Evimizin Yeni Üyesi, Kardeşim

Evin prensi / prensesi, ilk göz ağrısı, zeytin gözlüsü, fındık burunlusu … İlgi havuzunun tek yüzücüsü, sevgi bahçesinin gonca gülü velhasıl anne ve babanın odak noktası olan ilk çocuk.

Evde her şey tam da yeni yoluna girmiştir. Çocuk artık kendi kendine oyun kurmayı öğrenmiş, siz ‘’dışarıda mevsim baharmış,  gezip dolaşanlar varmış’’ deyip yeniden insan içine karışmaya başlamışsınızdır. Aaaaa sürpriz çocuğunuzun kardeşi oluyor.

Bu iyi senaryo, biraz daha zor olan bir senaryo var ki; bu senaryodaki ebeveyn ''Çocuğum daha çok küçük?, nasıl olacak?, ikisi ile yeterince ilgilenebilecek miyim?'' sorularıyla deyim yerindeyse kendisini yer bitirir.

Üç kişilik çekirdek ailenizde ki sevinciniz aranızda yeni bir ufaklığın eklenmesiyle dörde katlanacaktır. Evin prensi / prensesi ise bir anda terfi edip abla / abi rolüne hızlı bir geçiş yapacaktır.

Çocuklar yeni bir kardeşi olacağını duyduklarında zihinlerinde birçok sorunun cevabını aramaya başlar. ''Şimdi bana ne olacak?'' bu sorulardan sadece bir tanesidir.
Cevabını bulamadığı sorular zihnini o kadar çok meşgul eder ki; tüm bu soruların sebebi olarak gördüğü anne babasına karşı biraz kızgındır. Bu sebeple her fırsatta onların sevgisini test etmek için küçük sınavlar yapar. Yaptığı testler evin yeni üyesinin aileye katılmasıyla bazen daha da şiddetlenir. Anne babanın doğru yaklaşımı ile çocuklar hırçın denizlerden, sakin sulara doğru yavaş yavaş ilerler.
Peki doğru anne baba yaklaşımı nasıl olmalıdır? Bunlardan birkaçını şöyle sıralayabiliriz. 
İlk olarak çocuğa yeni bir kardeşi olacağını söyleme zamanı iyi seçilmelidir. En erken üçüncü veya dördüncü ay sürpriz haberi vermek için uygun bir zaman olabilir. Çocuklarda zaman kavramı tam yerleşmediği için beklemek onu daha da yoracak ve zihnindeki soruları da artıracaktır.

İkinci husus ise, çocuğunuz yeni bir kardeşi olacağı  haberini sizden duymalıdır. Ona yeni bebek ile yine mutlu bir aile olacağınızı hissetmesini sağlayın, kafasındaki soruları sorması için fırsatlar verin ve gayet rahat bir şekilde açıklamalarınızı yapın.

Üçüncü husus ise, doğum sonrası ilgi. İlgiyi kesmeyin ve abartmayın. Yeni bebeğin dünyaya gelmesi evdeki trafik yoğunluğunu arttıracaktır. Kardeşten gelen merhaba hediyesi işleri biraz daha kolaylaştırır, ve aradaki sevgi köprüsünün inşaatında büyük bir rol üstlenecektir.

Bir diğer husus büyük çocuğun anneyle kaliteli zaman geçirmesidir. Bu durum çocuktaki güven duygusunun teminatı olacaktır. Anne bebekle ilgilenirken uygun zaman dilimlerinde baba da büyük kardeş ile ilgilenirse, çocukta oluşması muhtemel kıskançlık hissinin azalmasına yardımcı olacaktır. Kardeş kıskançlığını tetikleyen şakalardan da uzak durmaya çalışın ve gelen misafirlerden de bu konuda dikkatli olmalarını isteyin.

Çocuğunuzun kardeşi olduğunda bir anda büyümesini beklemeyin. ‘’Sen artık ablasının / abisinin’’ cümlesiyle tüm sorunlarınızdan kurtulacağınızı düşünmeyin. Çocuğunuz biraz meraktan birazda size olan tepkisi nedeniyle kardeşinin canını yakabilir. Böyle durumlarda sakin ve anlayışlı olmaya çalışın. Bebeklerin çok hassas olduğunun, canının yanabileceğini ve ailenizde kimsenin birbirine zarar vermediğini dile getirin.

Çocuğunuzun anlattığı hiçbir duyguyu eleştirmeyin kınamayın ve yargılamayın. Onu anlamaya çalışıp çözüm üretin. Bebeğin eve gelmesiyle evde yeni ve farklı bir dönem başlayacaktır. Bu dönem gelmeden önceki yapılan hazırlıklar, konuşmalar işinizi kolaylaştıracaktır. Büyük çocuğun duruma alışması biraz sancılı, sıkıntılı ve belki biraz da zaman alıcı olabilir. Ona sevildiğini hissettirmeniz işinizi kolaylaştırır. Bu süreçte hem sizin hem eşinizin hem de aile büyüklerinin son derece hassas davranması gerekir. Unutmayın ilk aylarda yaşanan sorunlar normaldir, sevgi dolu bir aile de tüm sorunların üstesinden gelebilirsiniz. Kendinize güvenin.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
Emel GÜL Arşivi