Müşteri odaklı pazarlama stratejisi, hedef pazarınızın ihtiyaç ve isteklerine odaklanan bir stratejidir. Müşteri odaklı pazarlama, yalnızca iş hedeflerinize odaklanmak yerine, pazarlama stratejinizi öncelikle müşterilerinizin ihtiyaçlarına uyacak şekilde uyarlamak anlamına gelir. Satın alma alışkanlıklarını, sıkıntılı noktalarını ve ihtiyaçlarını dikkate alır. Hedef pazarınızı anlayarak, onların ilgisini çekecek ve onları sizden satın almaya teşvik edecek bir pazarlama stratejisi oluşturabilirsiniz. Müşteri odaklı bir pazarlama stratejisinin birkaç temel bileşeni vardır.
- Öncelikle hedef pazarınızı bölümlere ayırmanız gerekir. Bu, onlarla rezonansa girme olasılığı daha yüksek olan hedefli içerik oluşturmanıza olanak tanır.
- İkinci olarak alıcı kişilikleri oluşturmanız gerekir. Bunlar ideal müşterinizi temsil eden yarı kurgusal karakterlerdir.
- Üçüncüsü, bir müşteri yolculuk haritası oluşturmanız gerekir. Bu harita, müşterilerinizin sizden satın alma işlemi öncesinde, sırasında ve sonrasında attığı adımları anlamanıza yardımcı olacaktır.
- Son olarak, farklılaştırılmış bir değer teklifi oluşturmanız gerekir. Bu, ürün veya hizmetinizin rakiplerinizden ne kadar iyi olduğunu açıklayan bir ifadedir.
Pazarlama, işletmelerin müşterilerinin değişen ihtiyaç ve tercihlerine sürekli uyum sağlamasını gerektiren, sürekli gelişen bir alandır. Son yıllarda, işletmenin hedeflerinden ziyade müşterinin ihtiyaç ve isteklerini ön planda tutan, müşteri odaklı pazarlama stratejilerine doğru bir değişim yaşanıyor.
Müşteri odaklı pazarlama stratejisi, şirketin ürün veya hizmetlerinin arkasındaki iş gücünü yönlendirmek için müşteri ihtiyaç ve isteklerini belirleme sürecidir. Şirket yöneticilerinin , pazarlama yaklaşımına yön verebilmek için müşterileriyle ilgili temel faktörleri belirlemeleri gerekmektedir.
Müşteri odaklılık, tüm iş kararlarında müşterinin ihtiyaçlarının merkeze alınmasını içeren bir iş yaklaşımıdır. Pek çok şirketin hedefinin karı artırma, maliyetleri düşürme, müşteri kaybının azaltılması vb. üzerine odaklandığı durumlarda, müşteri odaklılığın odak noktası, müşterinizin hedeflerinin ilk önce ne olduğunu anlamak ve onlara ürününüzle bu hedeflere ulaşmalarına yardımcı olmaktır. Bu yaklaşım, önemli iş metriklerini yukarı taşıyacaktır.
Müşteri odaklı pazarlama stratejisi, müşteri ihtiyaçlarını ve davranışlarını anlamak için kullanıcı ve hedef pazar araştırmasının kullanılmasını, ardından onlarla bağlantı kurmak ve bunları dönüştürmek için mükemmel yaklaşımı uyarlamayı içerir.
Müşterinizin sesini dinlemeye ve ihtiyaçlarını anlamaya sürekli yatırım yaparsanız, bu, içgörülerin ortaya çıkmasına yardımcı olacaktır. Daha sonra bu bilgileri, iletişiminizdeki ve ürünün sunduğu hizmetlerle ilgili potansiyel endişeleri gidermek ve daha mutlu müşterilere dönüştürmek için kullanabilirsiniz.
