Doktor, Öğretmen, Sağlık Emekçileri İş Bırakıyor

Doktorlar, kamu çalışanları ve işçiler bağlı bulundukları dernekler,sendikalar,konfederasyonların aldıkları ortak karar ile iş bırakmaya hazırlanıyor. Sağlık,

Memur ve emekliye ilişkin AKP Hükümeti tarafından açıklanan zamların ardından kamu konfederasyonları, sendikalardan birbiri ardına açıklamalar ve iş bırakma eylemi haberleri gelmeye devam ediyor.  

Memurlar İş Bırakacak

Doktorlar, kamu çalışanları ve işçiler bağlı bulundukları dernekler,sendikalar,konfederasyonların aldıkları ortak karar ile iş bırakmaya hazırlanıyor. Sağlık, eğitim, enerji, ulaşım gibi 10’u aşkın işkolunda çalışan memurlar 1 günlük iş bırakma eylemi gerçekleştirecek. Birleşik Kamu İş ve Bağımsız Kamu Görevlileri Sendikaları Konfederasyonlarına bağlı sendikaların üyelerinin katılımıyla yarın ülke genelinde iş bırakma eylemi yapılacak. Kamuda çalışan memur ve emekçiler 1 gün süreyle memur ve emekli zammına tepkilerini göstermek için iş bırakacak. Birleşik Kamu İş Konfederasyonu Genel Başkanı Mehmet Balık, Bilim Sağlık Haber Ajansı’na yaptığı açıklamada, 10 iş kolunda örgütlü olduklarını kendileriyle birlikte eyleme katılacak konferedarasyonlar ile birlikte eyleme katılacakların sayısının 200 bin civarında olduğunu belirtti. 

“Memura ölümü gösterip sıtmaya razı ettiler”

Eğitim, yerel yönetimler, sağlık, büro çalışanları, enerji, ulaşım gibi birçok işkolundan sendikalı çalışanların yer alacağı eylem ile yapılan memur ve emekli zammını protesto edeceklerinin altını çizen Birleşik Kamu İş Konfederasyonu Genel Başkanı Mehmet Balık, “Memura ve emekliye yapılan zam hükümetin, yandaş Memur-Sen ile birlikte yaptıkları bir aldatmacadır. Önce yüzde 25 açıkladılar ertesi gün bir yüzde beş zam daha açıklayarak memuru razı ettiler. Ölümü gösterip sıtmaya razı ettiler bizi. ‘Yüzde 25 veriyorum bak’ deyip sonra ‘beş puan daha veriyoruz’ dediler. Beş puan iki kilo peynır parasıdır. Yüzde 25 ile yüzde 30 arasında hayatımızı değiştirecek bir fark yoktur. Dolayısıyla biz en düşük devlet memuru maaşının yoksulluk sınırında olmasını istiyoruz. Bu da asgari ücretin iki, iki buçuk katıdır” dedi. 

Doktor, Öğretmen, Sağlık Emekçileri İş Bırakıyor

Memurların Ayakta Duracak Hali Kalmadı

Türkiye’de gelir adaletsizliğinin had safhada olduğuna, birilerinin sürekli zengin olup kazanırken, birilerinin hiç kazanmadığına dikkat çeken Balık şunları söyledi: “Memurların ayakta duracak hali kalmadı. Türkiye’deki gelir adaletsizliği düzeltilmediği sürece bu eylemler devam ederek artacaktır. Rüşvet çarkının durması, lüzumsuz harcamaların sona erdirilmesi, gelirin adaletli şekilde devlet memurlarına ve emekçilere dağıtılması öncelikli beklentimiz talebimizdir. Şimdi seçime gidiyoruz seçim öncesinde hükümet rastgele konuşuyor her şeyi çözeceğini söylüyor. Önümüzdeki süreçte bu hükümetin ekonomiye dair bir çözüm üreteceğine dair umudumuz yok. Ülke kutuplaştırıldı. Seçim olursa memur ve emekli bunun hesabını sandıkta soracaktır.”

