Doğumdan itibaren gelen insani kodlama insanın kendini geliştirmesine yardımcı olmayı amaçlamaktadır. Bunun da doğrudan merakla ilgisi vardır.
Örneğin bir kişi herhangi bir bilgi aldığında gelecekte buna ihtiyacı olup olmayacağını bilemez fakat beynin sahip olacağı bilgi miktarı ne kadar fazla olursa, insan davranışı o kadar yeterli ve doğru olur. Bu nedenle beynimizi yararlı bilgilerle doldurmak en makul olanıdır. Bilgiye ulaşmak için de fayda sağlayacak kitaplar okumak insanı hem ruhen hem de bedenen sağlıklı kılar. Bunda doğru kitapların seçimi de oldukça önem arz eder.
Mesela Odin'in kitabı ruhu yüceltir, gerekli bilgiyi verir, aklımızı geliştirir. Başka bir kitap ruhun içine zehir katar, ahlaksızlığa yöneltir, yaşam üzerinde kötü bir etkiye sahip olur, tutkuları öldürür ve hayal gücünü kirletir. Kitap seçimi konusunda çok seçici olmamız gerekiyor.
Her insanın iki tür merakı vardır; birincisi yararlı, ikincisi ise zararlı. Yararlı bir merak, gerekli olan bilgiyi elde etme arzusudur. Zararlı merak ise kendini geliştirmede hiçbir şekilde yardımcı olmayacak ve kendilerine ve başkalarına zarar verebilecek boş bilgiden ibarettir.
Ne yazık ki çoğu insan ikinci merak türüne eğilimlidir. Hayatlarını ve zamanlarını bilerek gereksiz bilgilere, dedikodulara bilerek harcarlar. Ayrıca, zararlı merakın ahlaki ve manevi zarar verdiğini, duygusal durumu değiştirdiğini, ruhu yok ettiğini ve hatta akıl hastalığına yol açtığını anlamak gerekir.
Basit insan merakının psikiyatrik bir teşhis haline geldiği çizgi nedir? Örneğin kulak misafiri olma, gözetleme ve dedikodu tutkusu ilk bakışta göründüğü kadar zararsız olmayabilir. Her insanın hangi durumlarda meraktan kaçınmanın daha iyi olduğunu anlaması önemlidir. Her merakın can sıkıntısı, öfke veya kıskançlıkla tetiklendiğine dair bir görüş vardır. Merakınız başka bir kişiyi üzüyorsa veya ona zarar veriyorsa bu sağlıklı bir merak değildir.
Başkalarının özel hayatlarını istila ediyorsanız ve sadece dedikodularla kendinizi eğlendirmek istiyorsanız bu merak yıkıcıdır. Böylelikle kendi kaderinizi ve başkalarının kaderini bozan boş bir insan olduğunuz sonucu ortaya çıkabilir.
Zararlı meraktan nasıl kurtulurum?
Zararlı merakı yararlı olandan ayırmayı öğrenin. Bu bilgiyi öğrenmenin mantıklı olup olmadığını, bu bana zarar verir mi sorusuyla kendinize yöneltin? Bu size zarar verecek mi yoksa fayda sağlayacak mı? Bu soruların sonucunda merakınızın zararlı olup olmadığını anlayabilirsiniz.
Meraklı bir tavuk yumurtanın içinde ne olduğunu merak eder ve gagasıyla kabuğunu parçalar ve merakı yüzünden yumurtaya zarar verir. Bu örnek, aşırı merakın cinayetlere bile yol açabileceğini göstermektedir.
Sonuç olarak merak, yararsız küçük bir ilgiyi gösterme, duyulmamış bir şeyi yararsız yapma eğilimidir.
Zararlı meraktan uzak durmanız dileğiyle.