Müşteri Deneyimini Mükemmelleştirin
Herkes aynı kullanıcılara bir şeyler satmaya çalışıyorsa nasıl öne çıkarsınız veya onları sizden satın almaya nasıl ikna edersiniz? Müşteriler sorunlarını çözmelerine nasıl yardımcı olduğunuzu önemsiyorlar. Pazarlamaya müşteri odaklı bir yaklaşım, asıl odak noktasının, yalnızca satın almalarını sağlamaya çalışmak yerine, müşterinin sıkıntılı noktasıyla bağlantı kurmak ve onları bir çözüm olarak ürününüze çekmek olacağı anlamına gelir. Müşteri odaklılık, müşterilerinizin ihtiyaçlarını anladığınızı ve onların sorunlarını çözmelerine ve ürününüzle ilgili deneyimlerini iyileştirmelerine gerçekten yardımcı olmaya çalıştığınızı gösterir.
Müşteri Odaklı Stratejinin Başarısı Nasıl Ölçülür?
Müşteri odaklı pazarlama yaklaşımını benimsemek yeterli değil, uyguladığınız stratejilerin de işe yaradığından emin olmanız gerekiyor. Bunu yapmak için izlenmesi gereken birkaç önemli ölçüm vardır:
- Net Tavsiye Skoru (NPS) anketleri: Bu, müşterilere ürününüzü başkalarına tavsiye etme olasılıklarının ne kadar olduğunu 0-10 arası bir ölçekte sorarak sadakati ölçer.
- Müşteri Memnuniyeti Puanı (CSAT): Müşterilerin ürününüzden ne kadar memnun olup olmadığını ölçer.
- Müşteri Çaba Puanı (CES): Bu, müşteri deneyimini ve ürünü kullanım kolaylığını ölçer.
- LTV: Müşteri yaşam boyu değeri, ürününüzden ne kadar memnun olduklarının bir göstergesidir çünkü ne kadar çok değer alırlarsa, size bağlı kalma şansları da o kadar yüksek olur.
- LTV - CAC (Customer Aquisition Value) oranı : Bu, müşterilerinizin yaşam boyu değerini, onları edinme maliyetine göre ölçer. Müşteri odaklı bir yaklaşım, daha fazla değer sağlayarak ve müşteri ihtiyaçlarını daha iyi karşılayarak LTV'yi artıracak ve CAC'yi azaltacaktır.
- Kayıp oranı: Düşük kayıp oranı, müşterilerinizin ürününüzü değerli bulduğu ve müşteri edinme ve elde tutma çabalarınızın karşılığını aldığınız anlamına gelir.
İyi müşteri hizmetleri, herhangi bir şirketin başarılı kalmasının yoludur. Müşterileriniz ve onların ihtiyaçları tüm kuruluşunuzun merkezi olmalıdır. Müşteri odaklılık ve müşteri odaklı pazarlama bunu yapmanıza yardımcı olacaktır. SaaS şirketleri bu yaklaşımı uygulandığında müşterilere verilen hizmet ve destek düzeyini artırırlar. Bu da tüm şirketinizin büyüme oranını artırır. Ürün stratejinize müşteri odaklılığı dahil etmeye hazır mısınız? SmartMessage ile müşteri odaklılığını teşvik eden deneyimler oluşturabilirsiniz.
Müşteri Veri Platformu Nedir?
En son online alışveriş yaptığınız süreci düşünün. Araştırma sürecinin adımları muhtemelen aşağıdaki adımlardan oluşuyor:
- Google üzerinden "En iyi bilgisayarlar" araması yaptın
- Bir dizi bilgisayar inceleme web sitesini ziyaret ettin
- Bilgisayar satan birkaç perakendeciyi ziyaret ettin
- Farklı bilgisayarların teknik ayrıntıları hakkında daha fazla bilgi edinmek için birkaç video izledin
Sonunda ne tür bir bilgisayar alacağınıza karar verdiğinizde muhtemelen onu satın alabileceğiniz en iyi yeri araştırmışsınızdır. Maliyetleri, teslimat sürelerini, iade politikalarını ve daha fazlasını karşılaştırmak için birkaç web sitesini daha ziyaret ettiniz.
Tüm bunlar boyunca, sonuçta ürünü satın aldığınız şirketle web sitesi ziyaretleri, canlı sohbet, SMS kampanyaları, sosyal medya reklamları ve e-posta yoluyla birden çok kez etkileşimde bulunmanız muhtemeldir.
