Dünya Zeytin Ağacı Günü Komili ve İBB Kültür AŞ İş Birliğiyle Müze Gazhane ve Miniatürk'te Kutlandı

Dünya Zeytin Ağacı Günü Komili ve İBB Kültür AŞ İş Birliğiyle Müze Gazhane ve Miniatürk'te Kutlandı
Komili, 26 Kasım Dünya Zeytin Ağacı Günü’nü, İstanbul Büyükşehir Belediyesi Kültür AŞ iş birliğiyle gerçekleştirdiği bir dizi etkinlikle kutladı.
Komili, 26 Kasım Dünya Zeytin Ağacı Günü’nü, İstanbul Büyükşehir Belediyesi Kültür AŞ iş birliğiyle gerçekleştirdiği bir dizi etkinlikle kutladı. 26 Kasım Dünya Zeytin Günü’nde Müze Gazhane’de başlayan ve 15 Aralık tarihine kadar açık kalacak ‘Anıt Ağaç’ sergisi Komili’nin Türkiye çapında belirlediği 400 yaşın üzerindeki zeytin ağaçlarını konu alırken, 30 Kasım’da Prof. Dr. Çetin Şenkul, Uzm. Diyetisyen Dilara Koçak, Mehmet Cavlı ve Şef Ömür Akkor’un konuşmacılığını üstlendiği söyleşiler gerçekleştirildi. 1 Aralık Pazar günü ise Miniatürk’de çocuklara yönelik masal anlatım etkinliği ve Fuat Ergin ile Rap Atölyesi düzenledi. 

 

Dünya Ağacı Zeytin Günü, Komili ve İstanbul Büyükşehir Belediyesi Kültür AŞ. iş birliğiyle Müze Gazhane ve Miniatürk’te düzenlenen bir dizi etkinlikle kutlandı. 26 Kasım Dünya Zeytin Ağacı Günü’nde başlayan ve 15 Aralık’a kadar Müze Gazhane’de açık kalacak ‘Anıt Ağaç’ sergisinde Komili’nin Türkiye çapında belirlediği 400 yaşın üzerindeki 300’den fazla ağaç konu alınarak, ölmez ağaç adıyla da anılan; dayanıklılığın, sağlığın, uzun ömrün simgesi ve aynı anda hem geçmişin hem de geleceğin sembolü olan anıt zeytin ağaçlarımızla ilgili fotoğraflar ve bilgiler sergileniyor. 30 Kasım’da Müze Gazhane, T-Atölye’de düzenlenen söyleşilerde ise zeytin ve zeytinyağı kültürünün önemi ve gastronomi öyküsü konu alındı. 1 Aralık Pazar günü ise Miniatürk’te çocuklara yönelik müzikli masal anlatımı etkinliği ve Fuat Ergin ile Rap Atölyesi gerçekleştirildi. 

 

Zeytin ve zeytinyağı tüm yönleriyle ele alındı

30 Kasım’da, Müze Gazhane, T-Atölye’de gerçekleştirilen söyleşilerde zeytin ve zeytinyağı kültürü ve gastronomik önemi konu alındı. Prof. Dr. Çetin Şenkul “Zeytin üzerinden Anadolu’yu okumak” başlıklı söyleşiyi gerçekleştirirken, Uzm. Diyetisyen Dilara Koçak ve Mehmet Cavlı, “Zeytinyağı hakkında doğru bilinen yanlışlar” konusunu ele aldı ve doğru zeytinyağının seçimini öğretebilmek için degüstasyon tadımı yapıldı. Son olarak Şef Ömür Akkor “Anadolu ve dünya gastronomisinde zeytin ve zeytinyağının önemini” anlattı. 

 

“Zeytin ve zeytinyağı kültürüne sahip çıkıyoruz” 

Dünya Zeytin Ağacı Günü etkinlikleriyle ilgili konuşan Bunge Türkiye Pazarlama ve Ticari Pazarlama Lideri Dr. Pınar Nokay, “Komili olarak zeytin ve zeytinyağının binlerce yıldır yarattığı bu kültürü korumak, gelecek kuşaklara aktarmak amacıyla uzun yıllardır sürdürdüğümüz projelerimizi, “Kuşaklar Boyu Yaşasın Diye” hedefi altında topladık. Zeytin ağacı, zeytin ve zeytinyağının yarattığı bu kültür kuşaklar boyu yaşasın diye ürettiğimiz projelerin ilki olan “Anıt Ağaç”, 2018 yılından bu yana devam ediyor. Kadim zeytin ağaçlarımız korunsun, aydınlattığı köklü Anadolu kültürü kuşaklar boyu yaşasın diye hayata geçen projemizin amacı Anadolu’daki 400 yaş ve üzerindeki anıt zeytin ağaçlarını tespit ve tescil etmek; kuşaklar boyu yaşamaları için korunmasını sağlamak. Projemiz kapsamında bugüne kadar 25 milyon üzerinde zeytin ağacı tarandı; toplamda 310 adet anıtsal ve korunmaya değer zeytin ağacı tespit edildi, haritalandırıldı, tescil edildi. 26 Kasım Dünya Zeytin Ağacı Günü’ne özel hazırladığımız bu sergide, ölmez ağaç adıyla da anılan; dayanıklılığın, sağlığın, uzun ömrün simgesi ve aynı anda hem geçmişin hem de geleceğin sembolü olan anıt zeytin ağaçlarımızla ilgili fotoğraflar ve bilgileri derledik. Sergimizin, binlerce yıldır bu topraklarda yaşayan anıt zeytin ağaçlarımızı, yaşattığı bilgiyi, doğaya, topluma ve dünyaya getirdiği iyiliği tanımanıza vesile olması dileğiyle. Kuşaklar boyu yaşasın diye…” ifadelerini kullandı.  

Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı

Etiketler :
HABERE YORUM KAT