Boyun ağrıları dünya genelinde yaygın görülen ağrılardandır. Toplumun %65-70’i yaşamın bir döneminde mutlaka boyun ağrısı yaşamıştır. İnsanların yaklaşık %20’si her yıl boyun ağrısı nedeniyle doktorlara başvurmaktadır. Boyun ağrısı belirtileri birkaç haftada kendiliğinden kaybolabileceği gibi, %30’u kronikleşerek devam etmektedir. Boyun ağrıları kadınlarda erkeklerden daha sık görülmektedir. Görülme sıklığı 35-50 yaşları arasında giderek artmakta ve sonraki yaşlarda ise bir miktar azalmaktadır.
Boyun ağrılarının çoğu geçicidir, genelde enseye ve omuza yayılır ve 1 haftadan uzun sürmez. Nörolojik muayene çoğunlukla normaldir ve görüntüleme bulguları işe yaramamaktadır. Bu durum hastalar tarafından boyun tutulması olarak adlandırılır. Boyun ağrıları 1-2 haftadan uzun sürerse, kollarda uyuşukluk, güç kaybı, yürüme bozukluğu gibi nörolojik belirtiler eşlik ederse, ateş, kilo kaybı gibi durumlar eklenirse daha ayrıntılı değerlendirilmesi gerekmektedir.
Boyun ağrısının nedenleri arasında; kas zorlanması ve tutulma (servikal incinme/strain/sprain), boyun fıtığı, sinir kökü basısı, omurilik basısı, kireçlenme, romatizmal hastalıklar, enfeksiyon ve kanser bulunmaktadır.
Boyun ağrısından korunmak için dikkat edilmesi gereken durumları şöyle özetleyebiliriz;
En çok merak edilen konu boyun ağrılı hastanın yastık seçimidir. Boyun ağrısı olan kişilerin, boyun ile gövde arasındaki pozisyonunu koruyacak ve boynun bükülmesini önleyecek şekilde alçak yastık kullanmaları uygundur. Ortopedik boyun yastığı kullanmak kişinin seçimine kalmıştır ve fayda görüyorsa kullanılabilir. Ama özellikle uzun yolculuklarda boyun yastığı kullanılabilir.
Uygun postür ve ergonomi çok önemlidir. Doğru duruşu öğrenmek ve bunu devam ettirmek ağrıdan korunmanın ilk adımıdır. Boyun ağrıları özellikle banka ve ofis çalışanları gibi bilgisayar başında uzun süre vakit geçiren kişilerde sık görülmektedir. Bilgisayar başında çalışanlarda bilgisayarın ekranının göz hizasında olması uygun boyun pozisyonunu sağlamak ve ağrılardan korunmak için önemlidir.
Akıllı telefon ve bilgisayar kullanırken boynun öne aşırı eğilmesinden kaçınılmalıdır. Boyun nötral pozisyondan öne doğru eğildikçe boyuna binen yük giderek artmaktadır. Baş öne eğildikçe “forehead postür” gelişmekte, zamanla yuvarlak omuz ve sırtta kambur duruşa neden olmaktadır. Böylece, ilerleyen zamanlarda boyun ağrılarına sırt ve omuz ağrıları da eklenebilmektedir.
Rüzgâr veya hava akımına maruz kalma boyun ağrısı ve spazmı tetikleyebilmektedir. Soğuk havalarda atkı gibi boynu koruyucu kıyafetler kullanılabilir. Terleme sonrası boyun bölgesinin hava akımına ve soğuğa maruz kalmaması gerekir.
Uykusuzluk, çok çalışma, gerginlik, işi sevmeme, takdir edilmeme gibi durumlar boyun kaslarında gerginlik yaparak ağrı ve spazmı tetikleyebilmektedir.
Kolları omuz hizasından yüksek ya da çok alçak seviyelerde kullanmak boyun bölgesini zorlar. Bu nedenle eğitimciler, duvar ve tavan işçilerinde boyun ağrısı sık görülür. Uygun ortamlarda, uygun gereçlerle çalışma ortamının sağlanması boyun ağrısı gelişme riskini azaltacaktır.
Perde takmak ve giysi dolabının üzerinden ağır yük indirmek nadir yapılan ev işleri olsa da boynun geriye gitmesi ve kolların yukarıda olması boyun ağrıları için ciddi risk oluşturmaktadır. Boyun ağrısı olan kişiler mümkünse bu aktiviteleri yapmamalıdır.
Özellikle ofis çalışanlarında boyun ağrılarını önlemek için gün içinde birkaç dakika ayırarak yapılan egzersizler faydalıdır. Bu egzersizler günde 1-2 kez, 10 tekrar olacak şekilde yapılabilir (Hareketlerin tekrar sayıları, kişinin durumuna bağlı olarak azaltılıp artırılabilir)
Oturarak ya da ayaktayken; omuzlarınızı yukarı doğru kaldırın. 10’a kadar sayın ve gevşeyin.
Oturarak ya da ayaktayken; omuzlarınızı yukarı kaldırın ve geriye doğru çevirin. 10’a kadar sayıp gevşeyin.
Ellerinizi alnınıza koyun. Başınızı öne doğru itmeye çalışırken, ellerinizle engel olmaya çalışın. 10’a kadar sayıp gevşeyin.
Ellerinizi başınızın arkasında birleştirin. Başınızı arkaya doğru itmeye çalışırken, ellerinizle engel olmaya çalışın. 10’a kadar sayıp gevşeyin.
Sağ elinizi başınızın sağ tarafına koyun. Başınızı sağa doğru itmeye çalışırken, sağ elinizle engel olun. 10’a kadar sayıp gevşeyin. Aynı egzersizi sol elinizle sola doğru tekrarlayın.
Yavaşça başınızı öne eğerek, çenenizi göğsünüze değdirmeye çalışın. 10’a kadar sayın ve başı orta pozisyona dinlenin. Sonra başınızı arkaya bükün. 10’a kadar sayın tekrar başınızı orta pozisyona gelin.
Başınızı yavaşça sağa eğerek kulağınızı omzunuza değdirmeye çalışın. 10’a kadar sayın ve orta pozisyona gelin. Hareketi diğer taraf için de tekrarlayın.
Başınızı yavaşça sağa döndürün. 10’a kadar sayın ve başınızı orta pozisyona getirin. Sonra başınızı sola çevirin. 10’a kadar sayın ve dinlenin.