 “Sağlık ve sosyal hizmet emekçileri için bıçak kemiğe dayandı”

Birleşik Kamu İş Konfederasyonuna bağlı Genel Sağlık ve Sosyal Hizmet Kolu Kamu Çalışanları Sendikası Başkanı Dr. Derya Uğur, “Konfederasyonumuzun aldığı karar doğrultusunda bizler de eylem kararımızı aldık. Sağlık ve sosyal hizmet emekçilerinin katılmasını öngördüğümüz bir eylem olacak. Yüzbinlerce kamu emekçisi katılım gösterecek. Birlik beraberlik olduğu sürece hedeflerimize ulaşırız. Yeter ki farkındalık olsun. Sağlık ve sosyal hizmet emekçileri için artık bıçak kemiğe dayandı. Ciddi anlamda yoğun bir çalışma tempoları var ancak özlük haklarında, alım güçlerinde bir artış ve iyileşme yok. Konfederasyonumuzun da söylediği gibi yoksulluk sınırının 26 bin 500’lerde olduğu bugün, kamu emekçileri, sağlık ve sosyal hizmet çalışanları açlık sınırına yakın, yoksulluk sınırının altında maaşlar alıyorlar. Geçinemez duruma geldiler artık. Son 10 yıllık süre içinde alım gücümüz 3 kat azalmıştır. Kuru soğana yüzde 300 zam gelen bir ülkede, diğer giderlerdeki artışları da düşünürseniz memur maaşına önce yüzde 25, sonra yüzde 30 olarak açıklanan zam dalga geçer niteliktedir. Yapılan yüzde beşlik artış resmen sadaka niteliğindedir. Çözüme ulaşana kadar da bizler üretimden gelen gücümüzü kullanarak mücadele yollarını sonuna kadar zorlayacağız” açıklamasında bulundu. 

BASK Konfederasyonu’na bağlı sendikalar da iş bırakacak

Memur ve emekli zammı sonrasında çok sayıda konfederasyona bağlı sendikadan iş bırakma açıklamaları geldi ve gelmeye devam ediyor. Yarın gerçekleştirilecek 1 günlük iş bırakma eylemine Bağımsız Kamu Görevlileri Sendikaları Konfederasyonu (BASK) da destek veriyor. Konfederasyon çatısı altında yer alan Birlik Sağlık Sen, 6 memur konfederasyonu ile birlikte yarın iş bırakma eylemi gerçekleştirecek. Birlik Sağlık Sen Genel Başkanı Ahmet Doğruyol “Konfederasyonumuz BASK, sendikamız Birlik Sağlık Sen,, 6 memur konfederasyonu ile birlikte iş bırakma eylemi yapacağız” dedi. Hükümetin memur ve emekli zammı açıklamasının ardından ilk iş bırakma eylemi Demokratik Sağlık Sen tarafından gerçekleştirilmişti. 

HEKİMSEN: 27 bin doktor iş bırakacak

Bunun yanında Türkiye genelinde 27 bin üyeye sahip olan Hekimsen’e kayıtlı doktorlar da yarın ülke genelinde 1 günlük iş bırakma eylemine katılacak. Hekimsen Yönetim Kurulu, doktorlara maaş yerine çok çalış kazan sisteminin dayatılması ve ek ödeme yönetmelikleri, sendikal hak gasplarından kaynaklı yaşanan kayıplar, malpractice sorunlarının devam etmesi, aile hekimliği gelirlerinin eritilmesi gibi pek çok konuda tepkilerini göstermek için 1 gün iş bırakma eylemi yapacaklarını  açıkladı. Eylem ülke genelinde gerçekleştirilecek. Hiçbir poliklinik hizmetinin yapılmayacağını duyuran Hekimsen, eylemde aile sağlığı merkezlerinin esnek mesai dahil olmak üzere eyleme katılacağını, acil servislerde ve polikliniklerindeki yeşil triajlı hastaların ertesi güne yönlendirileceğini, ağız diş sağlığı merkezlerinde ve hastanelerin diş polikliniklerinde görevli diş hekimlerinin de 1 gün süreyle iş bırakarak eyleme  katılacağını duyurdu. (BSHA – Bilim ve Sağlık Haber Ajansı) 

 



İlk yorum yazan siz olun

Sağlık Haberleri