezalandırılmasında sınırları aşmamak
Kocanın karısının hatalarını yüzüne vurması veya ona bedensel şiddet uygulaması hem dinen hem de hukuken kesinlikle yasaktır. İlişki düzeldikten ve tövbe ettikten sonra onu yaptıklarından dolayı kınamak ve cezalandırmak da uygun değildir. Kocanın karısını incitmeye hakkı yoktur. Eşini ahlaksız sözlerle azarlamak ve ona kötü sözler sarf etmek aile hukukuna ve eşler arasındaki saygıya büyük zarar verir.
Kadınlara iyi davranın! Peygamber Efendimiz bir Hadisinde şöyle buyurmuştur, Kadınlara iyi davranmanızı tavsiye ediyorum; vasiyetimi tutunuz. Zira kadın kısmı kaburga kemiğinden yaratılmıştır. Kaburga kemiğinin en eğri yeri üst tarafıdır. Eğri kemiği doğrultmaya kalkarsan kırarsın. Kendi hâline bırakırsan, yine eğri kalır. Öyleyse kadınlar hakkındaki tavsiyemi tutunuz. (Buhârî, Enbiyâ 1, Nikâh 80; Müslim, Radâ 60. Ayrıca bk. Tirmizî, Radâ 11, Tefsîru sûre (9) 2; İbni Mâce, Nikâh 3)