Bu şirketle olan her etkileşimin sizin için daha kişiselleştirilmiş bir deneyimle sonuçlandığını fark etmiş olabilirsiniz. Facebook'ta gördüğünüz reklamlar sizinle son derece alakalı görünüyordu, web sitesi aradığınız şeye daha kişisel görünmek için ince değişiklikler yapmış olabilir ve otomatikleştirilmiş olmasına rağmen e-posta takipleri özel hazırlanmış gibi hissettiriyor olabilir. Şirket tüm bunları nasıl yapıyordu? Büyük ihtimalle pazarlamalarını size göre uyarlamak için bir Müşteri Veri Platformu (CDP) kullanıyorlardı.
Müşteri Veri Platformu (CDP), ürününüz veya hizmetinizle tüm temas noktalarına ve etkileşimlere ilişkin verileri içeren tek bir merkezi müşteri veritabanı oluşturmak için birden fazla araçtan gelen verileri birleştiren bir yazılım parçasıdır. Bu veritabanı daha sonra daha kişiselleştirilmiş pazarlama kampanyaları oluşturmak için neredeyse sonsuz sayıda yolla bölümlere ayrılabilir.
Bir şirketin müşterilerini daha iyi anlamaya çalıştığını varsayalım. Müşteri Veri Platform’ları (CDP) Facebook, şirketin web sitesi, e-posta gibi temas noktalarından ve müşterinin şirketle etkileşimde bulunabileceği diğer yerlerden veri toplamak için kullanılacak. CDP, tüm bu veri noktalarını toplayacak, bunları kolayca anlaşılabilecek birleşik bir müşteri profili halinde birleştirecek ve ardından bu profili, Facebook reklam platformu gibi ihtiyaç duyabilecek diğer sistemler için kullanılabilir hale getirecek.
Bu süreç, şirketin hedef kitlesini daha iyi anlamak ve daha kişiselleştirilmiş pazarlama kampanyaları oluşturmak için segmentasyonu kullanmasına olanak tanır. Şirket, web sitesindeki belirli bir sayfayı ziyaret eden herkese ve ayrıca şirketin canlı sohbet özelliğine dayalı olarak kolayca bir reklam kitlesi oluşturabilir. Veya alışveriş sepetlerini terk eden site ziyaretçilerine ilişkin verileri hızlı bir şekilde bölümlere ayırabilir ve görüntüleyebilirler.
Müşteri Veri Platformu Nasıl Oluşturulur?
CDP'lerin çalışması için müşteri verilerine ihtiyacı var. Çoğu CDP için bu müşteri verileri birinci taraf verileri biçiminde gelir; bu, bir şirket tarafından toplanan ve yalnızca o şirketin pazarlaması için kullanılan veriler olduğu anlamına gelir. Birinci taraf verilerinin (doğrudan müşteriden toplanan veriler) aksine, üçüncü taraf verileri, şirketlerin satın aldığı ve/veya diğer işletmelerle paylaştığı kullanıcı verileridir.
Üçüncü taraf verileri çoğunlukla reklamcılık için yeni potansiyel kullanıcıları hedeflemek, web sitelerini net yeni ziyaretçiler için kişiselleştirmek ve başka bir gelir akışı olmadan uygulamalardan para kazanmak için kullanılır. Üçüncü taraf verilerinin ne sıklıkta el değiştirdiği göz önüne alındığında, bunların izin alınarak toplanıp toplanmadığını belirlemek zordur.
Birinci taraf verilerde bu daha az olasıdır çünkü verilerinizi tam olarak nasıl, ne zaman, nerede ve neden topladığınızı bileceksiniz. Bunlar, veri doğruluğunu değerlendirirken yanıtlamanız gereken önemli sorulardır.
CDP'ler birinci taraf verilerinizi alır ve müşteri verileri entegrasyonu adı verilen bir süreç aracılığıyla bunları sizin için yararlı hale getirir. Bu tür veri entegrasyonu, ayrı veritabanlarındaki bilgi ve tanımlayıcıların daha keskin analiz için kullanılabilir bir formda birleştirilmesini içerir.