Toplantıya TOBB Yönetim Kurulu Üyesi ve Konya Ticaret Odası (KTO) Yönetim Kurulu Başkanı Selçuk Öztürk ve Konya Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Hüseyin Çevik, ASRİAD, DERSİAD, KONSİAD, MÜSİAD, TÜMSİAD, TÜRSİAD, KONTİMDER, KOMÜT, GİV, KONYAGİAD derneklerinin başkanları katıldı.
Toplantının açış konuşmasını KTO Başkanı Selçuk Öztürk yaptı. Dünya ve Türkiye ekonomisinin genel durumu hakkında değerlendirmelerde bulunan Öztürk şunları söyledi:
“Pandemiyle başlayan, arz talep dengesizliğiyle devam eden tedarik zincirinin kırılması ve devletlerin para basmak suretiyle(ABD kuruluşundan bu yana toplam bastığı para miktarı kadar yani 4 trilyon $ bastı ve piyasaya sürdü.) atlatmaya çalıştığı pandemi şartlarının yol açtığı enflasyon ve etkileri hep birlikte yaşadık. Pandemi döneminde devletimizin ekonomi yönetiminin başarılı olması, Rusya- Ukrayna savaşının bölge ekonomisine ve dünyada gıda krizine yol açtığı dönemde taraflar arasından Türkiye’nin dengeli rolü oldukça başarılı olmuştur. Ardından 6 Şubatta yaşanan depremin maddi manevi etkileri ise büyük oldu. Deprem bölgesi tamamen ayağa kalkıncaya kadar ekonomi üzerinde olumsuz etkileri (104 milyar $) hissedilmeye devam edecektir. Diğer taraftan EYT uygulamasının ekonomiye oluşturduğu yük, işçi ve işveren personel dağılım dengesinde yol açtığı sorunlar, Hükümetin açıkladığı OVP ve başlıkları, bir yıllık dönemde uygulanacak olan politikaların başarılı olacağına olan inancımız ve uygulamadan vazgeçilmemesi gerektiğini savunuyoruz.”
Başkan Öztürk konuşmasında ayrıca, hükümetin tarafından uygulanacak olan ekonomik program neticesinde yüksek kredili çalışan işletmelerin olumsuz etkileneceği, emek yoğun sektörlerden çıkış ve sektörde daralma olacağı, hükümetin maliye, SGK ve iş güvenliği alanlarında çalışmaları yoğunlaştıracağı, Borsa İstanbul’un ve borsaya açılan şirketlerin yatırımcı bulma hızları ve seviyeleri konularında da değerlendirmelerde bulundu.
Konya Ovası’nda Bu Yılki Rekolte İyi Oldu
Ardından söz alan KTB Başkanı Hüseyin Çevik, Konya Ovasında 2023 yılı hasat dönemi sonrası rekolte ile ilgili bilgiler verdi. Stratejik öneme sahip vazgeçilmez ürünlerin buğday, arpa ve pancar olduğunu hatırlatan Çevik, 1 milyon 400 bin dekar mısır ekiminin yapıldığı bilgisini paylaştı. Başkan Çevik, Tarım Bakanlığının yeniden üçlü münavebeyi getirdiğini, bu yıl pancar ekilen yere diğer yıl arpa ve buğday ekilerek devam edilebileceği bilgisini paylaştı. Çevik, mısır tarlasının 16-17 kez sulandığını ve devletin 30 kr destek verdiğini aktardı. Türkiye’nin en hassas noktalarından birinin yağ ihtiyacının olduğunu vurgulayan Çevik, kanola ve ayçiçeği ekimin oldukça önemli olduğuna vurgu yaptı. Başkan Çevik, Hükümet kabinesinin tamamının istişareye açık ve sorunları dinleyen ve neticesinde planlamalar yapan ekibin hassas bir yapıda olduğu ve bundan duyulan memnuniyeti dile getirerek sözlerini tamamladı.
Konut Açığı Yerelde İnşaat Firmalarıyla Çözülebilir
KOMÜT Başkanı Adem Bulutta yaptığı konuşmada, konut açığının deprem gerçeği ile birlikte daha belirgin hale geldiğini, artan kira ve konut değerlerinin bunun göstergesi olduğunu, kentsel dönüşümün hızlandırılmasına duyulan ihtiyacın arttığını belirtti. Konut açığının yerelde inşaat firmalarıyla çözülmesi gerektiğini kaydeden Bulut, bunun için TOKİ benzeri düşük maliyetli arazinin inşaat firmalarına sağlanması durumunda konut açığının ve kira sorunun ortadan kaldırılmasına yardımcı olabileceğini belirtti. Konut açığının varlığına karşın inşaat sektörünün yeterli desteği alamadığını belirten Bulut, destek verilmesi durumunda bu sorunun daha kolay çözülebileceği hususunda değerlendirmede bulundu. Bulut, “Bu şartlarda her yıl 20 bin yeni konuta ihtiyaç duyan Konya’mızın konut arzının artmayacağı gerçeğini görmeliyiz” dedi.
ASKON Konya Şube Başkanı Atilla Sinacı da toplantıda yaptığı konuşmada, ASKON Konya öncülünde 71 ortakla kurulan Tredium batarya A.Ş. cep telefonu, drone, robot süpürge, scoter, tablet bataryaları ve powerbank üretimi ile ilgili bilgilendirmede bulundu. DEİK Konseyi ile ilgili Konya’nın daha aktif olması gerektiği hususunda görüş beyan etti.
Katılımcıların ortak kanaati ile Konya’nın öncelikli meseleleri arasında limanlara olan mesafe ve hızlandırılmış trenle lojistik sonunun çözümü, İstanbul, Ankara, Aksaray ve Ereğli yolu yeni çevre yolu bağlantılarının en hızlı şekilde bitirilmesinin Konya trafiği ve lojistik bağlantılar açısından ehemmiyetli olduğu ve çevre yollarının ivedilikle tamamlanması gerektiği hususunda ortak kanaat belirtildi. Otobanın Kulu makasından döndüğü, Konya’ya doğrudan otoban bağlantısının bulunmadığı konuşuldu. Organize sanayi ve yerleşim yerleri arasında kurulacak olan banliyö hattının yapının şehir içi ulaşımının rahatlaması ve yakıt tasarrufu açısından önemli olduğu ve biran evvel hayata geçirilmesi gerektiği de gündeme getirildi. Çalışmalar ve destekleri için Ulaştırma Bakanlığı ve Konya Büyükşehir Belediyesine teşekkür edildi. Toplantıda ayrıca tarımın stratejik önemine binaen başka havzalardan boşa akan suyun değerlendirilmesi için gerekli çalışmaların planlamaya alınmasını uygun olacağı da konuşuldu.