Ahmet EFENDİ (Sağlıcakla)

Ahmet EFENDİ (Sağlıcakla)

Kurban Bayramı’nda tüketilebilecek bitki ve baharatlar

Kurban Bayramı bilindiği üzere yoğun ve tempolu geçen bir bayram. Bayramda sindirimi kolaylaştırmak, etimizi daha lezzetli ve sağlıklı bir şekilde tüketebilmek için bu yazıda çeşitli bitki ve baharatlardan bahsedeceğim. Bilinen çoğu baharatın tadı, kokusu, görüntüsü için tüketilmektedir. Çoğu baharatın neyle nasıl gideceği pek önemsenmeden kullanılmaktadır. Baharatlar ve bitkilerin faydalarının yanında yediğimiz yemekle uyumlu olması sindirime yardımcı olması da önemlidir.

defne-yapragi.jpg

Bu baharatlardan defne yaprağı, karabiber, kekik, kimyon ve rezeneden bahsedeceğiz. Temelde halk tarafından bilinen bu baharatlar pek çok yemeğe de kullanılmaktadır. Diğerlerine nazaran daha az bilinen Defne yaprağı güzel kokusu ve rayihası nedeniyle eti marine etmede kullanılması gereken bitkilerdendir. Defne yaprağının sadece et için değil yakıldığı zaman verdiği kokusu ve rahatlatıcı olacağı yönündeki inancı ile evlerde de kullanılmaktadır. Defne yaprağı ayrıca barışı simgeleyen anlamıyla da dünyaca ün salmış bir bitkidir. Defne yaprağı özellikle Avrupa’da salçaların daha uzun süre kalabilmesi içinde kullanılmaktadır. Defne yaprağının sindirim sorunu yaşayanların yemeklerinde tükettiği bilinmektedir. Defne yaprağının A vitamini içerdiği ve terleme problemine de iyi geldiği söylenmektedir. Defne yaprağının eti marine ettikten sonra acı bir tada sahip olmaması için pişirdikten sonra yapraklar çıkarılmalıdır. Diğer pek çok şey gibi defne yaprağının da yerinde tüketilmesi gerekmektedir. Ayrıca yapılan çalışmalarda da gözetmenler eşliğinde defne yaprağı tüketen diyabetli insanların glikoz ve kolesterol seviyelerinin düzenlediği gözlenmiştir.

karabiber.jpg

Karabiber neredeyse tüm dünyada tüketilen ve her yemeğe giren önemli baharatlardandır. Bir zamanlar siyah altın olarak da bilinen karabiber, lezzet artırıcı bir tat vermektedir. Karabiberin sindirimi kolaylaştırdığı ve bağırsaktaki gaz oluşumunu engellemek içinde tüketildiği görülmektedir. Karabiber sindirim sağlığı için içeriğinde flavonoidler, çeşitli fenolik bileşikler olduğu bilinmektedir. Karabiberin yemeğe ısı sağlaması ve tat vermesi ile eti pişirdikten sonra çokça tüketilmektedir.

kimyon.jpg

Kekik ise yetiştiği yere göre tadının değiştiği ve yemeklere olmazsa olmaz kokusunu ve tadını veren önemli, bir baharattır. Özellikle öksürüğü azaltmak için kullanıldığı bilinen kekik et marinesinde ve eti pişirdikten sonra da kullanılabilmektedir. Et yumuşatması ve sindirimi kolaylaştırdığı söylenmektedir. Kekiğin bilinen diğer kullanımı ise aroma terapilerde olduğu bilinmektedir.
Kimyon ise marine etmede ama en çok da yemeği pişirirken kullanılan bir baharattır. Kimyonun bağışıklık güçlendirici olduğu, diyet yemeklerine de de tüketilmesi için önerildiği görülmektedir. Özellikle irritabl bağırsak sendromu semptomlarını hafiflettiği içinde tüketildiği, şişkinliği azalttığı bilinen bir baharattır.

rezene.jpg

Bir diğer bitki ise rezenedir. En çok bilinen aromatik bitkilerden bir olan rezene yemek pişirilirken ve yemek sonrasında ferahlık vermesi içinde tüketildiği bilinmektedir. Rezene Hindistan ve Akdeniz’de yetiştirilen ve çokça tüketilen bir bitkidir. Rezenenin diğer bir adlandırılmasının ise kokulu saman olduğu bilinmektedir. Rezenenin kabızlık hazımsızlık ve şişkinlik için tüketildiği sindirimi kolaylaştırdığı görülmektedir. Rezenenin antimikrobiyal olması ile gaz azaltıcı olduğu bilinmektedir. Ayrıca rezenin gastrointestinal hastalıklar üzerindeki etki ise hala araştırmalara konu olmaktadır. Etin yanında da kullanılan bu bitkinin aslında kişisel bakımdan, alternatif tıbba kadar her alanda kullanıldığı gözlenmektedir. Kurban Bayramı’nda yemeğimizi tatlandıracak baharatların kullanılması önemlidir. Bununla birlikte Kurban Bayramı’nda sindirimimizi kolaylaştırılacak bitkiler ve baharatların bilinmesi sağlığımız için yararlı olacaktır.
Kurban Bayramımız Mübarek Olsun, Sağlıcakla Kalın.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
Ahmet EFENDİ (Sağlıcakla) Arşivi