Bebek Sahibi Olmanızı Zorlaştıran 5 Faktöre Dikkat!

Anne-baba olmak pek çok çiftin hayali. Ancak bazen kadınla bazen de erkekle ilgili sorunlar bebek sahibi olmayı güçleştirebilmektedir.

Anne-baba olmak pek çok çiftin hayali. Ancak bazen kadınla bazen de erkekle ilgili sorunlar bebek sahibi olmayı güçleştirebilmektedir. Bu durumda bir uzmana başvurmak ve doğru yardımcı üreme teknikleri ile hayalinizdeki bebeğe kavuşmak mümkün olabilir. Bu yöntemlerden biri de tüp bebek uygulamalarıdır. Tam donanımlı merkezlerde, deneyimli uzmanlar tarafından yürütülecek tedavi programları ile başarılı sonuçlar alınabilmektedir. Memorial Bahçelievler Hastanesi Tüp Bebek Merkezi’nden Doç. Dr. Engin Türkgeldi, kısırlık nedenleri ve tüp bebek tedavisi konusunda önemli bilgiler verdi.   

 

Kendinize zaman tanıyın! 

Tüp bebek tedavisi, makul bir süre korunmasız birlikteliğe rağmen gebelik durumunun gerçekleşmemesi halinde en çok tercih edilen yöntemlerden biridir. Bebek sahibi olma süreci ve tüp bebek konusunda çevrelerindeki kişilerin deneyimlerini dinleyen anne-baba adayları motivasyon kaybı yaşayabilmektedir. 

Bebek sahibi olmak, bazı çiftlerin beklediğinden daha fazla zaman alabilmektedir. Bu konuda anne-baba adayının kendisine zaman tanıması gerekir. Ancak ne zaman bir tüp bebek uzmanına başvuracağınızı bilmek, tedavi için gecikmemek adına büyük önem taşımaktadır. Anne adayı 35 yaşın altındaysa ve 1 sene boyunca düzenli, korunmasız cinsel ilişkiye rağmen hamile kalamadıysa, bir uzmana başvurması önerilmektedir. Eğer anne adayı 35 yaş ve üzerindeyse, bu süre 6 aya inmektedir. 

 

Düzensiz veya ağrılı adet görme hamile kalmayı güçleştirebilir 

Bazı belirti ve durumlar hamile kalmada güçlüğe veya kısırlığa işaret edebilir ve daha erken araştırmayı gerektirebilir. Bunlardan bazıları şunlardır:

 

  • Düzensiz adet görme: Eğer adet döngüleriniz düzensizse, ya da düzenli olduğu halde çok sık (21 günden daha sık) veya çok seyrekse (35 günden daha seyrek) yumurtlama ile ilgili bir sorununuz olabilir. Yumurtlama problemleri, hamile kalamamanın önemli sebeplerinden biridir. 
  • Ağrılı adet görme: Adetlerde şiddetli ağrı çekmek, endometriozis, çikolata kisti veya miyom bulgusu olabilmektedir. Bu durumların hepsi hamile kalma şansınızı azaltabilir. Eğer adetlerinizde yoğun ağrı çekiyorsanız, ağrınız yıllar içinde şiddetlenmişse veya artık ilaçlara cevap vermiyorsa bir uzmana muayene olmakta fayda var. 
  • Tıkalı Fallop Tüpleri: Fallop tüpleri, rahim ile yumurtalık arasında köprü görevi görmektedir. İki tüpün de tıkalı olması veya birinde sıvı birikmesi, spermin yumurtaya ulaşmasını veya döllenmiş yumurtanın rahime yerleşmesini olumsuz etkileyebilmektedir. Cinsel yolla bulaşan hastalıklar, geçirilmiş karın için iltihaplar veya ameliyatlar tüplerin tıkanmasına sebep olabilir. Tıbbi geçmişinizde bu durumlardan biri varsa ve bebek sahibi olmakta güçlük çekiyorsanız, muayene olmanız yerinde olacaktır.
  • Polikistik Over Sendromu: Polikistik over sendromu teşhisi olan kadınların, bebek planlarını doktorları ile paylaşmaları önemlidir. Zira bu hastalık yumurtlamayı bozabilir ve hamile kalmayı güçleştirebilir. 
  • Erkek Kısırlığı: Erkek partnerin durumu ihmal edilmemelidir. Düşük sperm sayısı, spermlerin hareket veya şekil bozuklukları hamile kalma şansınızı azaltabilir. Bunlar erkekte hiçbir belirti vermeyebilir. Sperm analiziyle erkek doğurganlığı hakkında bilgi edinmek mümkündür. 

