Vücudumuzun su dengesinin ayarlanması önemlidir. Aşırı sıcakları gördüğümüz, iklim değişikliği yaşadığımız bu dönemlerde çok fazla su kaybı yaşıyoruz. Bu yazımda vücuda serinlik veren, ferahlık sağlayan bitkilerden bahsetmeye çalışacağım;
Bu konuda yapılan araştırmalarda görülen elektrolit dengesizliği ve hidrasyondan bahsedilmektedir. Yapılan çalışmalarda en çok rastlanılan bitki ve besinler ise Hindistan cevizi suyu, papatya, aloe vera, chia tohumu, kaygan karaağaç, ve hatmi kökü gibi bitkilerdir.
Hindistan cevizi suyu hidrasyon dengesi açısından bakıldığında spor içeceklerinde kullanılmaktadır. Yüzde doksan beşi sudan oluşan Hindistan cevizi suyu potasyum ve magnezyum açısından zengindir. Hindistan cevizi suyu sinir sistemini gevşetmesi ve kas spazmları azaltmasıyla da bilinmektedir. Papatya ise hidrasyon açısından özellikle oda sıcaklığındaki suya demleme yoluyla uzunca bekletilmesi ile nemlendirici özelliği artmaktadır.
Aloevera da güneş yanıkları için kullanıldığı bilinmektedir. Hidrasyon eksikliği önlemesinde de pek çok yerde adı görülmektedir. Chia tohumları suyu emdiği bilinen ve içeceklerde çokça kullanılan bitkilerdendir. Chia tohumunun omega 3 yağ asidini içerdiği bu yağ asidinin ise hidrasyonu iyileştirdiği ve iltihaplanmayı azalttığı bilinmektedir. Primroz ya da ruşeym yağının da cilt, vücut nem dengesinin sağlandığı bilinmektedir.
Kırmızı karaağaç ya da kaygan karaağaç olarak da anılan bu bitki pek çok açıdan önemli bir bitkidir. Bitkinin gastrointestinal semptomlarda, boğaz ağrısı ve mide rahatsızlıklarında tüketildiği bilinmektedir. Doğal yatıştırıcı olarak bilinen tahrişi azaltan bu bitkinin nemlendirici özelliği tahriş olan yerin iltihaplı bölgelerin yatıştırılmasında kullanılmaktadır. Ayrıca çeşitli araştırmalarda hidrasyon yoluyla bağırsak astarı onarımı için önemli olabileceği söylenmektedir. Hatmi kökü ise ciltteki nemi dengelediği düşünülmektedir. Ayrıca bağırsak onarımı içinde hidrasyon özelliğinden bahsedilmektedir.
Vücudumuzun yüzde 60'ı sudan oluşmaktadır. Vücut su dengemiz bu anlamda oldukça önemlidir. Aşırı sıcaklarda terleyerek kaybettiğimiz suyu aynı zamanda idrar gibi çeşitli yollarla da kaybetmekteyiz. Bu anlamda vücut su dengemiz korumak için bol su tüketmeyi ve araştırmalarda bahsedilen bu bitkileri merdiven altı olmayan yerlerden taze tüketmeyi unutmayınız. Sağlıklı günler dileriz.