Aile olmazsa mutluluk olur mu?

İrem PEKÇAK

Ailede kadın için en önemli olgu ailesi, eşi ve çocuklarıdır. Erkek için ise evlilik gerekli ve faydalıdır.

Toplumsal hayatta bekâr bir erkek eğitimli, işinde başarılı, sosyal hayatında sevilen ve iyi biri olabilir ama o kişinin evlilik sorumluluğu olmadığı için bir topluma ne derece faydalı olabilir? Eğer bir erkek aile sorumluluğundan mahrumsa ve hiçbir kimseden sorumlu değilse, kötü alışkanlıklara yakalanmaya açıktır ve açıkçası toplum için bir tehdittir.

Evlilik sorumluluğu olmayan bir erkek çalışmak istemiyorsa tembelliğe eğilimlidir, diğer bir kişi işkolikse ve bu durumdan gurur duyuyor, çok çalışıyorsa kibirlenme ve kendini beğenme olgusuna kapılabilir. Bir erkeğin ailesi ve eşi yoksa şeytanın rüzgârına ve ihtiraslarına yenik düşerek yoldan çıkabilir.

Ne düşünürsek düşünelim erkekler ve kadınlar her zaman birbirlerinin çekim gücüne kapılırlar. Bu doğanın bir kanunudur elden bir şey gelmez. Bir erkek bir kadınla evlilik yapmak istemez, sadece flört ve kısa sürekli bir ilişki yaşamak isterse maalesef birlikte olduğu kadın annelik ve aile olgusundan mahrum bırakılacaktır.

Sonuç olarak aile kurulmadığı zaman toplumlarda demografik yapılar zayıflar. Bir kadın için evlenmek, doğum yapmak ve çocuk yetiştirmek ideallerinin başında gelir. Evliliklerde bir erkeğin karısını sevmesi, ona saygı duyması, onu koruması ve tüm ihtiyaçlarını sağlaması normal bir davranıştır. Eşler arasında bu şekilde saygı ve sevginin olmaması ise aile kavramını ve karı – koca saygınlığını yok etmektedir.

Son dönemde erkekler evlilik sorumluluğu almak istemiyor ve bekâr hayatı yaşamak istiyor. Bu durum özellikle Türk toplumu için aile kavramına büyük zararlar vermektedir. Ebeveynlerin görevi çocuklarını topluma yararlı birer fert ve iyi bir evlat olarak yetiştirmek olmalıdır. Böylece ileriki zamanlarda iyi bir anne, iyi bir eş ve en önemlisi de iyi bir aile kurulmasına zemin hazırlanmış olur.

Sadık ve örnek evliliklerde eşler birbirlerine en iyi davranışlarını sergilerler. Evlilik basit ve aynı zamanda karmaşık bir birlikteliktir. Karı- koca her zaman birbirlerine yardımcıdır. Eşler, evdeki yardımlaşmanın dışında da dışardaki hayatlarında birbirlerine yardımcı olmak zorundadır. Sosyal ve ahlaki anlamda da eşlere büyük görevler düşmektedir. Ailelerde karı kocasının vicdanıdır ve hatasını söyler. Yanlışlarımı söylüyor ve yüzüme vuruyor diye koca tarafından kesinlikle suçlanmamalıdır. Eşi kocasını sevmektedir ve kocasının iyi bir eş olmasına vesile olmak istemektedir. Eşler birbirlerine doğruları söyler ve bu doğruları olgun bir şekilde karşılıklı dinlerlerse o zaman evliliğin farkındalığı ortaya çıkar.

Diğer taraftan bir anne sadece çocuklarını değil aynı zamanda kocasını da yetiştirme eğilimindedir. Baba kadar annenin de evde sözü dinlenir olmalıdır. Otoriteyi sadece baba kurmamalı, evliliğin ve eşlerin saygınlığı açısından annenin fikirleri de dinlenmelidir.

Evlilik eşler için bir iyilik sebebidir bu nedenle evlenmeyi ertelemeye gerek yoktur. Evlilik yapmak sadece bir kültürü yerine getirmek olarak düşünülmemelidir. Evlilik aynı zamanda Yüce Allah’ın bir emridir ve Kuran-ı Kerim tarafından da reçete edilmektedir. Evlilik kötü kalpleri ve bakışları kör etmek ve iffeti korumak için de önemlidir.

Yüce Kitabımız Kuran-ı Kerim’de ‘Kim evlenemez ise oruç tutsun. Bu onun için bir kalkan olacaktır’ denilmektedir. Allah’ın kullarının iyiliği için verdiği bu öneriler doğrultusunda ebeveynlerin yapabileceği en iyi şey evlilik yaparak işlerini kolaylaştırmaktır. Sonuçta evlilik çocuklarının onurunu da koruyacaktır. En kutsanmış kadınlar en az masrafı olanlardır. Evlilik ile rahatlamak, eşler için bir lütuftur.

Son dönemde gençlerin evlenmek için acele etmediğini görüyoruz çünkü şeytan bu yönde çalışıyor ve gayri meşru ilişkileri, günahı basit ve izin verilen hale getirmek için uğraşıyor. Evlilik ve aile kurmayı özendirelim ki şeytan kazanmasın. Sonuçta bir kişi kolay bir yol seçme eğilimindedir. Bugün istediğiniz her şeye kolay yollardan ulaşabilirsiniz. Örneğin tv ekranının görsel keyfi, internet, sosyal medya, telefondaki uygulamalar. Artık insanımız her şeye kolay erişilebiliyor ve günahın kapısı da çok çabuk açılıyor. Bu yüzünden evlenme ve aile kurmak sorumluluğu yavaşlamaktadır.

Aile Türk toplumu için bir ödüldür, aile kurmak ve onu korumak ise önemli bir sorumluluktur. Bu sorumluluğu taşımamızın önemli olduğunu belirterek yazıma son veriyorum.

Hoşçakalın.

İlk yorum yazan siz olun