 

Hem kadın hem erkek için değerlendirme şart!

Hamile kalamamanın sadece kadın kaynaklı olduğunu düşünmek doğru değildir. Vakaların yaklaşık %30’u erkek faktörlerinden kaynaklanmaktadır. Bu nedenle, hamile kalma süreci uzadığında her iki partnerin de değerlendirilmesi önemlidir.

Erkekler zaman zaman üreme ile ilgili sorunları ciddiye almayabilir ve doktora gitmekte geç kalabilirler. Ancak sperm sayı ve kalitesinin hamile kalmada rolü büyüktür. Erkek partnerin değerlendirilmesi, çiftin bebek sahibi olma sürecinde doğru adımların atılması için çok önemlidir.

 

Tüp bebek tedavisi kişiye özel planlanıyor 

Tüp bebek uzmanına başvurmanız hemen tedaviye başlayacağınız anlamına gelmez. İlk görüşmede doktorunuz tıbbi geçmişinizi gözden geçirmekte, muayenenizi yapmakta, sizi ultrason ile değerlendirmekte, gerek görürse bazı ek incelemeler istemektedir. Bu incelemeler genellikle kan tahlillerini, görüntüleme yöntemlerini veya sperm analizini kapsamaktadır. 

Doktorunuz, elde ettiği bilgileri ve tercihlerinizi dikkate alarak size özel bir plan sunar.  Bu plan, bir süre daha doğal yollarla gebelik denemeyi, hamile kalma şansınızı artırabilecek yaşam tarzı değişikliklerini, takviye ve ilaçları, bazı pratik uygulamaları veya aşılama ve tüp bebek gibi çeşitli yaklaşımları içerebilir. 

 

Tedaviye başlamak için doğru zamanlama önemli 

Hamile kalma süreciniz uzadığında veya saydığımız bulgulardan birini fark ettiğinizde bir uzmana başvurmanız önemlidir.  Hamile kalmak için uygulanan tedavilerde doğru zamanlama büyük fark yaratabilir. Bu sebeple gereğinden çok beklemek yerine erken dönemde harekete geçmek, bir bebeğe kavuşma şansınızı artıracaktır.

Bir tüp bebek uzmanına başvurarak alacağınız profesyonel rehberliğin önemli bir faydası da sizi psikolojik olarak rahatlatmasıdır. Sürecin niçin uzadığını anlamak ve hangi adımların atılacağı konusunda bir yol haritasına sahip olmak endişe ve kaygılarınızı azaltacaktır.

Bebek sahibi olmak her zaman kolay bir yolculuk olmayabilir, fakat doğru zamanda doğru adımları atmak başarı şansınızı artırır ve sonuca ulaşmanızı hızlandırır. Eğer uzun süre denemenize rağmen hamile kalamadıysanız veya bahsi geçen tehlike işaretlerinden herhangi birini fark ettiyseniz, en kısa zamanda bir tüp bebek uzmanına başvurmak en doğru hareket olacaktır. Tecrübeli bir doktorun size sunacağı doğru yaklaşımla, hayal ettiğiniz sonuca ulaşmanız kolaylaşacaktır.

Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı

İlk yorum yazan siz olun

Sağlık Haberleri