Dünyada ve ülkemizde devam eden Covid-19 salgının etkileri birçok alanda görülmektedir. Posta hizmet sektörü vb. içerisinde yer alan kuruluşlarımızın dünya üzerindeki diğer idareler ile birlikte özellikle kargo/koli gönderilerinde yaşanan talep artışı karşısında olumsuzluklar ve zorluklarla karşı karşıya kalmıştır.
Hiç bir posta ve kargo idaresi bu hacim dalgalanmalarını öngöremediği için zorlanmıştır. Bu artış ya da gelişme, adına ne dersek diyelim konjoktürel bir artış ya da gelişme olmamıştır.
Nedeni ise covid-19 salgının önlenmesi veya bulaşın en az seviye ye çekilmesi için sokağa çıkma yasakları, zaman zaman avm’lerin kapatılması gibi tedbirler sayesinde e-ticaret alanında ki (elektronik ortamda) alış verişler artınca dolayısıyla kargo/lojistik alanlarında da olağan üstü artışlar meydana gelmiştir.
Bir örnek vermek gerekirse Ticaret Bakanlığı Türkiye’nin e- ticaret hacminin bu dönemde yaklaşık %65 artarak 92 milyar liraya yükseldiğini belirtmektedir.
Bu ani ancak uzun süren posta/kargo gönderilerindeki artış ülkemizdeki resmi ve özel kuruluşlarda dâhil yeryüzündeki tüm şirketlerin yapılanmalarında değişikliklere gitmelerini zorunlu kılmıştır.
Bu şirketlerin hem salgınla mücadele etmelerini hem de alt yapı ve otomasyon gibi diğer operasyonel alanlarda yeni tedbirler almalarını zorlamıştır.
Şüphesiz ani oluşan bu yapıda süreci, krizi fırsata çevirerek iyi idare edebilenler, süreç sonunda daha güçlü olarak piyasada yer alacaklardır.
İşte ülke olarak bu süreçte yaşananlara inovatif açıdan bakıp standartların şartlarını bu yönde değerlendirip, yükselterek süreçten güçlenerek çıkmaları temennimizdir.
Bu süreçte müşteri taleplerinin tedarik zinciri ile sorunsuz yürütülmesi sağlanabilirse lojistik alanında da milli kuruluşlarımıza çok büyük alanlar yaratılarak sektörün lokomotifi olmalarını sağlayacaktır.
Burada yeni etkiler keşfetmeye de gerek yok gibi, teknolojik norm ve standartların hızlıca işletilmesi şirketlerin ve yöneticilerin önünü açacaktır.
Covid-19 dünyanın ve artık bu tür kuruluşların da ve hatta devletlerinde alışkanlıklarını değiştirmektedir. Küresel anlamda üretimin durması, ekonominin küçülmesi, istihdamın daralması gibi etkenlerle öğrenilmiş çaresizlikten nasıl çıkılır onu da sert bir biçimde öğretmiştir.
İşte bu durumda hemen yapay zekâ bu hizmet sektöründe de devreye sokulmalıdır. Depolama, toplama rotalarını, siparişleri, dağıtım alanlarını mantıksal olarak bilgi kümesine dönüştürerek çalışma koşulları iyileştirilebilir.
Amerika, Çin ve Rusya gibi ülkeler askeri alanda güçlerine güç katarken, yine bu ülkelerin uluslararası şirketleri ve kobiler E-ticaret alanında da büyümeye devam ettiklerini belirtmektedirler. Bu alanda Amazon, Ali baba, DHL gibi firmalar çözüm ortaklığı düşüncesi ile iş birlikleri sayesinde, ülkelerinde ve hatta dünyadaki diğer kobileri beslemekte ve büyümelerine yardımcı olmaktadırlar. Geleceğe bakarken geçmişten de ders almakta gerekir.
Sektörün lokomotif kuruluşlarından PTT ve Sayın Genel Müdürü UPU adı verilen Dünya Posta Birliğinin dönem başkanlığını yürütmektedir. Sayın Volkan Bozkır Birleşmiş Milletler Topluluğu Genel Kurul Başkanı ülkemiz insanıdır. Tabi ki bunlar bizim ve ülkemiz için onur vericidir. Yeni dünyayı kurmak Birleşmiş Milletler Cemiyetini yeniden yapılandırmaktan geçmektedir. Türk devletleri dışında, 193 üyeli Birleşmiş Milletler Topluluğunun 64 üyesi Osmanlı İmparatorluğunun yıkılışından sonra ortaya çıkmıştır. Onlarla tarihi ve sosyo kültürel beraberlikler olmuştur ve bu Türkiye için bir avantajdır. Coğrafi konumu itibariyle üç kıtanın geçiş güzergâhındadır. Dünya da böyle bir ülke daha yoktur. Türkiye bu dönemler sona ermeden kendine yarayacak bir çıkış yapmalıdır.
Beklentilerimizin gerçekleşmesi ümidiyle. Sağlıcakla kalın...